Search

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane

Darko Ramljak zna znanje!


Image: PR

Ogromna ljubav prema hrani potaknula je grafičkog dizajnera Darka Ramljaka da upiše kulinarsku akademiju Cordon Bleu u Parizu, nakon čega je ozbiljno zakoračio u domenu danas iznimno popularnog "food stylinga". Zbog tog je poteza jako sretan te danas vrlo uspješan u svom poslu...

"Sada, kada razmišljam o mojim izborima u karijeri vidim da moje odluke nikada nisu bile vođene idejom praktičnog odabira, već su zaigranost i kreativnost uvijek bile glavni pokretači i niti koje sve povezuje. One su neizostavni dio mojih 15 godina u grafičkom dizajnu. One su se nalazile u svakom mom pokretu i svakoj predstavi tijekom mojih plesnih godina u Zagrebu. One su me, zajedno s mojom ljubavi prema hrani, potakle da napustim Zagreb i upišem kulinarsku akademiju Cordon Bleu u Parizu." kazao nam je Darko Ramljak kojeg su godine rada u profesionalnim kuhinjama, uz želju da sva svoja radna iskustva spoji u jedno, dovele do današnjeg food stylinga, čime se intenzivno i uspješno bavi.

Iako živi u Münchenu i često putuje te upoznaje različite kulture i njihova tradicionalna jela, kaže kako ga još uvijek najviše inspiriraju jednostavna jela iz njegove rodne Bosne i Hercegovine. I to ne samo jela, već kako ističe, osjećaj zajedništva prilikom dijeljenja obroka, zbog čega će svoju profesiju uvijek gledati kroz oči djeteta. S obzirom na to da nas je Darkovo zanimanje, način rada, strast prema hrani i namirnicama, njihovoj vizualnoj interpretaciji poprilično zainteresiralo, odlučili smo se s njim malo podružiti i porazgovarati o njegovoj, u današnje vrijeme vrlo popularnoj profesiji te kako tzv. food styling, odnosno stiliziranje hrane uistinu funkcionira…

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane (фото 1)

Kako i kada ste se odlučili za  food styling, odnosno da stiliziranje hrane postane vaša (nova) profesija?
Food stylingom, odnosno stiliziranjem hrane sam se odlučio baviti prije četiri godina dok sam boravio u Turskoj. Listao sam časopis "Fool" i jednostavno rekao: "To želim raditi!"  Bilo je nekako prirodno i logično spojiti advertising background s ljubavi prema hrani. Nakon godinu dana uslijedio je Pariz, Le Cordon Bleu, jer sam shvatio da za food styling u stvari osim kreativnosti moraš imati i kulinarske vještine. Onda sam sam sebi rekao, OK, sada se moram prvo isklesati u kuhinji, a onda mogu ići pred kamere, i evo, mislim da sam spreman (smijeh).


Čini mi se da danas svatko tko na Instagram postavi fotografiju neke malo ljepše dekorirane hranu smatra da je food stylist, no jasno je da je stiliziranje hrane ipak puno puno više od toga, možete li naše čitatelje malo "educirati" o tome?

Teško je educirati nekoga o food stylingu. Istina, edukacija niti ne postoji za food stilista. Važna je kreativnost, imati oko za detalje. Pokušati ispričati priču kroz hranu. Iskustvom naučite puno toga kao u svakom drugom poslu, bitna je vizija, a za profesionalni food styling veliku ulogu igra i fotograf kao i vaša međusobna kemija.

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane (фото 2)

Kakav stil preferirate u dekoriranju, na što se najviše mora paziti i što vas pritom najviše veseli?
Ja osobno volim minimalizam. Kad stiliziram hranu i postavljam set, u glavi uvijek imam sliku, međutim ta slika se krene mijenjati od prve fotografije. Nekad sve postavim i onda krenem uklanjati sa stola sve što je nepotrebno, a nekad pak krenem s jednom stavkom i nadograđujem dok ne dobijem "Hero - finalni produkt, odnosno fotografiju". To me najviše veseli.

Za neke efekte hrane u final fotografijama znam da se koriste razne stvari (koje nemaju veze s prehrambenom industrijom), što je bilo najčudnije i najneobičnije što ste vi radili?
Ne volim bacati hranu, a također, vani je trend da se produkti uglavnom konzumiraju nakon fotografiranja. U današnje vrijeme gdje je tehnologija otišla jako daleko fotografije se obrađuju, gdje im se nadodaje boja, tekstura. Izuzetaka ima naravno, pogotovo kada se radi o tekućim proizvodima, kao što su pivo, mlijeko, jogurti, šlag, raznorazna pića. Nedavno sam kolegi pomagao prekriti bijele fleke na bobičastom voću s ružom za usne (smijeh).

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane (фото 3)

Kako uopće izgleda jedan takav set, koliko traje priprema, koliko je truda uloženo? Cijene li to klijenti u konačnici?
Ovisi o čemu se radi, ali uglavnom dan snimanja traje oko 12 sati. Cijela priprema kreće već tjedan dana unaprijed kad stignu recepti na mail. Naravno, ovisi o klijentu koji stil se koristi. Dan ili dva dana prije food stilist obavlja kupovinu svih namirnica, a ako se radi o nečemu što se ne može naći svaki dan u trgovini onda se na vrijeme naruči kako bi roba stigla na vrijeme. I kad se uđe u studio, kreće priprema jela. Uglavnom se dnevno radi 5 do 6 recepata i fotografira. Vjerujem da klijenti shvaćaju koliko je cijeli proces bitan i cijene sav trud jer im pomažem predstaviti, i u konačnici prodati njihov proizvod. 

Koga osobno vi cijenite u tom poslu? Kome se divite?
Ima dosta food stilista, no izdvojio bih svakako Delores Custer koja je pokrenula cijelu revoluciju food stylinga 70-ih godina prošlog stoljeća, a od novije generacije volim rad Nore Eisermann i Laure Muthesius, Anise Sabet i drugih. Također, obožavam rad naše fotografkinje Maje Danice Pečanić s kojom sam i osobno surađivao.

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane (фото 4)

Kakva vas hrana osobno privlači, ne samo u smislu fotografija i dekoriranja nego i na stolu fizički?
Volim jednostavno, volim kvalitetno.

Imate li neki koristan savjet za sve one koji se odluče kao i vi baviti food stylingom?
Ako se želite baviti food stylingom, pored "voljeti" kuhati poželjno je biti i vješt u kuhanju kako slanih, tako i slatkih jela, samouvjereni i pokušati ispričati svoju priču. Biti kreativan, vizualac, ulagati u sebe... Nije lagan posao, ali mene ispunjava u potpunosti.

Upoznajte strastvenog zaljubljenika u stiliziranje hrane (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više