Search

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale

Katin kruh bez glutena


Image: PR

Otkako je saznala da je intolerantna na gluten, život Katarine Komarice potpuno se promijenio. Dala je otkaz u diskografskoj industriji i posvetila se proizvodnji bezglutenskih pekarskih proizvoda

Priča Katarine Komarice krenula je prije desetak godina kad joj je dijagnosticirana celijakija – ozbiljna kronična gastroenterološka bolest, s kojom, da biste živjeli normalno, morate biti na doživotnoj stopostotnoj prehrani bez glutena. Dijagnoza je to s kojom se život u potpunosti mijenja jer većina hrane koju jedemo i unosimo u organizam sadrži gluten. Za Katarinu je to bila posve nova prilagodba, posebno zato što se u to vrijeme u Hrvatskoj zaista malo znalo o celijakiji. Izbor bezglutenskih proizvoda tad je bio siromašan i vrlo skup. Katarini je to često stvaralo frustracije i, ne imajući mnogo izbora, odlučila je uzeti stvari u svoje ruke. Počela je isprobavati recepte i od bezglutenskih namirnica pripremati svoje proizvode. Posebnu pažnju obratila je na razvoj kruha, ne želeći se odreći dobrog komada istog. Pune tri godine bile su joj potrebne da pronađe savršenu recepturu.

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale (фото 1)

Katarinin je kruh među prvima zavoljela Ana Ugarković kad je došla kod Katarine na večeru. Bilo je to prvi puta da Katarina kuha za kuharicu Aninog ranga pa je stoga imala veliku tremu. Kao predjelo servirala joj je bezglutenski kruh s pršutom i sirom. I čini se da je to bio pravi pogodak. Ana zna koliko je teško napraviti bezglutenski kruh, a da je pritom ukusan, te ju je potaknula i ohrabrila da krene u vlastitu proizvodnju.

Katarina je danas jako ponosna što su kvalitetu njezina bezglutenskog kruha, osim Ane, prepoznali i drugi renomirani kuhari, te uvrstili Katin bezglutenski kruh u ponudu restorana u kojima rade. Tako se među kuharima koji vole Katin kruh pronašao i Christian Cabalier, a od ugostiteljskih objekata tu su Dežman bar, Bistro Apetit i Apetit City.

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale (фото 2)

Katarina danas kruh radi u strogo kontroliranim uvjetima i nosi ga na analizu, pa stoga posjeduje i potrebne certifikate koji jamče da je svaki njen proizvod bez glutena. Kupci koji ga konzumiraju zadovoljni su i uvijek se iznova vraćaju kupiti još, što je Katarini najveće zadovoljstvo i potvrda da je njen kruh zdrav i ukusan. Katarinini kupci danas nisu samo osobe oboljele od celijakije nego svi koji povremeno žele biti na bezglutenskoj dijeti. U maloprodaji Katin kruh možete kupiti u prodavaonicama Košara i kašeta na Britancu, Greencajgu kod Kvatrića i Juice boxu u Vlaškoj. U ponudi su četiri vrste kruha, ali uskoro će biti još tri vrste peciva s različitim vrstama bezglutenskog brašna.

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale (фото 3)

Zanimljivost koja se veže uz Katin kruh je da će od 1. lipnja u njegovoj proizvodnji svoje prste imati i akademski kipar Sven Klobučar koji će kruhu dodati umjetničku notu i time mu dati dodatnu vrijednost. Katarini je u budućnosti želja distribuciju širiti i dalje, a kako se zasada čini, dobro napreduje u tome.

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale (фото 4)

Zdravi kruh bez glutena koji Zagrepčani hvale (фото 5)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više