Search

Tri hrvatska restorana među najboljima u svijetu

Tri hrvatska restorana među najboljima u svijetu

Monte, Damir & Ornella, Stancija Meneghetti na La Liste


Image: Dean Dubokovič (naslovna),
PR

U Parizu na svečanoj prezentaciji održanoj 17. prosinca otkrivena je rang lista 1000 najboljih restorana svijeta projekta La Liste

Na njoj se nalaze čak tri hrvatska restorana: "Monte" iz Rovinja, "Damir i Ornella" iz Novigrada te "Stancija Meneghetti" iz Bala. "Monte" iz Rovinja, član Jeunes Restaurateurs (RE) ima 60,36 boda i nalazi se na 600. mjestu. Prvi na listi, "Restaurant de l`Hotel de Ville", Crissier iz Švicarske s 3 Michelinove zvjezdice ima 82,35 boda. Slijede ga "Per Se" iz New Yorka i "Kyo Aji" iz Tokija. Restorani su ocjenjivani po nekoliko kriterija – hrani, ambijentu, usluzi, ponudi vina i ostalih pića. 

La Liste je rang lista 1000 najboljih restorana svijeta dobivena metodom kompilacije rezultata iz više od 200 nacionalnih vodiča i publikacija kao što su Gault Milleau, Michelin, Dining out, TimeOut Food & Drink Awards, Gourmet Traveler, NY Times, Feinschmecker, 50 best, Gambero Rosso, Identita Golose, Espresso i brojni drugi iz ukupno 48 zemalja te online izvora kao što su TripAdvisor, Yelp, L`Internaute, koji postaju sve utjecajniji. Zbog ovakve metodologije, čiji je algoritam dostupan na web stranicama La Liste, slogan rang liste je "Objectively delicious – Deliciously objective" ("Objektivno slasni – Slasno objektivni"), a ista funkcionira kao agregator najboljih među najboljima.

Monte

Zaključci koji proizlaze iz Le Listeove algoritamske analize su: a) najveći broj restorana, njih više od 100 iz svake zemlje, dolazi iz Japana i Francuske, b) tri uvjerljivo dominantne gastronomske kulture su francuska, japanska i kineska, a slijedi ih talijanska te američki casual dining, c) na rang listi se nalaze restorani iz zanemarenih zemalja kao što su Poljska, Estonija i Slovenija, d) Internet ima sve jači utjecaj na oblikovanje mišljenja.

Restaurant de l'Hôtel de Ville

Osnivač projekta je Philippe Faure, bivši glavni izvršni direktor Gault Millaua i predsjednik francuske turističke zajednice, a uz njega se u timu nalazi 20-ak internacionalnih stručnjaka s područja gastronomije i vina. Ovaj uspjeh hrvatskih restorana potvrđuje da je uz prirodnu baštinu naša gastronomija svakako naše najjače oružje. Čestitke za Monte, Damir & Ornellu i Stanciju Menghetti!

Per Se, New York

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više