Search

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus \"Ko Doma\"

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma"

Tekst: Ana Pavić


Za ovo ljeto smo skovali plan da se stacioniramo u Splitu i onda odlazimo na dvodnevne izlete po otocima. Jedan od njih je bio Hvar na koji stvarno volim otići iako sam ga izbjegavala u posljednjih nekoliko godina. Previše ljudi, cijene često nenormalne, a i već sam ga toliko pretresla od kafića, Carpe Diema, plaža i sadržaja da mi se jednostavno nije dalo ići. Ove godine smo odlučili posjetiti Hvar upravo zbog cjelokupne situacije s pandemijom. Računali smo da neće biti velike gužve, a tinjala je nada da su se možda smirili i oni koji su znali prodavati komad nedobre pizze za kakvih 40-50 kuna. O ostalim ozbiljnijim gastro iskustvima i cijenama istih neću ni govoriti.

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma" (фото 1)

 

Prijatelj je predložio da jednu večer posjetimo restoran Ko Doma u kojem kuhaju Tea Jakaša i Kristijan Rojnica. Teinu hranu sam probala prije dvije godine kada je kuhala u jednom poznatom hvarskom restoranu i oduševila sam se. Prijatelj nam je kazao da se radi o degustacijskom meniju i da je svaki dan drugačija ponuda. U ovom restoranu kuhaju ono što se taj dan ulovi, nađe u mesnici, ubere u vrtu.. Sve je svježe i nema šanse da ćete na tanjuru dobiti meso ili ribu koji su odradili svoj dulji boravak u nekom zamrzivaču: „Radimo samo degustacijske menije s 5 sljedova i 3 među slijeda. Interesantno je to da je svaki dan hrana drugačija, odnosno spremamo ono što taj dan dobijemo s koće, nađemo u mesnici i na pazaru. Također imamo svoj vrt, koke i maslinovo ulje.“ – kazala mi je Tea.

 

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma" (фото 2)

 

Moram napomenuti da su porcije i više nego pristojne i ovdje nećete ostati gladni. Štoviše ako vam je neki slijed baš fantastičan i želite još, Tea i njezin tim će vam dati još jednu porciju. Na večeri nas je bilo desetak i izašli smo siti, sretni i zadovoljni jer su hrana i usluga vrhunski, a vjerujte mi na riječ cijena uopće nije visoka. „Mi kuhamo domaću spizu, odnosno lokalnu namirnicu ali s modernim pristupom. Svaki naš tanjur je okusom kao tanjur koji nam kuhaju roditelji i naši stariji. Kristijan i ja imamo iskustva da možemo koketirati s modernim tehnikama, stvarajući tu fuziju koja ljudima jako odgovara. Gregada, brudet, crni rižot, sve je to na našem meniju ali niste ni sami sigurni je li to to dok ne probate. Jeftiniji smo i zato smo i pristupačniji domaćem gostu što je nama jako važno. Filozofija je da se gosti osjećaju ugodno i „ko doma“. Nama nitko nikada nije otišao gladan iz restorana. Ponovimo svaki slijed ako je gost jačeg apetita. I hrana koju služimo je doista raznovrsna. Kao neke favorite bih možda izdvojila tatarski s egg yolk comfit i tapenadom dalmatinskih sastojaka, tri vrste inćuna (marinirani, lešo i slani, sve domaća radinost, ne moram to ni naglašavati), janjetina s 3 vrste cikle (pečena, kiseljena i fermentirana), a apsolutni hit su paste i rižoti koje najčešće radimo s pjenom od parmezana iz sifona, itd...

 

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma" (фото 3)

 

Restoran je malen i ima deset stolova, a smješten je u dvorištu predivne kamene kuće u staroj jezgri Hvara tako da pored vrhunske hrane dobijete i vrhunski ambijent. Kuhinja je otvorenog tipa i Tea i Kristijan nadgledaju situaciju i reakcije gostiju. Menu se doslovno kreira svaki dan oko podne kada Tea i Kristijan piju prvu kavu i kreću s planiranjem za večer: „Na kavi se svaki dan dogovaramo što imamo, što moramo kupiti i što od toga možemo sastaviti. Odemo po namirnice i startamo s pripremom oko 13h, pa do 19h kada kreću večere. Servis obično završi oko 23h, ribanje i pospremanje i u Loli smo oko ponoć (poznati hvarski bar).

 

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma" (фото 4)

 

„Sezona je počela u lipnju i kako su svi mediji prognozirali katastrofalne rezultate i ovdje je bilo određenih briga oko popunjavanja stolova. Znamo da inozemni gosti (posebno jahtaši) donose značajan profit hvarskim ugostiteljima, te je njihov potencijalni izostanak s pravom zabrinuo sve vlasnike restorana. Srećom sezona nije bila izgubljena u potpunosti otkrila mi je Tea: „Krajem lipnja smo startali s poslom, Hvar je tada bio pust kao u veljači. Mislili smo ako budemo imali 5 stolova dnevno, biti će ok. Međutim sada smo puni danima unaprijed, a kako vidim i po gradu ima dosta ljudi. Ugostiteljski objekti lijepo rade. Nije kao prošlih godina ali definitivno nije loše. Mnogo bolje od očekivanog.“ – kazala je.

 

U dvorištu jedne kamene kuće na Hvaru kuhaju se najukusnija jela i sve ima okus "Ko Doma" (фото 5)

 

A koja im je želja pored kreiranja fine hrane za sretnog i sitnog gosta? Pa jasno je. Ono za čim čezne svaki kuhar, a dolazi u obliku potvrde izvrsnosti. Nakon fantastičnog iskustva koje sam doživjela u restoranu logično mi se nametnulo pitanje pretendiraju li možda na Michelinovu zvjezdicu? „Mislim da svaki Chef sanja o tome, što god netko rekao. Tako da je odgovor potvrdan. „ – za kraj mi je otkrila Tea. Nadam se da će im se želja ostvariti.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više