Traži

Znate li kako napraviti omiljeni Stollen - slatki božićni kruh?

Znate li kako napraviti omiljeni Stollen - slatki božićni kruh?

Recept s bloga Uvijek gladna


Fotografija: Uvijek gladna

Stollen je tradicionalni njemački slatki kruh/kolač koji se priprema u božićno vrijeme. Karakterističnog je izgleda, obilno prekriven šećerom u prahu. Iako kolač izgleda suho, on to zapravo nije, tijesto je teško i vlažno, a okus bogat i pun. Miris Stollena je intenzivan i ugodan jer osim voća i badema, u tijesto se dodaje rum, korica limuna i naranče, cimet i kardamom. Jednu verziju ovog omiljenog božićnog kruha donosimo vam u nastavku, a recept smo pronašli na gastro blogu Uvijek gladna

Sastojci

tijesto:
300 g oštrog brašna
1 paketić suhog kvasca
1 žumanjak sobne temperature
2 žlice šećera
150 g mlijeka
60 g maslaca sobne temperature
prstohvat soli
+ 60 g maslaca za premazivanje

mix suhog voća:
100 g štapića badema
60 g grožđica
80 g suhih brusnica
80 g suhih marelica (narezanih na kockice)
korica 1 bio naranče
korica 1 bio limuna
sok 1 limuna
sok 1 naranče
2 čepa ruma
1/4 žličice kardamoma
malo cimeta
na vrh žličice klinčića
+ 200 g marcipana (paste od badema )
šećer u prahu za posipanje

Znate li kako napraviti omiljeni Stollen - slatki božićni kruh? (фото 1)

Postupak

mix suhog voća
Dan ranije stavite suho voće, koricu i sok naranče i limuna, rum i začine u posudu. Promiješajte, prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći da se namoči i popije tekućinu. Možete i ujutro za kasno popodne. Bademe tostirajte na suhoj tavi i ostavite sa strane.

tijesto
U zdjelu od miksera stavite polovicu brašna koje ste prosijali, 1 žlicu šećera, suhi kvasac i toplo mlijeko. Izmiješajte pjenjačom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 15-ak minuta. Kada je smjesa nabubrila dodajte ostatak sastojaka i miksajte s nastavkom kuka oko 7 minuta dok ne dobijete elastično tijesto. Ako mijesite ručno trebat će vam nešto više vremena. U tijesto dodajte ocijeđeno suho voće i tostirane bademe, mijesite dok se ne poveže. Prebacite u posudu koju ste premazali s malo ulja, prekrijte folijom i ostavite da se diže sat vremena.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu u oblikujte pravokutnik, malo dalje od centra bliže sebi utisnite udubinu valjkom. U tu udubinu stavite valjak od marcipana (jednostavno ga rukama izvaljajte u "kobasicu"). Prekrijte drugom stranom tijesta i prstima utisnite uz rub marcipana. Prekrijte i ostavite da se diže još nekih pola sata. Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na lim stavite papir za pečenje i premažite s malo maslaca. Prebacite Stollen na papir i pecite 30-ak minuta dok ne dobije lijepu boju. Kada je pri kraju rastopite maslac i odmah vruć premažite maslacem i zatim posipajte šećerom u prahu.

tips&tricks
Napravite Stollen ranije i čuvajte te ga u zamrzivaču ili dobro umotanog u prozirnu foliju u limenoj kutiji. Možete koristiti i drugo suho voće po izboru.

Znate li kako napraviti omiljeni Stollen - slatki božićni kruh? (фото 2)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar