Search

Vinski termini zahvaljujući kojima ćete zvučati kao veliki stručnjak

Vinski termini zahvaljujući kojima ćete zvučati kao veliki stručnjak

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Realno, nismo pretjerano zahtjevni kada je izbor vina u pitanju, svi smo do sada otkrili omiljene vrste i laički možemo opisati što to ima u tim bocama što ih čini idealnim izborom za zabavnu večer s prijateljima. I baš pred njima se ne foliramo, dovoljno je da preporuku poentiramo s riječju "pitko" i svi viču - može. No, što kada se nađete na nekoj odrasloj, poslovnoj večeri koja podrazumijeva pribor za jelo od pet dijelova i razgovore u pojmovima kao što su "buke" i "aroma"? Pa, ništa. Ispod stola učitajte ovaj tekst na mobitelu i pretvarajte se da ste u studentskim danima bili sommelier. Zašto? Prvo, jer je zabavno. Drugo, jer je velika šansa da većina sugovornika također ne posjeduje znanje jednog profesionalca (a možda i nikakvo), tako da će većina zadivljeno kimati glavom na vaše znanje poslije treće čaše. Jednostavno!

Vinski termini zahvaljujući kojima ćete zvučati kao veliki stručnjak (фото 1)


 — Suho

Kada su u pitanju termini koji se koriste u vinskom svijetu, ovo je jedan koji najčešće upotrebljavaju i entuzijasti i profesionalci, iako se često griješi s njegovom upotrebom. Zapravo, nekada je sommelierima teško ocijeniti na što gosti misle kada kažu da žele "suho vino" jer je tehnička definicija tog pojma nekada miljama udaljena od osobne percepcije. U tradicionalnom smislu "suho" označava vino koje je bez ostatka prirodnog šećera (odnosno do maksimalno četiri grama po litri).


 — Slatko

Također jedan od termina koji se primio, ali u pogrešnom značenju. Kada neko opisuje vino kao "slatko i voćno", vjerojatno priča o suhoći vina. Jer je u profesionalnom svijetu termin "slatko" rezervirano za ona vina koja imaju viši ostatak šećera poslije fermentacije (više od 50 grama po litri). Što to znači? To su desertna vina! I ona jesu baš ozbiljno slatka, nikako dobar izbor za lagano ispijanje tijekom toplih večeri.


 — Tijelo

Ovih dana kada toliko (očajno) kukamo kako naša tijela nisu spremna za okršaj s ljetnim danima, teško je pojmiti da i vina pate od sličnih problema. Tijelo vina je u prijevodu dojam koji vina ostavljaju u ustima i na osnovu toga razvrstavaju se na lako, srednje i puno tijelo. Podjela se vrši na osnovu udjela alkohola, šećera, tanina i kiselina. Laka vina su "vodenasta"na jeziku (kao što su pinot noir i pinot grigio), srednje tijelo varira između "vodenastog" i intenzivnog dojma (sangiovese i riesling), dok su vina punog tijela intenzivna (shiraz i chardonnay).

Vinski termini zahvaljujući kojima ćete zvučati kao veliki stručnjak (фото 2)


 — Tanini

A kad smo već kod tanina, što je to? Znate onaj osjećaj kad poželite da spontano "coknuti" poslije gutljaja vina? E, na to su vjerojatno utjecali tanini. Jednostavno rečeno, oni se nalaze u peteljkama, košticama i opni zrna grožđa, imaju važnu ulogu u dozrijevanju grožđa i daju vinu strukturu i kompleksnost. Vina koja imaju visok postotak tanina prepoznat ćete po tome što će vam se usta poslije konzumiranja osušiti, a ona s manje tanina su mnogo nježnija po nepce. Ali, tanini imaju povoljan utjecaj na ljudski organizam pa ponovo imamo situaciju, da pravi odgovor leži samo u ukusu onoga tko naručuje vino.

 
 — Barrique

Ako pronađete ovu riječ na meniju, znači da je vino provelo neko vrijeme u bačvi od hrastovine zapremine 225 litara, koje je originalno korišteno u Bordeauxu, a danas je rasprostranjeno po čitavom svijetu. U takvoj bačvi sazrijeva mlado vino, oko godinu dana, pri čemu bačva daje vinu dodatni miris, boju i okus. Obično se u takvom vinu osjećaju arome kao što su kava, karamela, vanilija, čokolada i duhan, između ostalog.

Vinski termini zahvaljujući kojima ćete zvučati kao veliki stručnjak (фото 3)


 — Aroma (buke)

Ovo je na prvi pogled lako, ovu riječ koristimo kada želimo opisati skup sastojaka koje osjetimo čulom mirisa. Teži dio? Okupljenoj ekipi objasniti koje arome zapravo osjećate. Olakšavajuća je okolnost da, ako se fokusirate, vaš mozak će brzo shvatiti radi li se o voćnim ili, možda, cvjetnim aromama. Vježba čini majstora, a srećom, ova je jako zabavna. Termin buke označava isto, ali se koristi za starija, odležana vina.


 — Finiš

Iliti ono što ostane na kraju (a na kraju smo i ovih mini lekcija). Kada progutate gutljaj, kakav okus osjećate? Ako se koncentrirate, osjetit ćete različite senzacije, sve dok okus u ustima u potpunosti ne izblijedi. Ovdje je pravilo lako, opće je pravilo da su kvalitetna vina ona koja ostavljaju što duži trag okusa iza sebe. Okus vina prosječne kvalitete trebalo bi nestati između 20 i 30 sekundi kasnije, a sve što osjećate duže od 45 sekundi ubraja se u jako dobra, moćna vina.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više