Search

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali

Pogledajte kako izgleda Bokamorra

Tekst: A.P.


Image: Maksim Bašić

Splitska Bokeria jedan je od simbola novog gastro pokreta splitske scene. Mladi vlasnici Ela i Luka Bokavšek u grad pod Marjanom su donijeli prijeko potrebnu svježinu, moderan način poslovanja i atraktivan ambijent kojemu teško odlijevaju domaći i strani turisti

Stoga ne čudi da su se odlučili upustiti u još jedan gastro projekt ovaj put lociran na Zapadnoj Obali. Radi se o pizzeriji Bokamorra. Razlog za otvarenje objekta koncentriranog na pizzu je vrlo konkretan. Naime, kako Ela Bokavšek kaže, radi se o jednom od najstarijih jela, koje je jednako zastupljeno i danas, u svojim najrazličitijim varijantama. Uz to, kako ističe, nije loše prkositi bezglutenskoj "histeriji". Međutim, pizza se uglavnom konzumira u neuglednim ili vrlo skromno uređenim lokalima, a Ela i Luka Bokavšek su odlučili da to uopće ne mora biti pravilo. I tako je nastala Bokamorra, prvi fine dining pizza restoran, odnosno pizzaurant. Obitelj se za početak uputila u Napulj i posjetila kultne pizzerie, u koje se ubraja i ona u kojoj je prvi puta poslužena jedna margherita.

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 1)

Nakon što su ih temperametni domaćini uvjeravali da se takva savršeno ukusna pizza ne može napraviti van Napulja, Bokavšeki su odlučili krenuti svojim putem. "Pizza u Bokamorri nije napuljska, već se radi o tehnici našeg Raje, opsjednutog pizzaiolo majstora s kojim smo studiozno testirali sve moguće vrste brašna i razno raznih kombinacija sve dok nismo došli do savršene formule za naše tijesto." Sljedeći korak je bio omogućiti gostima uživanje u najfinijim pićima, jer smatraju da se s pizzom ne mora nužno spariti samo pivo ili Cola. Tako je nastao dominantni, kičasti šank, obučen u zeleni mramor i mesing, a krase ga i lukovi od vitraja rađeni posebno za ovaj projekt.  Karta pića osmišljena je u suradnji s Marijanom Maksanom iz zagrebačkog Dežman bara koji ih je i povezao s njihovim barmenom Marinom. U budućnosti je plan ugostiti i neke od chefova kojima bi bio izazov kreirati pizze, a posebno bi voljeli da barem jedna od njih ima potpis chefa Hrvoja Zirojevića.

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 2)

Kokteli koje ćete ovdje kušati savršeno odgovaraju cjelokupnom konceptu, a u planu je i priprema posebnih koktela za posebne vrste pizza. Kad je riječ o dizajnu interijera, Ela Bokavšek kaže kako si je zaista dala truda i sve odlučila napraviti onako kako želi, bez pristajanja na kompromise. U crtežima joj je pomogao njezin otac, a kaže da je inspiracija dolazila sama od sebe. Na kraju se sve isplatilo, a Bokamorra bi tako mogla biti jedina haute couture pizzeria i bar u Hrvatskoj, budući da je sve osim svjetiljki Berta Franka unikat. Više informacija možete doznati ovdje.

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 3)

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 4)

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 5)

Vlasnici splitske Bokerije otvorili elegantnu pizzeriju na Zapadnoj Obali (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više