Traži

U Vinodolu se još uvijek jede najbolja tradicionalna hrana u gradu. Evo i zašto!

U Vinodolu se još uvijek jede najbolja tradicionalna hrana u gradu. Evo i zašto!

Probali smo neke nove delicije

Tekst: E.G.


Fotografija: PR

Neovisno o tome što uvijek pozdravljamo projekte poput zagrebačkog adventa i food festivala koji postaju sve učestaliji i sve bogatije te raznolikije ponude, smatramo kako je glavnom gradu doista potreban snažan restoran s tradicionalnom kuhinjom, bez egzotičnih začina i uvezenih jela. Kad se Zagrepčani zažele fine domaće juhe, sarme, purice s mlincima ili bakalara, znaju da postoji jedna adresa u centra na koju se uvijek s povjerenjem mogu zaputiti. Riječ je, naravno, o restoranu Vinodol, koji već više od dva desetljeća opstaje u vrhu gastronomske ponude Zagreba. Ono što nas iskreno fascinira u svakom dolasku je i to koliko stalnih posjetitelja ondje možete uvijek vidjeti, kao i to u kojoj su mjeri mjesta popunjena, bilo da ste došli u nedjelju na ručak ili u utorak na večeru. Vinodol je prima više stotina ljudi i u pravilu zbog svoje kvadrature ne nudi intimni ugođaj. Pa ipak, Vinodol se i dalje odabire kao mjesto za poslovne sastanke, romantične večere i obiteljske ručkove. Usluga je na vrlo visokoj razini, osoblje je apsolutno upućeno u svaki segment ponude (što je nešto to nećete pronaći na mnogo drugih mjesta u gradu), maksimalno će vam posvetiti pažnju i često ćete se osjećati kao jedini i najvažniji gost, što predstavlja apsolutni uspjeh svakog ugostiteljskog objekta.

Kad smo prije otprilike godinu dana razgovarali s vlasnikom Draženom Bobanom i chefom Zdravkom Tomšićem, rekli su nam kako već vrlo dobro uhodanu priču restorana žele podići na novu razinu. Iskusni chef Tomšić je doveden upravo da "izbrusi" neke tehničke segmente jela i udahne neku novu svježinu jelovniku, a krajnji je cilj bio postati stožerni restoran hrvatske nacionalne kuhinje. Sudeći prema onome što smo ondje zatekli u naših nekoliko odlazaka nakon tog razgovora, možemo reći kako smatramo da su na jako dobrom putu da to i ostvare. U našem posljednjem posjetu, kušali smo nekoliko sljedova i zapravo ključne momente jelovnika; krenuli smo vrlo dobrim tatarskim biftekom i varijacijom pastrve, nastavili s krepkom juhom od buće, a onda stigli i do odreska od sabljarke i sarme. Sarma je, bez imalo pretjerivanja, bila najbolja koju smo kušali u zadnjih nekoliko godina, a okusi su bili savršeno pogođeni u svemu od mesa, preko kupusa, do kremastog pire krumpira, dok je sabljarka odlična opcija za one koji ni u zimskim danima ne žele odreći okusa mora. Ručak smo priveli kraju uz gulaš od divljački s domaćim okruglicama, a konačno završili selekcijom domaćih kolača koji su predstavljali nekoliko različitih dijelova zemlje, pri čemu posebno moramo izdvojiti originalnu varijantu međimurske gibanice. 

Filozofija Vinodola je jednostavna i nepretenciozna, jer su središnji stupovi kvaliteta namirnice, vrijednost za novac, nacionalna gastronomija i domaći ugođaj dakle iskrenost. Vinodol to komunicira svojim vizualom i ponudom: urbani moderni restoran služi jela koja možemo zvati klasicima ili tradicijskim jelima, pripravlja ih od domaćih namirnica,  a obuhvaća sve regije Hrvatske, uključujući tradicionalne specijalitete s roštilja. U samom kuhanju, Vinodol želi čuvati autentične okuse tako da ne zadire u bit jela dekonstrukcijama različitih tipova niti interpretacijama koje jelo pretvaraju u neprepoznatljivu kreaciju, već dapače, želi da sarma ostane sarma, janjetina, a da pri tome svako od njih bude suvremeno prezentirano. I u tom smislu, Vinodol još uvijek nije naišao na ozbiljniju konkurenciju. Bilo da se odlučite za klasike jelovnika ili novitete, večeru ili gablec, Vinodol je mjesto koje ćete uvijek napustiti zadovoljni. I naravno, vratiti se prvom sljedećom prilikom.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više