Search

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic

Tekst: Ana Dukić

I ptice na grani već znaju da je Split posljednjih godina postao meka za dobar provod i još bolju hranu. Tom trendu nisu odoljeli ni Damir Sablić i Ines Kesovija Sablić, koji su u pandemijskoj godini, kada se ugostiteljstvo susreće sa mnogim izazovima, otvorili street bar u poznatoj Marmontovoj ulici u Splitu.

Kao vlasnici Kruna Mode, koja ove godine slavi 40 godina poslovanja, s objektom BAZA ulaze u ugostiteljsku djelatnost. Mi smo im poželjeli sreću i porazgovarali smo s Damirom o ovom projektu, te nam je otkrio zašto trebate posjetiti BAZU i što će vas natjerati da se iznova vraćate u ovaj cool bar.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 1)

Kako se dogodio bar Baza? Otkud inspiracija za projekt i njegovo ime?

Ideja o samom ulasku u ugostiteljske vode dogodila se prije otprilike godinu dana.
Željeli smo stvoriti mjesto u kojem će se gosti osjećati ugodno, domaće i opušteno, gdje će moći pojesti dobar zalogaj, nazdraviti uz koktel ili čašu vina, zabaviti se uz glazbu uživo i provesti ugodno vrijeme u druženju s njima dragim osobama.

Od ideje do realizicije nije prošlo mnogo vremena, no zato smo moja supruga i ja svaki slobodni trenutak iskoristili za detaljno planiranje cijele koncepcije. Oko samog naziva nije bilo puno dileme. Supruga mi je jedan dan rekla - a bilo bi baza da se restoran & bar zove upravo BAZA, što misliš? Odmah sam se složio obzirom da je jednostavno, zvučno ali i splitski; baza je naime fora, štos, dosjetljiva primjedba, a i dvoznačno je ovisno o samom naglasku.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 2)
U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 3)

U posljednjih nekoliko godina svjedočimo procvatu splitske gastro scene. Što smatrate da u najvećoj mjeri privlači goste u Bazu?

Baza je postala novo cool mjesto u Splitu zahvaljujući modernoj kuhinji i prekrasnom ali ležernom ambijentu. Baza nije uštogljena, dapače jako je opuštena. Želja nam je da se restoran zajedno s našom ekipom suradnika konstantno razvija i da ponudu obogatimo izvrsnim, ukusnim, zdravim i vizualno atraktivnim jelima, a namjera nam je iz dana u dan unapređivati naše poslovanje.

Što se tiče ponude i procvata splitske gastronomske scene to nam je vrlo drago, konkurencija je uvijek zdrava i tjera te da budeš bolji u onome što radiš, a ispod sunca zlatnoga ima mjesta za svih. U svakom slučaju pozitivna stvar za grad Split.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 4)

Tko je smišljao meni i koje su njegove posebnosti?

Sam meni osmislili smo u skladu sa suvremenim načinom života u kojem dominira tzv. „healthy street food“. Ljudi danas žele nešto dobro pojesti, a ne žele satima sjediti u restoranu već im je važno da ono što jedu bude ukusno i zdravo. U ponudi tako imamo našu varijantu sve popularnijih „poke bowls“ koje su doživjele pravi boom. Nudimo zdjele od lososa, piletine, premium jadranske tune te vege zdjele.

U našoj ponudi imamo još i tuna tataki, kolačiće od jadranskih kozica (radi se o pohancima od jadranskih kozica koje serviramo uz slatko kiseli umak), tuna steak, yakitori (ražnjići od filea pilećeg zabatka u teriyaki umaku) te razne varijacije burgera od kojih posebno izdvajamo burger od filea lososa.

U ponudi se također nalaze jela prilagođena veganskoj prehrani. Imamo i veliki izbor umaka poput guacamole, cesar , tzatziki, vege majoneze a ono što volimo naglasiti je da sve umake radimo „in house“. Osim hrane nudimo veliki izbor koktela te jako zanimljivu vinsku kartu.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 5)
U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 6)

Primijetili smo zanimljiv interijer prostora koji odiše unikatnim detaljima. Tko je zaslužan za dizajn?

Moja supruga Ines Kesovija Sablić, inače diplomirani grafički dizajner ima aspiracije prema dizajnu interijera te je zaslužna za osmišljavanje i dizajniranje samog prostora i detalja. Prostor odiše ugodnom atmosferom i dobrom vibrom što nam potvrđuju zadovoljni gosti koji se nerijetko osvrnu na samo uređenje našeg restorana te ambijent.

Cigleni zid u boji lososa, baršunasti separei i stolice, neonski natpisi i diskretna rasvjeta kao i sam šank koji je obložen terazzo kamenim pločama, spoj su koji odiše moderno boemskim šarmom. Ilustracije i sam vizualni identitet Baze osmislio je pak Saša Pocrnić, freestyle dizajner koji nam je u prostor doveo Redikula, Šiziku, Galeba i Priku - dream team ekipu koja razveseli svakog našeg gosta, a i stranci ponešto nauče o splitskim tradicionalnim izrazima i govornom jeziku.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 7)

Kakvih restorana i barova po vašem mišljenju nedostaje na gastro karti Splita?

Gastro ponuda Splita je proteklih godina doživjela veliki procvat i zaista se otvorilo mnogo restorana koji nude zanimljive i ukusne gastro doživljaje. Možda ono čega nedostaje je lokalno mjesto u kojem gosti mogu doručkovati, ručati i večerati, nazdraviti uz veliki izbor vina, koktela i osvježavajućih pića, a sve to u atraktivno uređenom objektu, s profesionalnim osobljem i prihvatljivim cijenama, a to je upravo ono što mi nastojimo nuditi.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 8)
U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 9)

Koja je vaša omiljena "baza"?

Pa Baza* street food & bar, naravno 

Koji su vam planovi za budućnost i kakvu klijentelu želite privući u vaš bar?

Na budućnost Baze gledamo s mnogo optimizma i želje za neprekidnim razvojem. Težimo izvrsnošću i fokusirani smo na daljnji napredak. Ovo je samo početak za Bazu i vjerujemo da svojom ponudom i poslovanjem svakoga dana privlačimo sve brojniju i kvalitetniju klijentelu. Uz to, osnovu nam predstavlja ponuda ukusnih i privlačnih jela od svježih i domaćih namirnica.

Iako smo locirani u samom centru Splita, u Marmontovoj 8 koja je prepuna turista, izuzetno nam je važna povezanost i orijentiranost na lokalnu zajednicu za koju trajno nudimo 20% popusta na svu hranu i piće. Baza će uvijek biti ta u koju će naši gosti doći na kavu, doručak, piće, ručak ili večeru i uživati u ležernom i ugodnom ambijentu.

Bar često nudi muziku uživo, a uskoro kreću i jazz večeri gdje će gosti moći večerati ili samo doći na koktel ili čašu dobrog vina, dok uživo slušaju lokalne jazz muzičare. Ideju za to dobili smo prilikom jednog od naših poslovnih posjeta Berlinu gdje rado navraćamo u jazz bar „The Hat“.

Smatramo kako je konstantno unapređenje ponude i davanje gostima dodatne vrijednosti ono što ističe određeni restoran iz mase ostalih, a naša želja je razvijati se upravo u tom pravcu.

U Splitu je otvoren novi street food bar i izgleda jako chic (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više