Search

Zlatno mlijeko je posljednji trend zdrave prehrane

Zlatno mlijeko je posljednji trend zdrave prehrane

Zdrava zamjena za kavu


Image: Promo/Osha Key

Što je zlatno mlijeko i kako ga pripremiti kod kuće?

Zlatno mlijeko je zapravo mlijeko od kurkume također poznato kao sok od hladno prešane kurkume ili čaj od kurkume. Tradicionalno azijsko ime je haldi doodh i taj napitak se prvenstveno koristio kao kućni lijek protiv kašlja, prehlade i problem s kožom. Globalnim rastom popularnosti dobio je ime zlatno mlijeko i u svijetu ga možete naručiti po kafićima, restoranima i kupiti u dućanima mješovitom robom. Namirnica koje je poznata već dugi niz godina doživjela je svoju popularnost danas, kada su trendovi u prehrani usmjereni ka zdravom. Poznata ja po svojim antioksidans svojstvima kao i antibakterijskim i protuupalnim. Snižava krvni tlak, regulira metabolizam, a osim kao dodatak kuhanim jelima može funkcionirati i kao zdrav i okrjepljujući napitak. 

Zlatno mlijeko je posljednji trend zdrave prehrane (фото 1)

Ako ju još uvijek niste probali, pripremite se na neobičan okus koji malo podsjeća na curry, ali nije tako intenzivan. Mnogi ovaj napitak pripremaju s kokosovim ili bademovim mlijekom što pojačava njezin okus. Za pripremu zlatnog mlijeka bit će vam potrebni sljedeći sastojci: 

1 šalica kokosovog mlijeka (ili bademovog)

1 štapić cimeta

1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 žličice kurkume u prahu

1 komadić tanko narezanog đumbira

1 žlica meda

1 žlica djevičanskog kokosovog ulja

1/4 žličica crnog papra  

Priprema: 

Umutite sve sastojke s mjericom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekati da zakuha, a onda smanjiti vatru i kuhati lagano oko 10 minuta. Procijedite kroz sito u šalicu i posipajte cimetom u prahu prije posluživanja.

Zlatno mlijeko je posljednji trend zdrave prehrane (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više