Traži

Švedska peciva s kardamomom zvuče kao pobjednička vikend kombinacija

Švedska peciva s kardamomom zvuče kao pobjednička vikend kombinacija

Semlor

Tekst: L.M.F.


Fotografija: Cukar.com.hr

Semlor su tradicionalna peciva od dizanog tijesta punjena bademovom pastom te ukrašena tučenim vrhnjem...

Ova peciva dobro su poznata i popularna u svim skandinavskim zemljama, ali ipak se nekako najviše vezuju uz Švedsku. Šveđani ih peku baš u ovo pokladno doba godine. "Iako, semlor izgledom dosta podsjećaju na princes krafne one nemaju nikakve veze s njima. Naime, smelor su dizana peciva. Njihova struktura najsličnija je onoj buhtle, a obogaćeni su aromatičnim kardamomom" kaže autorica bloga Cukar na kojem smo i pronašli ovaj prefini recept koji vam donosimo u nastavku… 

Sastojci

Za tijesto
325 g brašna
1 vrećica instant kvasca
1 jaje
125 ml mlijeka
50 g šećera
1 žličica sjemenki kardamoma, samljevenih u mužaru
½ žlice praška za pecivo
prstohvat soli
100 g maslaca, sobe temperature

Za premazivanje
1 jaje
1 - 2 žlice mlijeka

Za pastu od badema
100 g samljevenih blanširanih badema
80 g šećera u prahu
2 - 3 žlice vode
1 žličica ekstrakta vanilije

Za posluživanje
500 ml vrhnja za šlag
šećer u prahu

Švedska peciva s kardamomom zvuče kao pobjednička vikend kombinacija (фото 1)

Postupak:

Za tijesto

Pomiješajte brašno i kvasac zatim dodajte sve druge sastojke osim maslaca i zamijesite čvrsto tijesto. Tijesto je najbolje mijesiti u jakom mikseru (naravno ako takav imate) s nastavkom za tijesto. Kada se tijesto poveže i postane glatko dodajite žličicu po žličicu maslaca i pustite da se svaka umiješa dobro u tijesto prije nego dodate novu. Postupak je kao kod klasičnog brioche tijesta. Miksajte sve tako nastavkom za tijesto dok ne umiješate sav maslac, a tijesto ne postane glatko i jako podatno. Prebacite ga na radnu površinu, još ga jednom premijesite ručno te ga ostavite odmarati na toplom desetak minuta. Odmoreno tijesto podijelite na 8 - 9 jednakih kuglica.

Svaku kuglicu među dlanovima još malo oblikujte pa ih složite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Vodite računa o razmaku među kuglicama jer će rasti i u pečenju. Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite ih da se dižu narednih sat i pol do dva sata. Pećnicu zagrijte na 220°C. Kada se kuglice udvostruče premažite ih mješavinom jaja i mlijeka te ih odmah stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pecite ih 10 - 13 minuta ili dok se ne napuhnu i uhvate lijepu boju. Pečene izvadite odmah na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene semle na vrhu oprezno zarežite u obliku trokuta te im pažljivo odstranite 'kapicu' i ostavite je sa strane. Sredinu svakoga izdubite, a mrvice koje vam ostanu iz sredine sačuvajte za pastu od badema.

Švedska peciva s kardamomom zvuče kao pobjednička vikend kombinacija (фото 2)

Za pastu od badema

Pomiješajte mljevene blanširane bademe i šećer u prahu, dodajte nekoliko žlica vode i vaniliju te sve izmiješajte u pastu. Pasti od badema dodajte i mrvice koje su vam preostale od dubljenja tijesta te ako je potrebno dodajte malo vode ili slatkog vrhnja kako bi se pasta dobro povezala. Ovom pastom napunite udubljenja u svakoj semli.

Za ukrašavanje

500 ml slatkog vrhnja istucite u čvrst snijeg. Prebacite ga u slastičarsku vrećicu pa iz nje istiskujte šlag na semlor. Poklopite svaku hrpicu šlaga s kapicama koje ste sačuvali. Sve obilato posipajte šećerom u prahu te odmah poslužite.

Švedska peciva s kardamomom zvuče kao pobjednička vikend kombinacija (фото 3)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više