Traži

Zavirite u NOMU, najpopularniji fine dining restoran na svijetu

Zavirite u NOMU, najpopularniji fine dining restoran na svijetu

Restoran koji je čitavu Skandinaviju lansirao na iznimnu važnu poziciju na gastronomskoj karti svijeta prošle je godine obnovio svoje ruho, a kako izgleda danas, donosimo u nastavku

Tekst: L.L.


Fotografija: Instagram / Deezen

Danska NOMA dobro je poznato odredište za svakog gurmana imalo zainteresiranog za svijet gastronomije. Chef Rene Redzepi kroz godine je stvorio iznimno cijenjeno mjesto u gastronomskim krugovima, njegov je restoran čak četiri puta proglašen najboljim na svijetu te je ponosan vlasnik dvije Michelinove zvjezdice.

Ono po čemu se ovaj chef razlikuje od ostatka svijeta kojem pripada jest neprestani rad na novim projektima, a posljednjih je godina svoj restoran selio čak i na različite adrese. Posljednji takav pothvat bila je NOMA u Meksiku, a nakon toga, otvorena je nova, 2.0 verzija restorana u Kopenhagenu. Redzepi je također poznat po jelima koja sadrže neobične namirnice. Ovaj kreativni chef inspiraciju i sastojke pronalazi u prirodi, vlastitom vrtu u sklopu restorana te je jedan od začetnika danas iznimno popularnog trenda fermentiranja.

Meni NOME mijenja se s godišnjim dobima, koriste se samo sezonske namirnice, jela su moderna i jednostavna, u skandinavskom stilu, a posebna se pažnja posvećuje detaljima, kako na tanjuru, tako i kada je u pitanju interijer prostora. Redzepi je iznimno vezan za prirodu koja ga okružuje te je, logično, isto to prenio i na sam restoran. NOMA je danas presvučena u različite vrste i nijanse drva, odiše elegancijom, ali i divnom jednostavnošću koja prostor restorana čini ugodnim i nepretencioznim, pa čak i kada je riječ o jednom od najboljih restorana svijeta. Restoran je dizajnirao studio Dinesen i, čini se, u potpunosti prenio Redzepijevu kulinarsku filozofiju u prostrani danski restoran.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar