Search

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran

The Sri Lankan Curry Bowl

Tekst: Tina Kovačiček

Image: John Pavlish

Za sve ljubitelje egzotične kuhinje nova nezaobilazna destinacija nalazi se u Tkalčićevoj 44

Možda će biti pomalo neuobičajeno, ali ovu ćemo priču započeti zaključkom: Zagreb postaje prava gastro metropola. Zanimljivo je kada prilikom dogovora gdje na klopu možete birati između korejskog, azijske fuzije, mediteranskog, francuskog, sarajevskog, indijskog ili pak gruzijskog restorana. Sada ovom popisu možete dodati i kuhinju sa Šri Lanke. Tako ćete na mjestu nekadašnjeg Rocket Burgera zateći The Sri Lankan Curry Bowl, otvoren u prosincu prošle godine. I čini se kako kod nas ima publike za ovaj tip restorana jer u podne kada smo došli kako bismo napravili priču zatekli smo pun restoran.

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran (фото 1)

"Brat i ja smo jedan dan odlučili ostaviti dotadašnje poslove i preokrenuti život u nekom drugom smjeru. Sjeli smo u auto i krenuli putovati Europom. Bili smo u Budimpešti, Beču, Pragu, ali smo se zaustavili u Hrvatskoj. Iako sam ja već bio u Hrvatskoj i prije, pogotovo na obali, nanovo me oduševila. Odlučili smo sidro za svoju novu ideju spustiti u Zagrebu. Iako je pravi europski grad, Zagreb je još uvijek mirnija i tempom laganija prijestolnica kojoj je nedostajala prava šrilankanska kuhinja. I to nas je inspiriralo da pokrenemo posao baš ovdje", započeo je priču simpatični Brian, jedan od braće Senaratne koja stoje iza prvog šrilankanskog restorana, nakon što nas je srdačno pozdravio i preporučio nam sve ono što moramo isprobati za svog prvog posjeta. 

Clement Senaratne i Brian Senaratne

Brian dolazi iz IT svijeta, dok njegov brat Clement ima iskustva u menadžmentu, a zajedno su odlučili krenuti u ugostiteljstvo i ispričati Zagrebu svoju autentičnu gastro priču sa Šri Lanke. Nakon početnog treninga sa šrilankanskim chefom Clement je preuzeo ulogu u kuhinji, dok se Brian brine da sve menadžerski funkcionira glatko, a uz njih u kuhinji radi i osam Hrvata. 

Pileći Curry serviran s Pol-Sambol i rižom

Mjesto je zamišljeno kao street food restoran. Kuhinja je otvorena tako da direktno možete vidjeti kako se jela pripremaju, a na dnevnoj bazi nastaju svježa autentična jela sa Šri Lanke kao što su Kottu, tradicionalna jela servirana s Pol-Sambol (kokosova salata) i rižom ili kruhom te "vražji tanjur" pripravljen od hrskavog povrća i prženih kockica mesa koje su dodatno pirjane u jedinstvenoj kombinaciji začina i umaka.

Priča nam Brian: "Kuhinja Šri Lanke bazira se na kokosovom ulju, curryju i posebnom šrilankanskom čiliju koji se baš uzgaja na otoku i kao takav je malo drugačijeg okusa od onog na koji su ljudi navikli u restoranima. Iako je po navici hrana jako začinjena, ovdje smo ublažili razinu ljutosti. Još uvijek ispitujemo koliko Hrvati vole ljuto, tako da nakon što ih upozorimo da pripaze, za one hrabre uvijek možemo dodati još čilija. Menu smo također proširili s mediteranskim jelima poput špageta s patlidžanom, lososom sa grila u umaku od limunskog maslaca ili pak sendviča sa topljenim sirom koji serviramo sa salatom."

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran (фото 2)

Otkrili smo da je najpoznatije ulično jelo sa Šri Lanke – okusima bogat Kottu. Čine ga zanimljiva kombinacija začina, jaja i tradicionalna tortilja roti, koja se svakodnevno priprema ovdje u Tkalčićevoj. Na Šri Lanki to obožavaju jesti nakon izlaska, kažu da savršeno oporavlja tijelo od noći prije. A čini se kako su Hrvati time dobili zamjenu za burek ili topli sendvič. Brian nam je najavio i slastan desert koji će uskoro postati sastavni dio menija. Restoran radi svih sedam dana u tjednu od 11 ujutro pa do 11 navečer, a vikendom i do ponoći, a možete i naručiti dostavu za uži centar. Menu će se još nadograđivati novim sezonskim jelima, a još jedan praktičan detalj jest taj da su cijene iznimno prihvatljive i kreću se između 20 i 40 kuna. A tko zna možda sretnete i Miss Šri Lanke ovdje na ručku jer je Clement odnedavno s njom u braku. Šali se čak da je i veći dio medenog mjeseca proveo ovdje jer je trebalo uhodati posao. 

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran (фото 3)

Zagreb dobio svoj prvi šrilankanski street food restoran (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više