Search

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju

Cantina u centru grada

Tekst: Tina Kovačiček

Image: John Pavlish

Osnovna ideja pri osmišljavanju ponude i samog koncepta ovog novog i šarmantnog zagrebačkog restorana bila je ideja da se bude drukčijim i inovativnim, a istovremeno tržištu prihvatljivim

I tako je nedavno u Importanne Galleriji ( Trg Drage Iblera) otvorena Cantina s konceptom koji je definitivno novost za Zagreb i Hrvatsku. Radi se prvoj zagrebačkoj urbanoj trattoriji i zanimljivom tipu fast casual restorana, koji nudi kvalitetu obroka na razini restoranske usluge, ali s nešto jednostavnijim menijem u smislu raznovrsnosti ponude kako bi se obroci mogli pripremati od svježih namirnica na brz i jednostavan način. Sva ponuda hrane i pića može se dobiti i u take-out varijanti za van. "Navedeni smo koncept odlučili oplemeniti "show cookingom" i otvorenom kuhinjom kako bi naši gosti mogli vidjeti kako se pripremaju jela, na koji način ih obrađujemo i koje namirnice koristimo, a sve u interesu transparentnosti ponude i posebnog doživljaja objedovanja", objašnjava nam Andrej Tošev, vlasnik restorana.

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 1)

Kada se ujutro zateknete u Cantini osjetit ćete miris svježe pečenih kroasana i focaccie, ali i vidjeti kako se izrađuje svježa tjestenina koja će se pripremati za ručak. Ovdje se svakodnevno proizvodi domaća, svježa tjestenina s 80 % durum krupice. U ponudi su i četiri vrste raviola s raznim punjenjem; bolognese, rajčica mozzarella bosiljak, ricotta i špinat, vrganji i tartufi. Tjestenina se kombinira s tradicionalnim talijanskim umacima, ali i nekim modernijim okusima umaka koje svakodnevno priprema chef Roger Nordio iz Venecije, jer tko se bolje razumije u tjesteninu od samih Talijana. Ovaj kulinarski znalac ljubav prema kuhanju naslijedio je od svoje none, uz koju je odrastao i uz koju je savladao prve kulinarske korake i vještinu pripreme tradicionalnih talijanskih jela. Svoje je iskustvo stjecao i nadograđivao u raznim restoranima diljem Italije, Londona pa čak i Tokija. A sada svoje iskustvo, na našu sreću, prenosi publici u centru Zagrebu.

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 2)

"Kod pripreme umaka koristimo vrhunsko talijansko maslinovo ulje, češnjak, luk, svježu rajčicu i bosiljak. Sve osnovne namirnice kombiniramo sa svježim gamberima, biftekom, dimljenom skušom i piletinom", otkriva nam chef Roger Nordio male talijanske tajne ove kuhinje, a na pitanje kako će se mijenjati meni i ponuda, odgovorio je: "Meni ćemo prilagođavati sezonski, na način da ćemo postojeći nadograđivati i oplemenjivati sezonskim jelima i namirnicama, koje će se provući kroz kompletnu ponudu. Tako da, ako je sezona šparoga, u našoj ćemo ponudi za doručak servirati fritaju sa šparogama, za ručak tjesteninu sa šparogama i slično. Budući da se radi o novom restoranu, prepustit ćemo gostima da odaberu i isprofiliraju ponudu jela koja su im najzanimljivija i koje ćemo zadržati u stalnoj ponudi, no generalno ćemo meni mijenjati i nadopunjavati otprilike četiri puta godišnje, prema godišnjim dobima te ponudi svježih, sezonskih i zanimljivih namirnica."

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 3)

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 4)
Pri definiranju koncepta restorana interijer je igrao važnu ulogu i osmišljen je u suradnji s arhitektonskim studijem 2A. Cilj je bio projektirati moderan, ali topao interijer koji će svojim dizajnom podržati fast casual koncept restorana. I čini nam se da je ideja itekako uspjela. Kombinacijom sirovog betona, drvenog šanka koji uz drveni vinski zid dominira prostorom, velike staklene stijene duž prostora, raznobojnih stolica i industrijske rasvjete, stvorena je atmosfera idealna za ispijanje prve jutarnje kavu uz svježi doručak, ali i za ručak i večeru.

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 5)

Kako se radi o prostoru na samom uglu (Smičiklasova ulica i Iblerov trg) s velikim staklenim stijenama, na izuzetno prometnoj i frekventnoj lokaciji, bila je to dobra prilika za otvaranje i orijentiranje interijera prema ulici i na taj je način postao još atraktivniji i urbaniji. "Uređenje prostora doživjeli smo kao važno i promišljeno ulaganje jer ono, ako je kreirano na pravi način, jamči da će se gost osjećati ugodno i da mu isti neće narušiti gastro doživljaj. Istovremeno smo željeli da interijer ponudi estetsku i funkcionalnu komponentu mjesta za druženje i opuštanje" objašnjava nam Andrej. Stoga, za originalan talijanski okus i doživljaj posjetite Cantinu. Mi jesmo i toplo je preporučamo, a više informacija potražite na www.cantina.hr i Facebook stranici.

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 6)

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 7)

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 8)

Zagreb je dobio pravu talijansku urbanu trattoriju (фото 9)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više