Search

Taj divni svijet kabareta

Taj divni svijet kabareta

Crazy Horse i Moulin Rouge

Jedan grad, dvije različite kultne atrakcije, spektakli od kojih je svaki poseban na svoj način, spoj energičnosti i senzualnosti. Čuveni su to Crazy Horse i Moulin Rouge. Magični svijet plesa, ritma i glazbe, trenutak u kojem sve drugo postaje nebitno. Raskoš kostima i scenografije, talentirani plesači uz tradiciju i povijest, samo su neke od karakteristika navedenih. Upravo Crazy Horse 19. svibnja slavi godišnjicu svoga postojanja. Brojnost plesača, savršeni make-up, scenski efekti, glamurozna scena te divna muzika, melem su za oči te glazba za dušu; umjetnost u svakom pogledu. Elegancija i strastvenost jednog, ritam i veselje drugog. Među brojnim atrakcijama Pariza, ova dva spektakla ne možete zaobići. Scene koje se pamte cijeli život, sinonim su ženstvenosti, kreativnosti i mašte. Ljudi sa svih strana svijeta dolaze vidjeti ova dva popularna spektakla, a mi vam o svakome donosimo priču, koja će vam bar na trenutak dočarati divni svijet kabareta.

Taj divni svijet kabareta (фото 1)

U blizini Montmartrea, na Boulevardu de Clichy, nalazi se čuveni Moulin Rouge. Osnovan davne 1889. od strane Charlesa Zidlera i Josepha Ollera, ujedno je poznat i po tome što je upravo tu rodno mjesto modernog oblika plesa, zavodljivog kan-kana. Crvena vjetrenjača na krovu zaštitni je znak Moulin Rougea, turtističke atrakcije prepoznatljive u cijelom svijetu.

Taj divni svijet kabareta (фото 2)

Sinonim je razigranosti, glamura i elegancije, prepun energičnosti koji ce vas zasigurno ostaviti bez daha. Najpoznatiji kabaret u svijetu pružit će vam nezaboravan provod prepun čarobnih trenutaka pariškog chica i romantike. Predstave s brojnim plesačima, odjevenim u raskošne kostime pune perja, svjetlucavih kostima prepunih kristalića i šljokica uprizorene su na spektakularnoj pozornici. Današnji show "Feerie" privlači milijune gledatelja sa svih strana svijeta te nudi nezaboravnu zabavu uz zvukove izvorne, jedinstvene i čarobne glazbe.

Taj divni svijet kabareta (фото 3)

Osim plesa ovdje možete vidjeti i raznovrsne akrobacije iskusnih plesača ovog legendarnog kabareta. Ako ste u posjetu glavnom gradu Francuske, ne propustite priliku vidjeti ovaj svjetski poznati spektakl koji ne samo da je broj 1 u Parizu, nego i u cijeloj Europi. Ne možemo ne spomenuti i višestruko nominiran i nagrađivan film Moulin Rouge, s fantastičnom Nicole Kidman i sjajnim Ewanom McGregorom u glavnim ulogama, nadahnut upravo ovim kabaretom, koji će vam na romantičan način prikazati sve čari Moulin Rougea.

Taj divni svijet kabareta (фото 4)

Alain Bernardin 19. svibnja 1951. otvara vrata jedinstvenog Crazy Horsea - mjesta ljepote i senzualnosti koji slavi ženu i njezinu eleganciju. Slavni pariški kabaret, smješten u famoznoj aveniji George V, već dugi niz godina privlači publiku i zabavlja  goste diljem svijeta. U prvi plan stavlja se žensko tijelo i predstavlja se ga gledateljima kroz svijet glazbe, pokreta i ritma, a predivne koreografije sa ženskim siluetama vrlo su dinamične. Crazy Horse predstavlja ženu na samozatajan, glamurozan, senzualan i sofisticiran način, pritom pazeći na svaki detalj - od savršenog make-upa pa sve do cipela, u ovom slučaju onih sa potpisom Christiana Louboutina koji dizajnira cipele za predstave "Teasing", "Rougir de désir" i "Upside Down". Djevojke besprijekornog izgleda i proporcija, izvode show s toliko lakoće, nenametljivosti, a sa druge strane su moćne i energične.

Taj divni svijet kabareta (фото 5)

2001. godine Crazy Horse po prvi puta mijenja svoju lokaciju nastupom u Las Vegasu te dobiva brojne komplimente za uspjesnošt showa. Danas također putuju svijetom dovodeći nam jedinstven i nezaboravan ugođaj uz doživljaj koji se pamti cijeli život. Obitelj Bernardin 2005. godine prodaje Crazy Horse novom timu pod vodstvom Andree Deissenberg, koji unose inovacije te razvijaju i ponovno razbuđuju Crazy Horse, ostavljajući onaj poseban sjaj kakav je bio na samom početku. 2006. godine Dita von Teese otvara novo razdoblje kabareta, gostujući u Crazy Horseu gdje u izvedbama nastupaju i druge svjetski poznate zvijezde. Francuski koreograf i plesač Philippe Decouflé donosi jedan novi sjaj Crazy Horseu te proširuje repertoar predstavom "Désir", premijerno prikazanoj 2009. godine.

Taj divni svijet kabareta (фото 6)

Zanimljivo je i to da svaka nova plesačica koja se pridružuje timu dobiva svoje umjetničko ime, a svake godine Crazy Horse primi više od 500 molbi, od čega prihvaća samo 20 plesačica. Tijela plesačica moraju i dalje biti po estetskom kriteriju Alaina Bernardina, a garderobe plesačica potpuno su zabranjene muškim očima. Osim predivnih djevojaka, Crazy Horse je mjesto i za druge umjetnike, poput mađioničara i pantomimičara. Jednom prilikom Alain Bernardine je izjavio: "Čarolija je san. Ne postoji show koji više naliči snu od mađioničarske predstave. A to što djevojke rade je također čarolija, zato što nisu onakve kakvima ih vidite na pozornici. To je sve magija svjetla i kostima. To su moji snovi koje postavljam na pozornicu".

Tekst: Tamara Čimbur
Foto: Moulin Rouge Facebook, moulinrouge.fr, Crazy Horse Facebook, lecrazyhorseparis.com

više