Traži

Tri odlična recepta od batata

Tri odlična recepta od batata

Iz kulinarske radionice restorana Le Batat


Fotografija: Instagram,
PR

Kad bismo trebali navesti jednu namirnicu bogatu vitaminima i visokog energetskog potencijala, a koja je ujedno i izvrsna za zdravlje, batat bi svakako bio na samom vrhu ljestvice

Batat je još relativno neistražena namirnica na kulinarskoj sceni Hrvatske. Izgledom sličan krumpiru ili repi, ovaj pomalo brašnasti gomolj okarakteriziran je slatkim okusom koji svako jelo čini posebno ukusnim. Postoje stotine načina kako pripremiti batat, a to dobro znaju i u restoranu Le Batat, koji se nalazi u sklopu LifeClass Terma Sveti Martin, u kojem je jedan dio Büro 24/7 tima nedavno bio ugošćen. Okus hrane koji smo kušali probudio je u nama neke nove, dosad neistražene doživljaje i nije nas ostavio ravnodušnim. Mladu cheficu restorana Le Batat, Božicu Rendarić, stoga smo zamolili da nam otkrije svoje kulinarske tajne. Tri odlična recepta od batata donosimo u nastavku:


Juha od batata


Sastojci:

0,8 kg batata
0,2 kg crvenog luka
0,2 litre vrhnja za kuhanje
0,05 litara maslinovog ulja
0,05 kg lješnjaka
0,03 kg soli
0,01 kg mljevenog papra
0,01 kg peršina

Priprema: Na maslinovom ulju popržite grubo nasjeckan luk. Luk zatim posolite i dodajte mu oguljen i također grubo nasjeckan narančasti batat. Povrće začinite i podlijte temeljcem od povrća. Batat kuhajte dok ne omekša, a tada ga izmiksajte. Dobit ćete finu gustu juhu kojoj zatim dodajte vrhnje za kuhanje i po potrebi začinite. Prije samog posluživanja juhi dodajte grubo nasjeckane pržene lješnjake i svježi sjeckani peršin.

Rižoto od batata


Sastojci:
0,8 kg batata
0,15 kg arborio riže
0,05 litara maslinovog ulja
0,08 kg parmezana
0,1 kg maslaca
0,02 kg soli
0,01 kg mljevenog papra

Priprema: Na maslinovom ulju popržite sitno nasjeckani luk. Kad se luk zarumeni, dodajte mu rižu i pržite još kratko vrijeme. Rižu zatim podlijte temeljcem od povrća i neprestano miješajte. U drugu posudu, u slanu vodu stavite kuhati oguljen i narezan batat. Kad je batat kuhan, izmiksajte ga u pire. Rižu cijelo vrijeme kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje. Rižoto se kuha otprilike 18 minuta. Pred kraj riži dodajte pire od batata, naribani sir ribanac i maslac. Sve lagano promiješajte.


Prhka pita od batata


Sastojci:

0,5 kg batata
2 jaja
0,1 kg glatkog brašna
0,1 kg maslaca
0,15 kg vrhnje za šlag
0,06 kg lješnjaka
0,06 kg smeđeg šećera
0,05 kg limuna
0,01 kg mljevenog cimeta
0,2 g vanilije

Recept: Batat ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Od brašna, maslaca, šećera i jaja zamijesite tijesto i tanko razvaljajte. Tijesto stavite u male košarice. Kuhani batat izmiksajte, dodajte mu žumanjke, smeđi šećer, cimet, limunov sok, vanilin šećer i vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješajte i napunite košarice. Prvih desetak minuta pecite u pećnici na 180 stupnjeva, a zatim još 20 minuta na 165 stupnjeva. Košarice poslužite tople s prženim lješnjacima, sladoledom i šlagom.

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor