Search

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda

Gospođa Mirkov


Image: Marija Sponza i Vojkan Gostiljac

Delikatese i slastice maleni su grijesi u kojima uživamo i teško im kažemo ne. Mnoge su slastice poznate diljem svijeta i slade naša nepca, a Gospođa Mirkov, radionica slastica iz Beograda, osvaja svojim delicijama, sjajnim okusima, ali i primamljivim izgledom

Zanimljiva priča nastanaka ove radionice leži u svestranosti vlasnice i povezanosti obitelji koja je na nju prenijela ljubav prema kolačima. "Put do realizacije ideje ili tek samog nastanka ideje ovakvog koncepta poslovanja bio je poprilično dug i buran. Veći dio svoje karijere provela sam u marketinškim vodama, prvo u New Yorku gdje sam radila u jednoj svjetskoj marketinškoj agenciji, a nakon toga u neprofitnim tvrtkama i projektima", započinje svoju priču Nina koja je svoje znanje koje je stekla u Americi prenijela i u rodni Beograd. "Po povratku u Beograd nastavila sam pisati za Prestup i za Elle magazin koji je tada tek došao u Srbiju, a istovremeno sam počela raditi u brending studiju Trans East. Grupa prijatelja i ja pokrenuli smo nakon toga Mikser Design Expo, koji je prerastao u današnji dobro znani Mikser festival",  prisjeća se Nina koja s ponosom opisuje svoje početke.

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 1)

Ali najzanimljiviji dio priče započinje onog trena kada se odvažila svoju ljubav prema kuhanju prikazati javnosti. Naime, Nina je snimala editoriale za gastro rubriku za Elle, nakon što su mnogi vidjeli kako kuha i koje recepte otkriva svojim čitateljima, bilo je samo pitanje vremena kada će se ova kreativka odlučiti napraviti prvi korak i stvoriti svoj svijet delicija s receptima koje potpisuju posebne žene u njezinoj obitelji.

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 2)

"Na mnogim snimanjima sudjelovali su moji prijatelji koji su se uvijek zabilježili za večeru na dan snimanja kako bi objekt snimanja pojeli u vrlo brzom roku, ali i guštali u okusima koji bi ih doslovno začarali. Snimanja bi uvijek završila ovim pitanjem: "Ženo, zašto kriješ ovaj svoj talent od svijeta?!" U tom periodu sam i shvatila da, ustvari, stvarno želim kuhati i baviti se hranom. Nisam znala na koji način, što bi to konkretno trebalo biti, ali počela sam istraživati ideju u sebi i napokon pokrenula stvari", kaže Nina.

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 3)

Danas Nina vodi delicije Gospođa Mirkov. Ova dama delikatesa zapravo je priča o ženama iz Ninine obitelji. "Kad sam se odlučila pokrenuti liniju kolača, željela sam da ljudi odmah osjete da je sve to jako osobno. Gđa Mirkov je moja baka, i ustvari, i ime i koncept su određena oda svim divnim ženama u mojoj obitelji koje su me učile, oblikovale moje stavove, odnosno žene kojima sam zahvalna na svemu što ja danas jesam i od kojih sam naučila najvažniju stvar koju bilo tko, tko se bavi hranom mora naučiti – jesti! Možete naučiti kuhati bilo gdje, ali "fino nepce" se stječe u kući", radosno objašnjava Nina.

Vječita inspiracija u radu leži u Nininoj baki Mariji, a s obzirom da su i ona i unuka vječiti kontrol tipovi, nije ni čudo da ništa u ovom konceptu nije prepušteno slučaju niti gubi na eleganciji, "Osim toga, moja baka Marija bila je elegantna, decentna, nikad glasna, nije imala mnogo, ali to što je imala s nama je predstavila na najbolji mogući način i to se odražavalo u svemu što je radila. Bijela košulja, biseri koje često nosim, to su sve stvari koje stižu s bakine i mamine strane. I onda je i sam koncept ovog malog brenda postao onakav kakvim ih ja vidim: savršeno precizna izvedba klasičnih recepata, najbolji mogući sastojci, artisanski pristup, minimalistički izgled koji podjednako dobro funkcionira u hipsterskoj Savamali ili tradicionalnom obiteljskom okruženju."

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 4)

Iako je vjerna tradiciji, Nina rado otkriva nove recepte i svoju ponudu prilagođava i današnjim trendovima. Bez obzira što je ovo sasvim mala radionica, ponuda je poprilično široka. Kod Gospođe Mirkov zasada se kolači naručuju, a jedan dio plasiran je u nekoliko restorana i kafića. Ono što se direktno naručuje su tradicionalni francuski kolači – tartovi, princes krafne i ostale klasične slastice. Torte se, također, rade po narudžbi, ali se jednako tako Ninin tim trudi napraviti što osobniju tortu, što posebnijeg okusa. Najpopularnije su torte od čokolade, Blackout torte u kojoj se nalazi najtamniji black onyx kakao i Pink torta s malinama i šampanjcem. Ono što daje posebnost ovoj radionici slastica su, s velikom pažnjom fotografirane, delicije koje poželite pojesti i preko slike.

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 5)

"Uglavnom nas prepoznaju po našim tartovima i desertima u teglicama. Sasvim slučajno sam stigla do tog koncepta razmišljajući kako da svoje kolače ponudim drugima na prodaju, da ih bude lako prenositi, a da onemogućim bilo kakvu intervenciju nad njima. Mi koristimo zaista probrane sastojke, najbolji maslac, organska jaja, belgijsku čokoladu, svježe voće, pa mi je najvažnije bilo da se netko ne dosjeti moj kolač "ukrasiti" npr. nekim šlagom. Tako da sad u teglicama prodajemo razne vrste krema, od limun curda i slane karamel kreme preko čokoladnih mousseova od crne ili bijele čokolade. Nedavno smo kreirali i liniju ručno spravljenih gourmet kolačića u raznim ukusima koji su, eto, neka moja sentimentalna veza s New Yorkom", komentira Nina koja je zapravo svoj cijeli život unijela u radionicu slastica i ne žali ni za jednim trenutkom ni planom koji ima za svoj projekt. "Malo sam se raspričala, ali mislim da je taj moj šareni background važan za to kako pristupamo spravljanju kolača, mi želimo zavesti i srce i nepce i mozak. Osim toga, Gđa Mirkov nisam samo ja, tu su i moj asistent Petar Janković, naša čarobnica digitalnog marketinga, Bojana Stajkić i L'Enfant Terrible studio iza kojeg stoji Aleksandar Spasojević, dizajner i arhitekt. Bez njih ova radionica ostala bi samo još jedna moja ideja."

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 6)

Kao što smo rekli, ove kolačiće možete isprobati samo ako ih naručite, a sve informacije možete pronaći na stranicama Gospođe Mirkov. Stranice na kojima možete pronaći ove delicije su Tumblr profil, Instagram ili pak na Facebook stranici. Ninina velika želja je da radionica slastica pusti korijene u Novom Sadu i Beogradu te da postane prepoznatljiv brend slastica koje ćete željeti isprobati kad posjetite ove gradove. Kako je krenulo, nadamo se da ćemo uskoro pisati o novom mjestu u Beogradu s potpisom Gospođe Mirkov.

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 7)

Upoznajte damu delicija i slastica iz Beograda (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više