Search

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica

Novi početak i jasni smjer

Tekst: E.G.


Image: Sanjin Kaštelan,
Gagan Vishwakarma

Jelena Iva Nikolić otkrila nam je što sve možemo očekivati od novog izdanja Malog placa, koji se ponovno nalazi na originalnom tavanu!

Zagreb u posljednjih nekoliko sezona ne prestaje oduševljavati svojom ponudom najrazličitijih događanja, a s posebnim smo veseljem dočekali vijest o povratku slavnog Malog placa na Tavanu. Riječ je o platformi koja na zanimljiv način promiče vrijednosti lokalnog i tradicijskog uzgoja hrane, s fokusom na autohtone i prirodno uzgojene hrvatske proizvode, a koja će se ponovno nalaziti na originalnom tavanu. Otvaranjem tavanskih vrata ovoga proljeća pozivaju se svi mali proizvođači, novi i stari da se pridruže ovoj svježoj platformi gdje će imati priliku izložiti, iskušati, pokazati što znaju, umiju te gdje su sve spremni ići u smislu razvijanja svoga pa i tavanskoga brenda, posla i vizije. Također, otvara se mogućnost za druženje s kupcima, posjetiteljima, znatiželjnicima, gastro profesionalcima i onima koji se to tek spremaju postati. 

Bit će tu hrane, vrhunskih proizvoda domaćih i onih iz Indije, mirisa, okusa, stvari za kuhinju, blagovanja u zatvorenim te na otvorenim prostorima, svega što ulazi u domenu podržavanja izvornog, autentičnog, osebujnog, ali i vrhunskog baznog, hand made proizvoda. I puno prostora za suradnju, dijeljenje iskustava i kreiranja sasvim novih proizvoda s namirnicama i sirovinom koja dolazi iz najčišćeg izvora! U nastavku doznajte što nam je još otkrila Jelena Iva Nikolić...

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica (фото 1)

Za projekt "Mali plac na Tavanu" znaju baš svi koji cijene kvalitetne i organski uzgojene namirnice, a sad ćemo ponovno imati prilike uživati u njemu. Možete li nam reći nešto više o tome što možemo očekivati?

Mali plac na Tavanu je sada ono što je zapravo bio i u samom početku - jedan sasvim autentičan, osobni projekt nastao iz mojih životnih vrijednosti, strasti, ljubavi i odabira. Odlučila sam mu vratiti tu i takvu osobitost povratkom na Tavan gdje će se dalje razvijati kao platforma za sve koji vibriraju na istoj frekvenciji. 

"Mali plac" je mijenjao nekoliko lokacija, a sad se vraća na onu izvornu. Kakav to značaj ima za Vas i je li sve bila stvar samo logistike ili ste imali i neki dublji motiv?

Mali plac na Tavanu je počeo kao projekt i prirodno se razvio u pokret spajanjem s raznoraznim istomišljenicima, ljudima dobre volje, kreativcima i onima koji su zaljubljeni u sve što je izvorno. Po prirodi nisam logističarka niti pragmatičarka, više sam orijentirana na onu desnu stranu mozga (ljevorukost to potvrđuje) dakle kreativnost, maštu, osjećaje. Volim ljepotu, balans, povezivanje svega što se prirodno privlači, uživam u stvaranju i dijeljenju, jer osjećam da je život obilje i da svega ima za sve i da se kroz takav fokus čuda događaju. 

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica (фото 2)

Dublji motiv mi je oduvijek bio otkrivanje, izražavanje i ostvarenje vlastitih potencijala, onog nečeg stvarnog što će doći iznutra pa će se pretočiti u ovo vani iskreirati nešto jedinstveno i potentno za mene i sve što me okružuje. Malo zvuči kao neka neo-hipi filozofija, ali već sam to u životu radila, odnosno isprobala, pa znam da ''pali'' i da je vrlo konkretno. Moji projekti i život kakvog živim danas to potvrđuju. 

Možete li uopće usporediti okolnosti vremena začetaka "Malog placa" s onim danas? Primjećujete li da je ljudima interes za tematiku hrane i zdrave hrane porastao?

Sve su te okolnosti bile točno takve kakve su trebale biti da bi se Mali plac razgranao u ono što je danas i uvelike utjecao na interes za tematiku hrane i podržavanja onih koji ju proizvode i konzumiraju. Za mene nema većeg drajva od rasta, ekspanzije, tog prekrasnog flowa koji se rastvara u bezbroj mogućnosti, povezuje i inspirira ljude da rade i žive od onoga u što stvarno vjeruju. O čemu sanjaju. 

Nedavno ste se vratili s puta u Indiju. Kakva iskustva nosite? Je li putovanje utjecalo i na vašu poslovnu viziju?

Indija je za mene jedno veliko kreativno igralište. Vraćam joj se zbog toga što me inspirira, uči (ponekad i muči!), daje mi prostora da otkrivam nove stvari, ljude, širim vlastite horizonte. Ogroman je to prostor, intenzivan, moćan na razne načine. U život mi je donijela prekrasna prijateljstva, poslovne suradnje i - ljubav. Bombay - Zagreb twinflame connection, potpuno neplanirano, kako to obično i biva. Zadnjim putovanjem spojile su mi se privatna i poslovna vizija, koja je prije svega da; želim biti sretna i raditi to što volim najbolje što znam. U Bombayu mi se vratila želja da napravim kompletno svoju verziju Maloga placa na Tavanu, ali i Tavana kao mjesta koje će biti prepuno kreativnih ljudi, njihovih proizvoda, radionica, pop- upova modnih, jestivih, gostovanja chefova i jednoga dana poligon za prodaju vlastitih proizvoda! 

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica (фото 3)

Postoji li neki aspekt ove nove faze kojemu se posebno veselite? Što biste uopće naveli kao svoju glavnu motivaciju i inspiraciju za posao s kojim se bavite?

Veselim se svojem konačnom i potpunom osamostaljenju u svim smislovima. Materijalizaciji svega što sam godinama skupljala, učila, radila, živjela. Glavna motivacija mi je otkriti, iskoristiti, utjeloviti, kapitalizirati sve talente i potencijale kojima sam darovana, kao i svaki živući humanoid koji kroči ovom prekrasnom planetom. 

Za kraj, možete li nam izdvojiti nekoliko "must have" namirnica koje uvijek imate kod kuće? Ili primjerice, neko "go to" zdravo i ukusno jelo koje volite servirati svojim gostima?

Moje must have namirnice dosta ovise o sezoni i mjestu gdje se nalazim. No, ako baš moram izdvojiti one koje su uvijek uz mene bile bi to vrhunska, dobro pržena kava u zrnu (koju onda sama meljem električnim ili ručnim mlincem), maslinovo ulje (već neko vrijeme istarsko ulje Perdisacca - melem!), kokosovo ulje (naročito ono koje donesem iz Indije), organski đumbir i kurkuma, maslac (bez njega ne mogu i ne želim - ništa!) i med.  

Vraća se omiljeni Mali plac na Tavanu! Evo što nam je sve otkrila njegova osnivačica (фото 4)

Volim jela koja su iskreirana u trenutku, za ljude koji su mi dragi, dakle - po inspiraciji. To može biti neki smoothie (jučer sam zamutila jedan s bananom, kokosovim jogurtom, tonkom, moringom, cimetom) ili salate u koje volim umiješati razne egzotične octove; naprimjer; zelenolisna miješana salata s klicama, pečenim batatom i acetom od manga. Svom dragom volim ispeći dobar, slasni, ali i lagani kolač poput onog od neki dan; s brašnom/tijestom od badema i punjenjem od ananasa. Nemam mira ako ne napravim fusion svega što mi padne na pamet ili zapne za oko (na placu!). Ideje uvijek dobivam u hodu. Kuham po i s guštom! 

*21.4.2018. Otvorenje/ subota / od 10 do 15 sati

Related articles

Buro 24/7 Selection

više