Search

Kako provesti blagdane u francuskom stilu? Imamo prijedloge

Kako provesti blagdane u francuskom stilu? Imamo prijedloge

Tekst: BURO.


Sada smo već u fazi u kojoj nam nedostaju mjesta koja nismo ni posjetili. Sjetimo se svih onih “ne mogu sada, ali organizirat ću se nekad” situacija, i u glavi se redaju sve lokacije koje smo ostavili za sutra, a sada za njima čeznemo. Što nam preostaje? Organizacija putovanja kroz neke lifestyle trenutke koje možemo prirediti sami u svoja četiri zida. Zato vam predlažemo da  pokušate napraviti jedan dan u francuskom stilu za taj "oh la la" osjećaj koji nam je svima prijeko potreban. Specijaliteti inspirirani Francuskom i chic dekoracije poslužit će ove sezone kao naš teleport u neka bolja vremena.

Fino i dekadentno su odrednice kojima bi se mogao opisati način na koji Francuzi slave blagdane. Često kombiniraju specijalitete koje pripremaju kod kuće s delicijama koje nabavljaju u lokalnim trgovinama. Obično se radi o finim paštetama, kvalitetnim sirevima i fantastičnom pecivu.

predjela

Početak obroka Francuzi shvaćaju jako ozbiljno pa su predjela prilika da se pokaže sve znanje i dobar ukus. Foie gras na brioche pecivu i slatko vino Sauternes su sinonim za blagdansku sezonu. Druga opcija su dimljeni losos i/ili kavijar uz Creme Fraiche namaz i Blinis (male palačinke). Ovo je savršena prigoda da se na stol iznesu kamenice s klasičnim Mignonette umakom, a možete ih pripremiti kao što ih radi omiljena francuska food blogerica Mimi Thorisson.

Glavno jelo

Ponekad će Francuzi oduševiti luksuznim varijacijama kao što je jastog, ali njihov blagdanski stol je jako sličan kao u ostatku svijeta. Pečena purica s umakom od kestena je klasik, dok je čest izbor i pečena guska. Ako ste raspoloženi za kuhanje, provjerite kakve sve blagdanske recepte možete pronaći kod blogerice Clotilde Dussollier.

Desert/sir

Jednostavno, nijedno druženje u francuskom stilu ne može proći bez tanjura sira. Iako će često biti u funkciji deserta, možete dodati i još jedan slatki slijed- tipični kolač bi u tom slučaju bio Buche de Noel, odnosno panj torba. Ako ste ljubitelj slatkiša, možete prepisati običaj iz Provanse koji kaže da gostima treba ponuditi 13 vrsta slatkiša koji simbolično predstavljaju Isusa i 12 apostola. U tu ponudu možete uključiti suho voće, orašaste plodove, tradicionalni provansalski slatkiš Calisson d’Aix (slatki badem) i Pain d’epices (aromatični kruh). Također od sredine prosinca do kraja siječnja služi se i torta Galettes des rois, a recept možete posuditi od poznatog slastičara Davida Lebovitza.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više