Search

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna

Gdje odsjesti ili obaviti odličan shopping pročitajte u novom broju časopisa Storybook

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru,
badruttspalace.com,
delaposte.it,
Facebook Courchavel

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 1)

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 2)

Skijanje i ja smo dva potpuno suprotna pojma. Da skratim, unatoč svim naporima posljednjih dvadesetak godina, još nisam uspjela zavoljeti skijanje, barem ne skijanje kao sportsku disciplinu u kojoj uživam otprilike prvi dan, prvih nekoliko sati, sve nakon toga za mene je čista muka. Promrzle ruke, sinusi koji me počnu boljeti nakon 1000 m nadmorske visine te ispucane usnice kojima ni Carmex ne pomaže, mogu ublažiti jedino svjež zrak, sunce, kuhano vine i germknedle na jednoj od restoranskih terasa. Možda sam, zapravo, baš zbog toga idealna da budem vodič po skijalištima. Dok je za najbolje staze, uvjete skijanja ili škole bolje da potražite savjet od prekaljenih skijaša rekreativaca, nitko bolje od mene ne zna restorane, barove, dućane ili pak hotele na skijalištima.

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 3)

Zašto netko tko ne voli skijati uopće svake godine ide na skijanje? Nije istina da ga uopće ne volim, znam tehniku i pravila, moj trener uporno tvrdi kako sam jako dobra i da je jedini problem isključivo u mojoj glavi, ali za jednog control freaka horda skijaša i bordera koji jure uokolo, a ja ih ne mogu kontrolirati, samo su nesreća koja čeka da se dogodi. Provest ću vas kroz svoja najdraža skijališta - nadam se da vam je sad jasnije zašto baš biram ona na kojima su popratni sadržaji barem jednako zanimljivi kao i samo skijalište.

St. Moritz

Badrutt's Palace Hotel

Badrutt's Palace Hotel

Ovo elitno skijalište san je svakog neskijaša. Nećete ni primijetiti da tamo negdje poviše ovog gradića postoji skijalište. Grad, u kojem možete obaviti odličan shopping, u svako je doba prepun šetača i ljubitelja dobre kuhinje, no svakome je ovdje jasno da su zapravo došli vidjeti i biti viđeni. Zato treba odsjesti u jednom od vodeća tri hotela - Badrutts Palace u samom središtu, gdje na putu do sobe bez problema možete kupiti dijamant ili skupocjen sat. Već na ulazu, pri samom pogledu na bezbroj Louis Vuitton kovčega jasno vam je da to nije običan hotel, kao uostalom ni većina drugih u okolici.

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 4)

Nassfeld

Jedno od najbližih i omiljenih skijaških odredišta Hrvata, postao je i moj izbor otkad na skijanje putuje i moja trogodišnja kći koja trosatni put u sjedalici još nekako podnese bez plača pa bilo što udaljenije ne dolazi u obzir. S obzirom na to da snijeg još voli samo dok ga gleda kroz prozor, možda je ljubav prema tom divnom sportu zapravo genetski uvjetovana. Hotel Sonnenalpe je na samoj stazi i naša je omiljena destinacija. 

Cortina 
D'Ampezzo

Hotel De La Poste

Hotel De La Poste

Omiljeno skijalište talijanske elite, a zbog relativne blizine Hrvatskoj, drago je i Hrvatima, ali onima malo dubljeg džepa. Iako se ne može podičiti vrhunskim stazama, to zaljubljenicima u Cortinu i nije najvažnije. Tamnopute Talijanke gradom se šeću svaki dan u novom krznu jer ionako nisu došle skijati. Najbolji hoteli su malo izvan grada, Cristallo i Miramonti Majestic. Čuveni hotel De La Poste ili Grand hotel Savoia u samoj pješačkoj zoni Corso Italia izbor je onih koji žele biti u centru zbivanja. 

Courchevel

Hotel L'Appogée

Hotel L'Appogée

Ne dajte se zbuniti ako se usred popularnog francuskog skijališta osjećate kao u srcu Rusije jer ovo je odredište posljednjih nekoliko godina postalo okupljalište elite bivšeg SSSR-a. I dok ja desetak godina skijam u istom odijelu, istina Pradinom koje sam kupila na sniženju, to se ovdašnjim neskijašicama ne može dogoditi. Svaki dan u novoj Monclear Grenoble kombinaciji za njih je 'must have', a samurovina na après ski druženjima je obavezna! Sva sreća za njih da dolijeću privatnim zrakoplovima i da, za razliku od mene, nemaju problema s previše prtljage. Novootvoreni hotel L'Apogée, Cheval Blanc ili pak poznati Les Airelles zadovoljit će kriterije i najzahtjevnijih, a djeca će uživati u pravim vrtuljcima na snijegu. 

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 5)

Courchevel

Cijeli članak pročitajte u novom broju časopisa Storybook!

Čari mondenih skijališta by Mirela Forić Srna (фото 6)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više