Search

Upoznajte omiljeno piće: Znate li koje sorte vina su idealne za ljeto?

Upoznajte omiljeno piće: Znate li koje sorte vina su idealne za ljeto?

Sastavili smo popis vina stvorenih za ljetne dane

Tekst: L.L.


Image: Unsplash / Instagram

Jedna od ključnih stvari kada govorimo o vinu jest poznavanje sorte koju konzumirate. Upoznavanje svog omiljenog pića nije nikakva velika znanost, a tek nekoliko jednostavnih činjenica pomoći će vam da prepoznate koja sorta je prikladna kojem trenutku. Upravo zato, pripremili smo kratak vodič koji će vam olakšati odabir vina kada se idući puta nađete licem u lice s konobarom u omiljenom kafiću ili ispred police supermarketa s velikim brojem etiketa.

Bijela vina

Osvježavajuće note i jednostavne ili kiselkaste arome suhih bijelih vina idealne su za ljeto. Čak i ako obožavate slatkasta vina kao što je žuti muškat, birajte ona koja sadrže i dozu citrusastih aroma te se općenito okrenite suhim vinima. Bijela vina idealno će se složiti s ribljim jelima koje za vrijeme ljeta obožavamo, kremastim jelima i desertima.

Sorte vina koje će osvježiti svako ljeto su rizling, sauvignon blanc, autohtona domaća sorta škrlet, malvazija i chardonnay. Sva su ova vina nježna i osvježavajuća, idealna za večeri na otvorenom ili nakon jela. Odlično se slažu uz tjestenine, rižota, riblja jela koje za vrijeme ljeta obožavamo, sireve i kremase deserte na bazi mascarponea, slatkog vrhnja i voća.

 

Upoznajte omiljeno piće: Znate li koje sorte vina su idealne za ljeto? (фото 1)

 

Rose vina

Nakon bijelog, na red dolazi omiljeno rose vino. Pronaći ćete ih u svakom većem supermarketu, a kada birate svoju bocu, posebnu pažnju obratite na godinu punjenja te činjenicu da voćne arome ne predstavljaju uvijek i slatkoću. Naime, rose je vino koje je najbolje otvoriti što prije, stručnjaci savjetuju godinu do dvije od proizvodnje upravo zato što ono s godinama gubi svoja najbolja svojstva. S druge strane, voćne arome kod rosea često označavaju i dodatnu suhoću, a to je nešto što je kod ljetnih vina svakako poželjno. Odličan izbor bit će i pjenušava rose vina koja će svakom druženju dati notu elegancije i idealno će se složiti s predjelima poput laganih plata na kojima možete kombinirati svježe voće i sireve.

 

Upoznajte omiljeno piće: Znate li koje sorte vina su idealne za ljeto? (фото 2)

 

Crna vina

Na kraju, tu su crna vina od kojih je crni pinot svakako jedan od naših ljetnih favorite. Labrusco, pjenušavo, osvježavajuće crno vino, te zweigelt, umjereno kiseo i jak, stvoreni su za uživanje u ljetnim danima. Kada su u pitanju crna vina, birajte ona laganija i ona koja nisu suha već lagano kiselkasta i osvježavajuća. Spajajte ih s predjelima kao što su naresci te mesnim jelima. Odlično će se složiti i s jelima s grilla.

 

Upoznajte omiljeno piće: Znate li koje sorte vina su idealne za ljeto? (фото 3)

 

Također, ono na što je ljeti potrebno obratiti posebnu pažnju je temperatura vina. Dobro je poznato kako se bijela vina poslužuju dobro ohlađena, što vrijedi i za rose vina, dok će crna vina biti najbolja na sobnoj temperature. Na temperature utječe i pravilno držanje čaše pa će svakako najbolja opcija biti držanje za stalak dok će ruke na trbuhu čaše, kako se naziva gornji dio iz kojeg se vino ispija, uzrokovati zagrijavanje čaše, a samim time i umanjiti uživanje u vinu. Na kraju, svaki će vam vinski znalac reći kako su vina stvorena da se piju. Nemojte ih čuvati, uživajte u trenutku, a boljih trenutaka od ljetoh večeri zbilja se ne možemo sjetiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više