Search

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice

Intervju s Celine i Sebastienom Vermant

Tekst: Ema Glavina


Image: Senja Vild

Celine i Sebastien Vermant su Francuzi koji su odlučili živjeti kao moderni nomadi - svoj zanat slastičara i pekara koriste diljem svijeta, ovisno o tome u kojoj im se državi trenutno živi. Na našu veliku sreću, njihova baza je sada Zagreb, gdje su nedavno otvorili "La Marquise", a mi smo odlučili doznati sve o njihovoj zanimljivoj poslovnoj i privatnoj priči!

Zaboravite na premasne bureke i kolače kojima je glavni sastojak šećer - čini se kako Zagreb konačno postaje prava europska metropola koja nudi doista kvalitetne prehrambene proizvode, pa čak i ako se nalaze u pekarskom spektru. Ako ste pratili vijesti o najnovijim zanimljivim ugostiteljskim konceptima u gradu, sigurno ste primijetili kako svi s velikim uzbuđenjem pričaju o tom nekom bračnom paru koji je na pomalo udaljenoj lokaciji otvorio klasičnu francusku craft slastičarnicu i pekarnicu. Ime "La Marquise" ubrzo se našlo na listi mnogih zaljubljenika u slatke i slane pekarske proizvode i vrhunske kolače, a mi smo odlučili saznati sve o ljudima koji se kriju iza tog projekta.  

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice (фото 1)

Zagrebački obrt Celine i Sebastiena Vermanta nalazi se na Lašćini, točnije u ulici Rebar 25. Kad smo ih pitali jesu li zadovoljni prvim danima poslovanja, odnosno odazivom gostiju, budući da se ne radi o centralnoj lokaciji, spremno su odgovorili: "Zaista možemo reći da je odaziv i više nego dobar. Drugim riječima, čini se kako su ljudi zadovoljni odabirom lokacije!" Zanimalo nas je i čuti priču iza cijelog projekta, kao i imena samog obrta. Odmah su nam odgovorili kako je ideja nastala tijekom jednog ljetnog roštilja u Zagrebu, kad su s poslovnim partnerom pričali oko detalja otvorenja: "Htjeli smo da ime bude francusko, ali ne i previše tradicionalno. S druge strane, htjeli smo da ga i Hrvati razumiju i znaju izgovoriti."

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice (фото 2)

Nastavljaju kako je cijeli njihov tim sačinjen od Francuza, pomno educiranih u spravljanju najboljih klasičnih slastica i pekarskih proizvoda. Na pitanje po čemu se razlikuju od drugih sličnih pekarnica i slastičarnica, odgovaraju: "Svi su naši proizvodi rađeni bez ikakvih aditiva, konzervansa i bilo kojih sastojaka koji nisu prirodni. Sve je domaće i ne držimo ništa smrznuto. Ono što smatramo da je najbitnije za istaknuti, uvozimo sve ključne francuske sastojke kako bismo postigli što autentičniji okus."

Posebno nas je zaintrigirala njihova privatna priča. Naime, bračni par Vermant funkcionira kao moderni nomadi; živjeli su u Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi, a u svakoj od tih država su sugrađanima nudili svoje ukusne proizvode. Kako i zašto su se na kraju odlučili za Zagreb kao svoju sljedeću bazu?

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice (фото 3)

"Mi smo peteročlana obitelj, imamo troje djece i tražili smo siguran i lijep grad za život. Zaključili smo da Zagreb konkretno nudi sve čemu bi se jedna moderna obitelj mogla nadati." Kad smo pitali da nam pobliže objasne svoju nesvakidašnju životnu filozofiju, jasno su odgovorili kako su vrlo mladi dobili djecu i zaključili kako im žele ponuditi život pun avantura, mogućnosti da upoznaju drugačije kulture, ali i nauče strane jezike.

Ipak, odmah su se složili kako će se, jednom kad djeca budu dovoljno stara da razviju svoj privatni društveni život, skrasiti i odabrati jednu zemlju u kojoj će živjeti. Kako sada stvari stoje, to bi mogla biti i Hrvatska.

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice (фото 4)

Kao što smo već spomenuli, hrvatska ugostiteljska ponuda se razvija, kao i ponuda namirnica u dućanima, pa tako sad možemo nabaviti mnogo toga o čemu smo prije mogli samo sanjati. Međutim, zanimalo nas je i nedostaje li Celine i Sebastienu nešto iz rodne Francuske: "Ovdje živimo već devet mjeseci i ne možemo reći da nam nešto pretjerano nedostaje. Okej, možda neke vrste sireva!"

Inače, Celine nam priča kako je svijet slastičarstva upoznala upravo preko svog supruga: "Sebastien se intenzivno bavi slastičarstvom od svoje 14. godine. Upoznali smo se kad mi je bilo 19 i postepeno me učio tajnama zanata, a ja nisam imala ništa protiv."

Upoznajte bračni par koji putuje svijetom i otvara sjajne craft slastičarnice (фото 5)

Naravno, morali smo ih pitati i što misle o hrvatskoj gastronomiji, odnosno imaju li neke svoje favorite, a odgovor je stigao odmah- kremšnite, ćevapi i gulaš! Kad je riječ o planovima za budućnost, ovaj par ima jasnu viziju: "Uskoro otvaramo još jednu poslovnicu u Bukovačkoj 25, u prosincu slijedi otvaranje nove poslovnice u Petrinjskoj, a početkom sljedeće godine ćemo biti i na Bundeku."

Ako vas je cijela priča zaintrigirala i već maštate o svim ukusnim proizvodima koje ćete probati, Celine i Sebastien vam pristižu u pomoć. Pitali smo ih da izdvoje top 3 proizvoda iz svoje ponude koje obavezno morate kušati, a to su redom: kruh, macaron i pain au chocolat. Mi smo kušali i, možete nam vjerovati na riječ, nismo razmišljali ni o kakvim kalorijama!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više