Search

Zdravlje u zdjeli: Ako tražite ideju za ukusan subotnji ručak, nemojte zaobići Pokerai!

Zdravlje u zdjeli: Ako tražite ideju za ukusan subotnji ručak, nemojte zaobići Pokerai!

Na Strossmayerovom trgu pripremaju se zdrave delicije

Tekst: Dina Dončević


Image: Denis Butorac,
Pokerai

Možemo se složiti da je gastronomska ponuda u Zagrebu, pogotovo u vrijeme Adventa, bogatija no ikad, međutim, ugostitelji se na kućicama većinom drže provjerenih, comfort food opcija, koje se temelje na tradicionalnim recepturama (čast iznimkama). No, da Zagrepčani ipak pokazuju veliki apetit za nešto drugačije delicije uvjerila se u proteklih tjedan dana Dora Bukovac, vlasnica brenda Pokerai, čije se delicije mogu probati na kućici u sklopu Fuliranja na Strossmayerovom trgu.

Zdravlje u zdjeli: Ako tražite ideju za ukusan subotnji ručak, nemojte zaobići Pokerai! (фото 1)

Kako mi je otkrila, velika je zaljubljenica u južnu i jugoistočnu Aziju, pa tako i u njihovu gastronomiju, a ne krije ni da je veliki foodie i voli otkrivati svjetske kuhinje. Stoga ne čudi da je magistra ekonomije, sve donedavno, dok se nije otisnula u poduzetničke vode, radila kao restaurant development manager u platformi za online naručivanje i dostavljanje hrane Wolt. "Kroz svoj posao upoznala sam brojne ugostitelje, ostvarila dobar networking te se 'pronašla' u toj industriji. Dulje vrijeme sam razmišljala o otvaranju virtualnog restorana, a zaključila sam da je kućica na Fuliranju prava prilika za testiranje moje ideje" kaže mi Bukovac, koja je Pokerai osnovala uz potporu dvaju poznatih restorana - Chilli Fusion Streetfood u vlasništvu Vida Nikolića, te Time Restaurant & Bara, iza kojeg stoji Davor Bienenfeld.

Poke Losos

Meni je osmislila sama i to bez puno muke. Naime, kako se sama zdravo i kvalitetno hrani te trenira, željela je kreirati obrok koji je konkretan, ukusan i cjelovit. Baš se zato "na prvi zalogaj" zaljubila u poke bowl, pogotovo nakon što je jedan savršen kušala na putovanju u Ljubljani. Riječ je o jelu serviranom u zdjeli, a koje je savršen spoj ugljikohidrata, proteina, povrća, i svega što bi jedan hranjiv i zdrav obrok trebao sadržavati. Osim toga, tu su i umaci, posebni začini poput wasabija i crispy sastojci koji čitavom jelu daju poseban okus.

"U ponudi se nalazi pet vrsta poke bowla, od kojih su dva riblja - s lososom i tunom, a tri mesna. Moje je ideje u stvarnost pretočio chef restorana Time, Marko Alilović, koji je dao mašti na volju prilikom kreiranja ovih jela po mojim uputama", kaže Bukovac.

Zdravlje u zdjeli: Ako tražite ideju za ukusan subotnji ručak, nemojte zaobići Pokerai! (фото 2)

Iako se tradicionalno u poke stavlja riba, Pokerai je odlučio zatitrati nepcima Hrvata te ponuditi i mesne opcije, od kojih je najpopularniji onaj s buncekom. Kao i svakom poke bowlu i ovom je baza sushi riža, a u njemu se još nalaze i marinirani buncek, kuhan na pari i glaziran sa soja i fish sosom, salsa od ananasa s baranjskom mljevenom paprikom i svježom mentom, wasabi slaw s kupusom, komoračem, wasabi hrenom i crnim sezamom, dinstani ljubičasti kupus sa sokom od borovnice, pink jaje marinirano u soku cikle, dressing od hrena i furikake. Interesantan je i Wurst poke bowl s kobasicom, coleslaw salatom od kupusa, mrkve i jabuke, kuhanim jajem, domaćim BBQ umak s curryjem, kimchijem i furikakeom. Mesoljupci mogu uživati i u Belly Poke Bowlu, s kuhanom svinjskom potrbušinom - koja je zapečena i glazirana teriyaki umakom - kikirikijem, pink jajem, kimchijem s ananasom, wasabi slaw salatom, majonezom od crnog sezama i furikakeom.

Belly Poke Bowl

No, Bukovac mi je kao svoj favorite istaknula upravo one klasične poke zdjele, s ribom, te sam slušajući njezin savjet kušala Poke Losos. Iako sam tog popodneva na Fuliranje stigla s temperaturom, uvjerena sam da me zdjela puna zdravlja koju sam konzumirala na kućici, vratila u život. Losos mariniran u kokosovom mlijeku, soja sosu i sezamovom ulju se topio u ustima, svježini su pridonosili salsa od rajčice, paprike, avokada i jabuke te ukiseljeni krastavac sa šafranom i mentom, dok je prženo gyoza tijesto bilo savršeno hrskavo, a sve je dodatno bilo začinjeno majonezom od crnog sezama i furikakeom. Nisam veliki fan mesa, ali nisam mogla izdržati da ne probam i tu famoznu kombinaciju svježeg "zelja" i wasabija, o kojoj sam se naslušala i prije nego sam znala da ću razgovarati s osobom koja stoji iza te ideje. Važno je za naglasiti i da je ovaj uravnotežen obrok idealan i za dostavu, pa u slučaju da ne stignete navratiti do Fuliranja, do signature Pokerai zdjela možete doći i putem narudžbe na Woltu i Glovu.

Buncek Poke Bowl

A kako mi je otkrila vlasnica brenda, u budućnosti bi željela otvoriti i restoran u centru Zagreba. "Virtualni restoran prvi je korak u razvoju brenda. U planu mi je nuditi pet poke bowla, ali i opciju kreiranja vlastite zdjele - kupci će sami moći birati meso ili ribu, umjesto sushi riže primjerice odlučiti se za kvinoju, birati koje povrće i dodatke žele u svojem poke bowlu. Idući korak u ponudi su i jela s noodleima, kao i acai bowls, dakle sve će biti dostupno u zdjelama", kaže mi mlada poduzetnica koja je već počela tražiti lokaciju i za restoran.

Zdravlje u zdjeli: Ako tražite ideju za ukusan subotnji ručak, nemojte zaobići Pokerai! (фото 3)

Do tad, svi zainteresirani za ovo jelo, koje čini dio nesvakidašnje zagrebačke gastronomske ponude, mogu se zaputiti na kućicu koju će zamijetiti po crtežu za kojeg je zaslužan Nikola Zorotović. U odabiru poke bowla ne možete pogriješiti, ali svakako moram navesti preporuku za piće. U kućici Pokerai, naime, može se kušati jedinstveni koktel koji je osmislio jedan od najboljih hrvatskih barmena Roman Rabik. Christmas Cloud sastoji se od Bottega pjenušavog vina, bogate koktel pjene od jabuke i šljive na kojoj "lebdi" flambirani marshmallow, a njegov slatko-gorkasti okus bio je idealan desert nakon mojeg ribljeg poke bowla, koji se svakako nalazi među najoriginalnijim jelima zagrebačkog Adventa.

Koktel Christmas Cloud

Leave a comment

više