Search

1 dan u Splitu s Ivanom Runjić

1 dan u Splitu s Ivanom Runjić

Regina del Formaggio, Judino drvo, Figa Foodbar...

BURO.


Image: Sanjin Kaštelan

Vodimo vas u ljetnu šetnju sunčanim Splitom!

Kada ne vodi produkcijsku kuću Skalinada, strastveno istražuje retro kulturu te puni svoju već bogatu kolekciju vinil ploča. Ljubav prema glazbi ostala je u obitelji, zato i danas uspješno nastavlja tradiciju Runjićevih glazbenih večeri. A osim u glazbi, jako uživa i u svojim malim splitskim ritualima. Zato je Ivana Runjić bila naš izbor za ljetnu šetnju gradom pod Marjanom koji je u posljednje vrijeme itekako obogatio svoju gradsku ponudu.

Pazar & Peškarija
Odlazak na pazar i peškariju nakon prve jutarnje kave mi je najdraži ritual u Splitu. Ja zbilja živim taj Mediteran, i nekako su mi ova dva mjesta jedina na kojima imam osjećaj da je vrijeme stalo i da je sve isto kao i prije pedesetak godina. Imam osjećaj da su spomenici svakodnevnog života u Splitu. Inspiriraju me sve te silne boje i mirisi, ali i priče te anegdote koje možeš čuti od strane bakica na pazaru i ribara na peškariji, u prolazu.

Regina del Formaggio
Ulica bana Jelačića 

Kao velikom gurmanu, otvaranje ovog malog raja u centru grada mi je uljepšalo svakodnevicu i odlazak u "spizu" koja sada završava obaveznim odlaskom do Regine. Talijanski sirevi, pršuti, vina, delicije... i napokon, mozzarella di bufala kad poželim! I ne samo to, sve to možete i probati na licu mjesta i uživati u posebno osmišljenim platicama uz času vina.

Sajam antikviteta

Uz zapadni dio Strossmayerova trga, popularnog parka Đardin, smjestio se sajam antikviteta. Ova priča je krenula prošlog ljeta, i kao strastveni sakupljač antikviteta i vinila, moram priznati da sam jedva dočekala ovogodišnje izdanje. Prošlo ljeto kupila sam podosta zbilja rijetkih vinilnih izdanja i antikviteta. Radujem se "kopanju" i ove sezone, i nakon jutarnjeg rituala odlaska u spizu i ispijanja kave obavezno prošetam pored Đardina, da mi neki antikvitet ili vinil ne bi pobjegao.

1 dan u Splitu s Ivanom Runjić (фото 1)

Antikvarijat "Antik Spalato"
Dobrić 12
Svaka šetnja centrom grada ne može proći ni bez posjete ovoj maloj staretinarnici da vidim koja nova blaga su stigla na prodaju. Iznimno dobra i kvalitetna selekcija antikviteta.

Restoran Hvaranin
Ban Mladenova 9 

Moram priznati da ne volim pretenciozne restorane, gdje se kuhari ponašaju kao dizajneri hrane, gdje je svaka namirnica marinirana u drugoj marinadi, a servirana u posteljici posteljice na podlozi itd… Rijetki su restorani kojima to zbilja uspijeva i svaka im čast. Ali ja volim pojesti pravu mediteransku, domaću, lokalnu, zdravu spizu. Zato mi je legendarna konoba Hvaranin apsolutni najbolji restoran u Splitu. Tu se zbilja osjećam kao doma, okružena knjigama, zanimljivim ljudima, na radiju sviraju talijanske canzone, a barba Vinko ima najzanimljivije priče i anegdote koje mi uljepšaju svaki obrok.

Figa Foodbar
Buvinina1 

Figa Foodbar je moj "kafić uzdravlje"; "where everybody knows your name". Neizostavno mjesto u centru grada za izlazak i ljeti i zimi. Domaća atmosfera, super hrana, divno osoblje prepuno ideja i pozitivna energija.

Judino drvo
Kopilica 24 

Novootvoreni klub Judino drvo je najbolja stvar koja se mogla dogoditi Splitu. Napokon Split ima pravi svjetski klub. Osjećaj je kao da ste negdje u Berlinu ili čak u South Louisiani zbog "True Detective" atmosfere. Ekipa koja ga vodi je genijalna, vode računa o svakom detalju i gostu, slažu izvrstan koncertni program koji je drugačiji i napokon u Splitu možemo čuti neke stvari za koje smo prije možda morali putovati. Zvuka, koji je meni kao audiofilu iznimno važan kada dođem poslušati neki koncert, ne bi se posramio niti jedan svjetski klub u kojem sam bila. Napokon postoji mjesto gdje usred suvremenog indie seta možete primjerice čuti Ritu Pavone i napokon jedan 30+ friendly klub u svakom pogledu. Ponovno se veselim svakom vikendu i izlasku kao malo dijete i s nestrpljenjem iščekujem izlazak programa iz tjedna u tjedan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više