Search

Otkrivamo neke od najljepših božićnih sajmova u Europi

Otkrivamo neke od najljepših božićnih sajmova u Europi

Dresden, Kopenhagen, Beč, Stuttgart i Prag

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

Europski božićni sajmovi oduvijek nude posebnu blagdansku atmosferu. Iz godine u godinu osmišljavaju se novi ukrasi i božićna ponuda, a gradovi se kite kako bi donijeli stanovnicima malo božićne magije i, naravno, privukli turiste. Ako ste ove godine možda poželjeli posjetiti neki drugi adventski sajam osim zagrebačkog, odabrali smo neke od privlačnih europskih destinacija poznatih po svojoj božićnoj ponudi, posjet kojima će probuditi blagdanski duh u svakome.

Božićni sajam Striezelmarkt, Dresden

Božićni sajmovi

Striezelmarkt pravi je dresdenski starosjedilac. Tradicija božićnog sajma u tom gradu živi još od 1434. godine. Svake godine na trg Altmarkt pristižu trgovci i nude tradicionalne predmete, poznate u cijeloj Njemačkoj, okupljene na štandovima između kojih se uzdiže božićna jelka i velike jaslice. Ove će se godine u sredini sajma nalaziti golemi kalendar u vidu dvorca iz bajke.

Blagdanski sajam u Tivoli Gardens, Kopenhagen

Božićni sajmovi

Najveći blagdanski sajam Danske ne organizira se tradicionalno na glavnom gradskom trgu, već na jednom neobičnom mjestu - starom lunaparku Tivoli Gardens. Na tom mjestu živi duh pravog slavlja: goste dočekuje orkestar patuljaka koji pjevaju božićne pjesme, a jedno od najposjećenijih mjesta je klizalište usred parka. U mnogobrojnim paviljonima dostupni su razni ručno rađeni predmeti, od toplih džempera vezenih na tradicionalan način, preko svijeća, sapuna pa sve to ukrasa za bor. U predahu od shoppinga počastite se uštipcima i kuhanim vinom.

Božićni sajam na Rathausplatzu, Beč

Božićni sajmovi

Svake se godine ispred bečke vijećnice sakuplja stotine trgovaca, a još je više turista. Ovdje se prodaju svjetski poznati medenjaci, staklene i drvene kuglice za bor, šećerna vata, kuhano vino i grog. Hrana je uistinu dio jedinstvene ponude na Rathausplatzu - zrakom se šire mirisi punča, ukusnih kolača i vrućih kestena koji vas mame da ih probate.

Adventski sajam Stuttgarter Weihnachtsmarkt, Stuttgart

Božićni sajmovi

Tajna popularnosti ovog sajma nije komplicirana. Ona naime leži u činjenici da je grad sačuvao svoju srednjovjekovnu arhitekturu, a time i magičan duh prošlih vremena. Sajam se sastoji od dvjestotinjak drvenih kućica, a na njima se nude slatkiši, kobasice, kuhano vino, igračke i ukrasi. Kuhano vino jedno je od ponosa grada, a tamo možete isprobati najviše zanimljivih vrsta.

Sajam na trgu Staroměstské náměstí, Prag

Božićni sajmovi

Početkom prosinca na praškom glavnom trgu otvara se veliki božićni sajam. U centru trga kiti se velika jelka, a oko nje smještaju se kućice i kiosci koje nude češke delikatese, igračke, čipku, staklene figurice i ukrase za bor. Ugrijte se kuhanim vinom i ukusnim kolačima, s pogledom na okićenu jelku i razne božićne koncerte koji se održavaju na glavnoj pozornici.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više