Search

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa!

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa!

Od limenih ljubimaca do prestižnih torbica

Tekst: D.M.


Image: Hermés,
Unsplash

Preskočite zlato i zaboravite nekretnine: ako planirate uložiti u nešto osim znanja neka to budu kolekcionarski predmeti koji će se nakon deset godina skupljanja prašine višestruko isplatiti.

Većina će vas kolekcionara savjetovati da se kolekcionarstvom bavite samo ako je to iz ljubavi, jer krenete li se baviti disciplinom zbog novaca nećete zaraditi ništa. Poput trgovca umjetninama, odlučite li zaraditi na predmetima koje sakupljate, zasigurno ćete se zaljubiti u neki od njih i zadržati ga zbog sentimentalnog značenja. No ovo nije tečaj iz kolekcionarstva, već savjeti za ulaganje, a pravila preprodavača, iako se vrte u istim krugovima kao kolekcionari, ipak su drugačija. Popularni se kolekcionarski predmeti, kako smo naučili gledajući emisiju "Zalagaonica" mogu izmjenjivati iz sezone u sezonu s godišnjim dobima - od postera preko setova Lego kockica i oružja do opskurnih ukrasa - no postoji nekolicina klasika kojima cijena raste i spušta se po već uigranim uzorcima. Otkrili smo u što vrijedi uložiti i na što treba pripaziti.

Kolekcionarske butelje

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa! (фото 1)

Da su skupocjena vina atraktivni kolekcionarski predmeti znaju već i ptice na grani. Naravno, tek nekolicini svih etiketa cijena će porasti dovoljno (ili uopće) da bi se u njih isplatilo ulagati. Osim što bocu vina koju kupite u kolekcionarske svrhe vrlo vjerojatno nećete niti taknuti, ako planirate zaraditi na kolekcionarskim vinima pripremite se na sljedeće.

Vino nije roba na kojoj ćete zaraditi brzu lovu i trebate se pripremiti na čekanje između šest i deset godina, no prosječni je porast cijene u desetak godina 120 posto, a s obzirom na to da se cijene vina u koja se isplati uložiti kreću od 500 eura na više i da se većinom prodaju u setovima od tri, šest, dvanaest i trinaest (za kolekcionare koji žele otvoriti jednu bocu), iskusni vinari savjetuju početni kapital od oko sedam ili osam tisuća eura. Na njihovom popisu sto kolekcionarskih vina na samom vrhu se nalaze Château Ausone iz 2012. (oko 500 eura), Château Cheval Blanc Bordeaux iz 2010. (oko 900 eura) i Château d'Yquem Bordeaux iz 2011. (oko 300 eura). Vino koje kasnije planirate prodati na aukciji također treba profesionalno skladištiti, što će stajati između deset i dvadeset eura mjesečno po sefu za sedam do devet butelji. Ako se plan, pak, izjalovi, u najgorem slučaju, napit ćete se vrhunskog vina.

Investirajte u Birkinicu

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa! (фото 2)

"To nije torbica, već Birkin", čuvena je izjava prodavačice iz četvrte sezone hit serijala "Seks i grad". Poput Samanthe Jones i mi bismo ju gledali začuđenim pogledom da već nismo znali razliku. Prošlo je gotovo dvadeset godina od tog dijaloga, a otada je jedna od najpoželjnijih torbica na svijetu torbica još čvršće zacementirala i postala simbol kojim ljubitelji mode komuniciraju svoj uspjeh. Tajna je ta da ako netko nosi svoju Birkin, barem je dvostruko uspješniji onoga što bi pomislili na prvi pogled - znači da ima barem dvije: jednu koju nosi i jednu koju čuva za crne dane. Naime cijena omiljenog Hermésovog modela vrti se između 12 tisuća i 200 tisuća američkih dolara, no neki su iznimni modeli na aukcijama postigli i mnogo više brojke. Čuvena je Himalaya Birkin od kože bijelog krokodila 2017. u aukcijskoj kući Christie's dosegla cijenu od vrtoglavih 380 tisuća dolara.

Mala je vjerojatnost da ćete - ako se uopće upustite u ovu modnu avanturu - svoju Birkin preprodati za sličnu sumu, no s obzirom na to da je prosječni porast cijene kolekcionarske torbice 108 posto, izvještavaju savjetnici za nekretnine iz agencije Knight Frank, sigurno nećete pogriješiti uložite li u modele Hermés Birkin i Kelly (oko 10 tisuća dolara), Chanel Boy (oko 5,5 tisuća dolara) i Classic Flap (oko 6,4 tisuća dolara) ili Louis Vuitton Neverfull (oko dvije tisuće dolara).

Skupocjene starudije i supercarovi

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa! (фото 3)

Američki voditelj i komičar Jay Leno poznati je kolekcionar old timera, a njegova zbirka broji preko sto vozila.

"Prije dvadesetak godina sam za 800 tisuća dolara kupio McLaren F1, a danas mi za njega nude 17 milijuna", pohvalio se zabavljač portalu CNBC i savjetovao svježe kolekcionare da vozilo treba biti od povijesnog ili tehnološkog značaja, spremno za vožnju i ugodno oku. Poput Lenoa, većina kolekcionara stare automobile kupuje - i savjetovat će vas da i vi činite tako - iz ljubavi, ne da bi na njima zaradili, no možete li spojiti ugodno s korisnim, zašto bi propustili takvu priliku? Kada uzmemo u obzir da je McLaren izbacio samo 106 F1 modela, svota od gotovo milijun dolara zvuči logično, no F1 je još u procesu dizajniranja bio osmišljen kao ekskluzivni model kojeg će moći priuštiti samo neki i već od 1992., kada je nastao, bio je zacementiran kao budući kolekcionarski primjerak. Ako planirate uložiti u automobil kojemu će cijena tek porasti, trebate se osvrnuti najdalje četrdesetak godina unatrag. Modeli koji su donedavno glasili za "starudije", barem očuvane jedinke, danas skrivaju ogroman potencijal za zaradu od u prosjeku 194 posto u sljedećih deset godina.

Insajderi i znalci auto moto industrije porast cijene predviđaju širokom spektru modela, no gotovo se svi slažu da je već sad pametno uložiti u Jeep Cherokee (oko 8 tisuća dolara) i Volkswagen Corrado (oko 6 tisuća dolara). Jedan od automobila kojima je cijena već sada u porastu je International Harvester Scout iz 1971. koji je u vrijeme proizvodnje stajao oko 7 tisuća dolara, a danas doseže i 32 tisuće dolara.

Tisuće za lipe

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa! (фото 4)

Sasvim je sigurno da ste, bez da ste toga bili svjesni, kolekcionarske kovanice u rukama držali nebrojeno puta. Osim onih koje su unaprijed predodređene za sakupljanje kao što je to slučaj s, primjerice, novčićima kovanim 1995. povodom pete obljetnice Dana državnosti, traženi su primjerci i kovanica od jedne lipe kao i serije s greškom u kalupu poput one iz 1994. u kojoj se našla kovanica jedne kune s pogrešno napisanom latinskom inačicom imena slavuja - "LUSCINNIA MEGARHYNCOS" (ispravno je luscinia megarhynchos).

Najveće svetsko numizmatičarsko tržište jest ono američko, a posebice je bogato numizmatičarima koji osim kovanica antičkih civilizacija sakupljaju i domaće povijesne primjerke, a upravo je najskuplji novčić na svijetu, trenutno procijenjen na 10,016.875 američkih dolara, takozvani "Flowing Hair" dolar iz 1794. koji je poznat kao prvi kovani dolar u povijesti. Prosječni porast vrijednosti novčića kojemu cijena raste je 175 posto, a s obzirom na to koliko je lako doći do njih, ovo je jedan vid kolekcionarstva kojim se može baviti bilo tko.

Zlato u boci

Htjeli biste u nešto uložiti, a dionice vam nisu jača strana? Nema problema, pronašli smo 5 alternativa! (фото 5)

Viski je uvjerljivi pobjednik s desetljetnim porastom od 564 posto. U listopadu 2019. aukcijska kuća Sotheby's je prodala 60-godišnji Macallan 1926 za vrtoglavih 1,9 milijuna američkih dolara. Većina kolekcionara može samo sanjati o takvim izuzecima, a najčešće skupljaju svaku bocu jednog proizvođača, po jednu bocu od svakog proizvođača, boce iz godine svog rođenja ili imaju neki drugi tematski kriterij. Boce kojima je cijena već krenula rasti uslijed povećanja potražnje su Triple Cask Matured 18 (oko 300 američkih dolara), DoubleWood 12 Year Old (pedesetak dolara), Bunnahabhain 25 (oko 700 dolara) i Bruichladdich Black Art 1990 (oko 350 američkih dolara). Primjerice, DoubleWood koji biste danas platili tristotinjak, u 2030. mogli biste prodati za približno dvije tisuće kuna. Možda sljedeći put kupimo dvije boce - jednu za večeras, a jednu koje ćemo se sjetiti za deset godina.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više