Search

Zasladite vikend s mini pitama od limuna

Zasladite vikend s mini pitama od limuna

S bloga Sanje Mijac - Domaćica


Image: domacica.com.hr

Mini pite od limuna sjajan su zalogaj za ukućane, ali i (ne)najavljene goste s kojima ćete zagarantirano oduševiti i najzahtjevnija nepca. Kako god, začinite si s njima vikend, nećete požaliti...

Ovaj vikend odlučili smo vas ponovno počastiti s receptom food blogerice Sanje Mijac, poznatijom i kao Domaćica. S obzirom da već nekoliko dana u Büro 24/7 redakciji pričamo o piti od limuna o kojoj, priznajemo, sanjarimo, odlučili smo pronaći dobar recept i nagraditi se. Kako smo ga isprobali, i u mini pitama uživali, dijelimo ga i s vama...

 

Sastojci za kremu od limuna - lemon curd

2 cijela jaja
2 žumanjka
150 g šećera
pola limun šećera
80 g maslaca
korica i sok od 1 do 2 limuna

 

Sastojci za prhko tijesto

200 g hladnog maslaca
100 g šećera
300 g brašna (ili meko ili oštro ili pola-pola)

Sastojci za ukrašavanje

oko 2 dcl šlaga (možete birati vrhnje za šlag ili običan šlag)

Zasladite vikend s mini pitama od limuna (фото 1)

Postupak:

Prvo pripremiti lemon curd da vam se on malo ohladi. Pjenasto u posudi izmiksati jaja, žumanjke i šećere, zatim ih premjestiti u lonac i staviti na vatru da kuha. Čim se smjesa zagrije dodati maslac, te sok i koricu 2 limuna. Nastaviti kuhati kremu sve dok se ne zgusne. Znat ćete da je gotova kada malo kreme zagrabite kuhačom, prođete žličicom po njoj i ako se krema ne spaja, već za vašom žličicom ostaje trag.

Zatim pripremiti prhko tijesto. Hladan maslac naribati u posudu, dodati mu šećer i brašno, pa rukama izmrviti tijesto, a tek ga zatim zamijesiti u glatku kuglu. Obložiti ga prianjajućom folijom i stavite 15 minuta u hladnjaku da odmori. Pećnicu zagrijati na 180 °C i pripremiti kalup za muffine. Prhko tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na tanko, pa izrezati krugove promjera otprilike 7 do 8 cm. Krugove smjestiti u kalupe, kalup nije potrebno mastiti jer je prhko tijesto dovoljno masno. Vilicom izbosti dno tijesta, pa staviti peći oko 10 do 15 minuta, zavisno od pećnice. Kada su mini pite gotove, ostaviti ih još minutu do dvije u kalupu, pa ih tek onda uz pomoć tankog nožića izvaditi van.

Staviti ostale pite u kalup te peći i drugu turu. Ohlađene pite puniti ohlađenim lemon curdom, odnosno kremom od limuna. Ukrasiti s tučenim šlagom, po želji dodati i pistacije po vrhu ili već nešto prigodno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više