Search

Zamolili smo vinskog znalca da nam pomogne s odabirom vina ovih blagdana, otkrivamo favorite

Zamolili smo vinskog znalca da nam pomogne s odabirom vina ovih blagdana, otkrivamo favorite

Ovog Božića pijemo pristupačna, ali kvalitetna vina

Tekst: Lidija Lončarić

Image: Unsplash

Stajanje ispred police s vinima i odabir najboljeg ponekad ulaze u one najteže životne odluke, a blagdani bez čaše dobrog vina, kažu, kao da se i ne broje. Vođeni time, ove smo godine odlučili potražiti pomoć znalca i otkriti koja su to vina stvorena za ispijanje uz blagdanski ručak, koja za kuhanje, a koja će pak biti odličan poklon.

Naš joker zovi bio je Nenad Trifunović, poznatiji kao Vinopija, vinski poznavatelj koji sebe opisuje kao "običnog" vinskog konzumenta koji je odlučio dati smisla novcu koje ulaže u pojedinu butelju, a zatim svoje dojmove dijeli sa zainteresiranima. Nenad već desetak godina disciplinirano ustraje u svom stilu i, iako za sebe često voli napomenuti kako nije "čovjek iz struke", svojim je jednostavnim i nepretencioznim pristupom osvojio one zahtjevne, ali i masovnu vinsku publiku. Autor je vodećeg hrvatskog vinskog bloga Dnevnik Vinopije i jedno od onih imena kojima se naprosto vjeruje kada je u pitanju odabir dobrog vina.

Kako bismo probili led, Nenada smo najprije pitali koji su njegovi apsolutni favoriti kada je u pitanju odabir vina za hladnije dane, onih koja najbolje pašu uz prve pahulje snijega, toplinu doma i uz nešto teže i slasnije delicije.

"Nasuprot nekim općeprihvaćenim sugestijama, meni miris snijega 'zove' suhi austrijski ili njemački Riesling. Jesen mi recimo zove dobar zemljani Cabernet Franc, a proljeće Sauvignon Blanc. Što se težih tradicionalnih jela tiče, ne znači da i vino mora biti teško, kao niti da mora biti crno. Bibicheva bijela kupaža R5 lakoćom se nosi s janjetinom recimo ili crni istarski teran s pečenjem, kao i bijeli traminac sa sarmom ili narančasto vino(bijela sorta, dugotrajna maceracija) uz T-bone steak."

thewineandmore.com

Nenad nam je otkrio i koje, u ovo predblagdansko vrijeme, vinske etikete imaju smisla kada je u pitanju kuhano vino. S nama je podijelio i jednostavan recept po kojem ga i sam priprema.

"Kuhano vino je dio kulture, ne baš vinske kulture, ali je popularno i paše po hladnoći, a ne zahtijeva ne znam kakav 'ritual'. Priznajem kako znam uzeti kuhano vino, a i sam sam eksperimentirao malo. Meni je odlično funkcionirala frankovka u koju bi dodao cijeli cimet i klinčiće i ništa više. Na adventskim štandovima zna biti sramotno lošeg kuhanog vina, ali osim otrova ima i stvarno ugodnih vina. Osobno bi potražio kuhano vino s oznakom proizvođača, Feravino recimo ili zimsko kuhano vino", rekao je.

Zamolili smo vinskog znalca da nam pomogne s odabirom vina ovih blagdana, otkrivamo favorite (фото 1)

Nakon pitanja o trenutno najtraženijem napitku, prešli smo na ona ozbiljnija. Već znamo kako je Badnjak rezerviran za pripremu bakalara, a kako se za Božić volimo počastiti finim mesnim pečenjem pa smo Nenada pitali koje dvije etikete, bijelu i crnu, bi sam odabrao za te prilike.

"Ovisno je li bakalar na bijelo ili je juha i ako je dan kišan, mjesec pun, a zmijonosac u zodijaku, uvijek bi odabrao isto", prokomentirao je kroz smije pa dodao kako je situacija često upravo obrnuta te kako je puno vina koja su lijep par božićnom stolu.

"Mene recimo bijelo Venje majstora Enjingija obično asocira na Božić i to su trenutno tržišno podcijenjena vina. Uglavnom, uz bakalar neko bijelo vino, neka ugodna malvazija koju ne treba tražiti po opskurnim mjestima, Ritoša recimo. Uz pečenje, ne preteško crno vino, a koje ima dovoljno kiseline da parira masnoći u tanjuru. Osobno bi odabrao Sansigot Ivana Katunara ili Šiponov. Onima koji inzistiraju na plavcu, preporučio bi da probaju Cebalov Plavac, sva aromatičnost, a bez alkoholnosti, težine i trpkosti."

vina-ritosa.hr

Na kraju, zanimalo nas je koje etikete ovaj vinski znalac smatra dobrim poklonom za one čiji ukus ne poznajemo dovoljno dobro, a voljeli bismo ih razveseliti dobrom bocom omiljenog vina. Nenad nam je, naravno, u svom stilu, dao i više nego zanimljiv odgovor.

"Vino je uvijek dobar poklon. Većina poklanjanja ipak nosi stanovitu poruku ili onaj tko poklanja ima neku agendu. Ako tu agendu želi potencirati vinom, onda se treba opterećivati što odabrati. U protivnom, svako vino je univerzalno dobar poklon. Mene će više obradovati kad dobijem nešto što još nisam probao ili na drugi način nepoznato, osobno ili zanimljivo nego najpretencioznija boca iz najskupljeg dućana."

Related articles

Buro 24/7 Selection

više