Search

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj

Najbolje od hrane i vina

Tekst: E.G.


Image: Julio Frangen

Tim koji stoji iza restorana Noel je još jednom dokazao kako priređuju najbolje degustacijske večere uz probrana vina, a ovaj put smo uživali u onima s potpisom istarske vinarije Dvorac Belaj

Noel je restoran u koji ćete se vraćati zbog one posebne atmosfere koju je teško opisati. O tome koliko razinu usluge i ponude održavaju je suvišno i pisati; u nešto više od godinu dana postojanja su uvršteni na sve relevantne popise najboljih restorana u zemlji, a sudeći prema njihovom radu i stalnoj predanosti, u budućnosti će ciljati još i na više. Kad rezervirate stol u Noelu, uvijek možete računati na vrhunsko iskustvo, kakvo ćete u Zagrebu rijetko gdje pronaći. Točnije, ondje ćete se uvijek osjećati ugodno, opušteno i na večeri ćete poželjeti ostati satima. Stoga, nimalo ne čudi što se sve veći broj hrvatskih i stranih vinarija odlučuje upravo u Noelu održati degustacijske večere uz pomno razrađeni pairing. Tim na čelu s chefom Goranom Kočišem i sommelierom Ivanom Jugom doista znaju što rade, što potvrđuju iz večere u večeru, a iznimka nije bila niti ona koja se posljednja održala, a na kojoj smo kušali iznenađujuće dobra vina mlade vinarije Dvorac Belaj iz Istre.

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 1)

Uz mladu malvaziju i chardonnay dobrodošlice, godišta 2017., mutne boje i intenzivnih mirisa koji će se još razvijati i pomalo "smiriti" do lipnja kada bi trebali biti pušteni u prodaju dočekao nas je i "pozdrav iz kuhinje" - domaći brioche od mrkve s pilećom paštetom, kumkvatom, gelom od naranče i motrom. Velika senzacija u malom zalogaju! Pastrva iz rijeke Krke uz kim, kopar i mousse od amarantha s pjenicom od hrena lijepo se smiješala i osmjehnula vinu Dvorac Belaj Chardonnay 2016. koji je obogatio jelo mirisima tropskog voća, zaokruženih kiselina, duboke mineralnosti, lijepe trajnosti. Što je dulje u čaši, sve više podsjeća na Chablis, rekao je poznati sommelier Mario Meštrović, čije su nam komentari tijekom večeri doista bili dragocjeni. 

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 2)

Ravioli s gamberom uz čičoku i začinsko bilje posluženi su uz sjajnu malvaziju Dvorac Belaj Kseniia 2015. Vino je dobilo ime po mladoj vlasnici Ksenii Belay. Malvazija njezinog imena dostojno je pratila ovu kombinaciju dajući joj čarobne trenutke slasnosti uz mirise drveta, dima, cvijeta akacije, ali svježina je bila i dalje tu. Dvorac Belaj Chardonnay Selection 2014 dokazao je da 2014. i nije bila tako loša godina kako se često govori. Tomu je svakako pridonio i enolog Toni Batel s višegodišnjim iskustvom, poznavanjem zemlje, terroira, potencijala sorti koje vole Istru i Istra voli njih. Stario je taj chardonnay u barrique bačvicama, došao u butelju u listopadu 2015. i još je svjež i mineralan, s citrusima i ponekim nježnim naletom "drvenih" mirisa i aroma. Kelj i kozji sir koji su se poslužili s chardonnayom bili su apsolutni hit večeri! Priznajemo, od jedinog vegetarijanskog jela smo možda i najmanje očekivali, a na kraju nas je baš ono potpuno osvojilo.

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 3)

Dvorac Belaj Malvazija Istarska 2012 svoje je lijepo tijelo spojila s gofom uz povrće - mrkvu i ciklu. Vino je provelo šest mjeseci u velikim drvenim bačvama od 2000 litara, u butelju je došlo  u rujnu 2013. Ima iznimno zanimljive slano-kiselkaste note uronjene u oblak fine mineralnosti. Na nosu se razvijaju zrele note cvijeta akacije, dimljene šunke, suhe jabuke što se spojilo uz topli zemljani okus cikle. Sve u svemu, možemo zaključiti kako je ova večera bila pun pogodak - na svim razinama. Vina su bila odlična, hrana ih je prekrasno pratila, a priču mladog bračnog para iz Rusije koji se odlučio preseliti u Istru i baviti vinarstvom smo s oduševljenjem slušali. Rekli su nam i kako za sam Dvorac Belaj imaju velike turističke planove, a mi s veseljem čekamo vidjeti što su točno imali na umu. 

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 4)

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 5)

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 6)

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 7)

U Noelu održana sjajna degustacijska večera uz istarska vina Dvorac Belaj (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više