Search

Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktualnim trendovima u svijetu vina

Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktualnim trendovima u svijetu vina

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Philippe Magré, sin od jednog od najutjecajnijih vinara u Francuskoj Bernard Magréa, vlasnika više od 40 vinograda u Francuskoj i svijetu, razgovarao je s nama o trendovima, mitovima i pretpostavkama o vinu.

KAKVA VINA SU SADA U MODI?

Prije svega, to su sada rose vina koja su u fokusu već nekoliko godina diljem svijeta. Ne morate biti veliki poznavatelj da biste uživali u takvim vinima. Osim toga, ono što je trenutačno u modi su organska, biodinamička, prirodna i vina s manjim postotkom alkohola.

POPRIČAJMO O PRIRODNIM VINIMA, KAKAV JE VAŠ STAV PREMA NJIMA? JESU LI SAMO STVAR MODE?

Istina, nekada odrednica "bio" na boci privlači kupce. Sam termin je donekle kontroverzan jer najveći broj vina koja nemaju tu oznaku nisu neprirodna! I to onda unosi zabunu. Ono što se podrazumijeva kod prirodnog vina je minimalno sudjelovanje od strane vinara u samom vinogradu i tijekom procesa proizvodnje. Postoji značajna kvalitativna razlika u odnosu na "normalna vina", prirodna vina su osjetljivija i veće su šanse da imaju neke mane, a osim toga ,takva vina su skuplja. Uspjeh ovakvih vina može se mjeriti kada se period hypea završi i kupci budu načisto s tim žele li platiti višu cijenu za kvalitetu sličnu onoj na koju su do sada navikli. Zato možemo reći da sve kategorije vina trenutačno imaju svoju publiku, ali različitog obujma.

Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktualnim trendovima u svijetu vina (фото 1)

KAKVU HRANU BISTE VI PREPORUČILI UZ VINO?

Volim kada se vino savršeno uklopi uz jelo koje je na stolu, odnosno kada je vino tu u funkciji naglašavanja specijaliteta, a da hrana ističe sve kvalitete vina. Iako to zvuči jednostavno, nije uopće. Generalno, najviše volim vina s juga Francuske koja imaju voćne note i aromu koja može da pratiti različite okuse. Mislim da vino ne bi smjelo biti glavna zvijezda večeri i ne bi trebalo svojim okusom skretati pažnju na sebe - vino bi trebalo da zasjati samo kao pratnja.

Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktualnim trendovima u svijetu vina (фото 2)

JESU LI SLATKA VINA OK?

Slatka vina i ona koja su bliže likeru imaju imidž staromodnih pića, jer su posljednji put bili u modi za vrijeme naših baka i djedova. Neočekivano, ova vina su ponovo dobila svoju publiku, ovoga puta pod odrednicom "desertno vino". Stil pripreme se promijenio, vina sada imaju blago drugačiji okus nego prije, kiselija su. Kao novost stiže činjenica da se ovakva vina lakše spajaju s ostalim jelima. Nekada su se slatka vina dobivala dodavanjem šećera, čija je uloga bila da sakrije loš okus, ali to više nije slučaj. I tu možemo naučiti jednu od najbitnijih lekcija o vinu, dijele se na visokokvalitetna i nekvalitetna, a sve ostalo je stvar ukusa.

LED, GAZIRANA VODA I DRUGI NAČINI DA SE POIGRATE SA OKUSOM VINA?

Vino nije jako alkoholno piće i zato miješanje sa sastojcima zbog kojih će izgubiti svoj okus nikome nije pretjerano privlačna opcija. Možete od vina napraviti kuhano ili ga iskoristiti za sangriju, ako baš želite, ali za to slobodno odaberite i ona koja nisu neke kvalitete.

Vinar Philippe Magré otkrio nam je sve o aktualnim trendovima u svijetu vina (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više