Search

Tri preporuke za tri grada u Nizozemskoj

Tri preporuke za tri grada u Nizozemskoj

Što posjetiti u zemlji tulipana i vjetrenjača?


U kojem se god gradu u Nizozemskoj našli vjerojatnost da ćete naići na loše uređen kafić ili restoran vrlo je mala

Nizozemcima je estetika izuzetno važna, a to se odražava i na samoj arhitekturi i dizajnu interijera. Svježe cvijeće, mirisne svijeće i pokoja bucmasta kućna mačka nezaobilazne su sastavnice kafića. Kad je pak u pitanju hrana na ulicama se jedu ukiseljene haringe i topli stroopwafeli, a za one željne pravog restoranskog iskustva dostupan je niz indonezijskih i surinamskih specijaliteta koje su Nizozemci donijeli iz svojih kolonija.

Amsterdam
Amsterdam je glavni grad Nizozemske i grad s najviše nacionalnosti na svijetu, iako će se mnogi Londončani naljutiti na spomen te informacije i ustvrditi kako ipak upravo njihov grad nosi tu titulu. Teško je odabrati samo jedno mjesto koje u tom čudesnom gradu treba posjetiti i što sve treba kušati. Svakako probajte haringe na štandovima na ulicama - uhvatite ih za rep, uvaljajte u nasjeckani luk, nagnite glavu i prinesite ustima - bez srama i okolišanja, to je jedini ispravan način jedenja ovog nizozemskog klasika.

ana Rajić
Ako ste od onih sklonijih restoranima onda je vjerojatno najbolji izbor Tempo Doeloe, restoran u kojeg se kune i Anthony Bourdain. Tamo možete probati pravi dutch indonesian, indonezijsku kuhinju koja je toliko integrirana u nizozemsku kulturu da je prozvana nizozemsko - indonezijskom. Za potpuni doživljaj te, našem balkanskom nepcu nepoznate kuhinje nezaobilazan je rijsttafelili, u doslovnom prijevodu, stol riže. Konobar će vas pitati jeste li alergični na nešto, na tri pladnja vam potom donijeti zdjelice s čak 23 različita jela i objasniti vam kako se kreće raspon ljutine. Možete kombinirati različite vrste različito obrađenog mesa s prilozima koji se kreću od blanširanog lisnatog povrća preko čipsa od rakova do nekoliko vrsta riže uz nezaobilazan umak od kikirikija koji se poslužuje uz gotovo svako jelo. Jedinstveno iskustvo koje se nikako ne propušta.

Haag
Den Haag
Ovaj treći po veličini nizozemski grad administrativno je središte i prebivalište kraljevske obitelji. Daleko mirniji od Amsterdama, Den Haag je stvoren za duge šetnje i hvatanje rijetko viđenih zraka sunca na krovovima zgrada uz ispijanje cappuccina. Stanovnici Haaga će vas poslati u Grand Cafe Haagsche Bluf i u tome ih svakako poslušajte. Taj se kafić nalazi na krovu jedne zgrade u centru Den Haaga, a posebno je šarmatan za sunčanih dana kada ćete na terasi teško uhvatiti mjesto. U ponudi imaju i hranu pa tamo možete obaviti i brzi ručak, a navečer se kafić pretvara u klub, nerijetko i uz živu glazbu.

haag

Haag

Haag

Rotterdam
Rotterdam je drugi najveći grad u Nizozemskoj, a nakon što je potpuno razrušen u Drugom svjetskom ratu izgrađen je iznova u najmoderniji grad te zemlje i jedan od najmodernijih u čitavoj Europi. Mjesto koje tamo svakako morate posjetiti zove se Hotel New York. Zgrada u kojoj se on danas nalazi izgrađena je još u 19. stoljeću, a tada je tamo bilo smješteno sjedište Holland America linije kojom su Europljani putovali u SAD, i to najčešće upravo u New York, u nadi za boljim životom.

Rott

U Hotelu New York možete odsjesti, a možete i jednostavno svratiti na ručak ili piće ako ste u Rotterdamu tek u prolazu. Ako ste ljubitelj kave svakako naručite njihov cappuccino - zato što je najsličniji našoj klasičnoj kavi s mlijekom i definitivno najbolje pripremljen capuccino koji sam do sada u Nizozemskoj probala, a vjerujte mi, bilo ih je mnogo.

rott

Rott

Rott

Rott

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više