Search

10 mjesta iz filma \"Vicky Cristina Barcelona\" koje možete posjetiti

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti

Gdje se sve odvijala radnja Allenovog filma iz 2008.?


Image: Screenshot

"Vicky Cristina Barcelona" je četvrti film Woodyja Allena koji nije sniman u Americi. Njegova je radnja smještena u Barceloni i nekim okolnim španjolskim gradovima u kojima su prikazana neka od najpitoresknijih mjesta koja kao turist možete razgledati

Film je izašao 2009., a prikazuje boravak dviju prijateljica u Barceloni u kojoj upoznaju nove ljude, ali i same sebe. Vicky i Cristinu su utjelovile Rebecca Hall i Scarlett Johanson, dok je Penelope Cruz za ulogu Marije Elene nagrađena Oscarom. Tijekom svojih pustolovina u Barceloni djevojke su posjetile neke od najpoznatijih lokacija kao što su Sagrada Familia ili Park Güell, ali okolne gradiće poput Ovieda. U nastavku pogledajte kojih to 10 lokacija iz filma vrijedi posjetiti ako se nađete u Španjolskoj.

Zračna luka "El Prat"

Film počinje na ovom velikom katalonskom aerodromu koji vidimo na svega 15 sekundi dok narator objašnjava kako su se dvije djevojke potpuno različitih osobnosti našle u Barceloni.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 1)

Sagrada Familia

Sagrada Familia je jedno od najveličanstvenijih zdanja u cijeloj Barceloni. To djelo Antonija Gaudija crkva je koju je sam arhitekt počeo graditi 1882., a ona se i danas gradi i trebala bi biti završena do 2026. godine. Ovdje vidimo i ljubav koju Vicky gaji prema radovima Gaudija bez kojeg Barcelona ne bi bila grad kakav danas jest.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 2)

Casa Milà ili La Pedrera

Također, djelo Antonija Gaudija i jedna od velikih turističkih atrakcija Barcelone ispred koje ljudi svakodnevno stoje i čekaju u redu za ulaz. Ona je građena od 1906. do 1910., a u filmu je druga atrakcija koju Vicky i Cristina posjećuju tijekom svog boravka u Barceloni.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 3)

Fondacija Antoni Tàpies

Ovo je prvenstveno bio muzej posvećen životu i radu katalonskog umjetnika Antonija Tàpiesa. Danas je prostor pretvoren u galeriju moderne umjetnosti, a u filmu je upravo to mjesto gdje djevojke upoznaju Juana Antonija (Javier Bardem) nakon čega se radnja počinje zaplitati.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 4)

Restoran Els Quatre Gats

Poznati restoran izgrađen je 1897., a smješten je u gotičkoj četvrti Barcelone. Bio je jedno od omiljenih mjesta katalonskih boema kao što su Antoni Gaudi, kipar Julio González, skladatelj Isaac Albéniz i slikar Pablo Picasso. Picasso je radio čak i na dizajnu menija za restoran, a 1900. je tamo održao izložbu svojih radova. U filmu je to mjesto na kojem Juan Antonio pozove djevojke na izlet u Oviedo.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 5)

Hotel Meliá de La Reconquista, Oviedo

Hotel u kojem Vicky, Cristina i Juan Antonio odsjedaju u Oviedu doista postoji. Smješten u zgradi izgrađenoj u 18. stoljeću u kojoj je nekada bilo sirotište dok je danas to hotel s pet zvjezdica.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 6)

Crkva San Julián de los Prados, Oviedo

Ova malena crkva izgrađena je u 9. stoljeću, a 1917. je uključena u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Juan Antonio na ovo mjesto dovodi djevojke kako bi im pokazao kip Isusa Krista koji ga inspirira pri njegovom slikarskom radu.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 7)

Park Güell

I ovo je zdanje djelo Antonija Gaudija izgrađeno 1914. Ideju za takav park dobio je katalonski industrijalac i mecena Eusebi Güell koji je htio svoju verziju engleskog parka. Vicky i Juan Antonio ondje se susreću nakon duge pauze u komunikaciji.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 8)

Zabavni park Tibidabo

Prvi u Španjolskoj i jedan od najstarijih na svijetu, ovaj park je otvoren 1899. godine, a radi još i danas. Vicky i Cristina tamo odlaze nakon jednog ručka, a ona joj tamo otkriva svoje osjećaje prema Juanu Antoniju.

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 9)

Nacionalni muzej umjetnosti Katalonije

Muzej je otvoren 1990., a okuplja djela iz Muzeja moderne umjetnosti i Muzeja umjetnosti Katalonije. Smješten je na brdu Montjuic odakle se vidi cijela Barcelona. Ondje Vicky odlučuje ostati vjerna svom suprugu unatoč ljubavi koju gaji prema Juanu Antoniju. 

10 mjesta iz filma "Vicky Cristina Barcelona" koje možete posjetiti (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više