
Vladavina krafnica u veljači! Donosimo odličan recept
Sa stranice Chef Darko's Foodstyling
Punjene s pekmezom ili čokoladom ili pak nečim drugim, teško da itko može odoljeti krafnicama. I dok ostatak godine to možda i činite, u veljači ne morate jer je ovaj mjesec u godini definitivno posvećen njima. Ako ih toliko volite, možda biste se mogli okušati i u njihovoj pripremi, a kako bismo vam olakšali cijelu priču, na omiljenom gastro blogu Darka Ramljaka, Chef Darko's Foodstyling, pronašli smo jedan odličan recept, a fotografije u ovom slučaju govore sve... Kako pripremiti krafnice, pročitajte u nastavku:
Sastojci
Tijesto za oko 30 krafni:
450 g brašna
50 g kvasca
100 ml mlijeka
150 g maslaca
75 g šećera
4 žumanjka
2 jaja
sol
rum
vanilin šećer
limunova korica
Punjenje: marmelada od marelica ili po želji
Priprema
Kvasac, jednu žlicu brašna i 100 ml mlijeka (malo ga prije zagrijati) pomiješati zajedno i ostaviti nekih 15-tak minuta da nadođe. U posebnoj zdjeli izmiješati jaja, žumanjke i šećer. U mikseru sa spiralnim nastavcima zamijesite tijesto (brašno, malo soli, limunova korica, vanillin šećer), postepeno dodavati otopljeni maslac, zatim smjesu s kvascem i naposljetku smjesu s jajima. I na kraju dodati 1 žlicu ruma.
Tijesto prekriti s krpom i ostaviti u toploj prostoriji oko 2 sata odnosno dok se tijesto ne udupla. Tijesto premjestiti i na pobrašnjenoj površini ga razvaljati na debljinu od 1 do 1,5 cm, te kalupom izrezati krafne. Krafne prije pečenja ostaviti da se dižu pokrivene tankom krpom oko 20-tak minuta.
Pecite ih u vrućem ulju zagrijanom na temperaturi oko 170 stupnjeva. I to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dolje. Prije prvog okretanja posuda mora biti pokrivena, a nakon okretanja maknete poklopac. Krafne se peku sa svake strane oko 1 minutu, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Vaditi ih na papirne ubruse da se osuše od masnoće. Krafne možete posuti sa šećerom u prahu ili pak puniti s pekmezom. Naravno, mogu se puniti i s čokoladom ili nečim drugim po izboru.