Search

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea

Londonska priča Darije Darmaniyan

Prošle godine Central Saint Martins College of Art and Design preselio se na novu adresu, u zgradu Granary, u četvrti King Cross. Sveučilište se sada nalazi na Granary squareu u zdanju iz XIX. stoljeća. Godine 1850., arhitekt Lewis Cubbit projektirao je zgradu koja je izvorno služila kao skladište. Zgrada Granary izgrađena je od opeke, željeza, kamena i potpornih drvenih greda. Osnovna ideja Cubbitova dizajna bila je njegova dostupnost tijekom prijevoza robe brodovima, željeznicom i konjskim zaprekama.

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 1)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 2)

Dvadesetostoljetnim razvojem Londona, mnogi su arhitekti i investitori postali zainteresirani upravo za četvrti u blizini središta kao što je, primjerice, i King Cross. Poznati arhitekt Norman Foster predlagao je urbanističko razdvajanje velike zelene površine u obliku suze gdje bi se izgradile dvije identične zgrade, nalik Eiffelovom tornju. Unatoč činjenici da se Fosterov projekt nije ostvario, zgrada Granary promijenila je svoj izvorni izgled. Bivša industrijska zona tako je postala glavno gradsko mjesto za zabavu. U tim „underground“ klubovima svake se noći mogla čuti pop i rave glazba. Čak su i legende kao što su Madonna, Pet Shop Boys i Spice Girls snimali svoje spotove uokolo ove zgrade. Osim noćnih klubova, zdanje Granary u svojim je prostorima ugostilo i najveći karting u Europi. Koliko je uzbuđenja i emocija bujalo u toj zgradi! Svaka zgrada ima svoje pravo na povećanje i razvoj. Iz skladišta, preko zabavnog centra, sada je zasigurno dostigla vrhunac svoje karijere. Zgrada Granary danas je svjetski poznato umjetničko sveučilište Central Saint Martins.

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 3)

Central Saint Martins osnovan je 1989. godine i nalazi se na šest lokacija u središtu Londona. Godine 2011., uz pomoć arhitektonskog ureda Staton Williams, ostvarilo se sveopće ujedinjavanje sveučilišta. Sada svi studiramo zajedno: kada radim kao kustosica na novoj izložbi, u susjednoj dvorani mladi dizajneri kreiraju nove kolekcije, a pokraj toga glumci uče dramsku tehniku prema metodama Konstantina Stanislavskog. U umjetničkom studiju, kipari i umjetnici stvaraju remek-djela suvremene umjetnosti, a u fotografskom studiju uče nove tajne svjetla i kamere.

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 4)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 5)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 6)

Na našem fakultetu nikada nije dosadno! Poznati umjetnici, glumci i dizajneri često dolaze na Central St. Martins kako bi podijelili svoja iskustva na ekskluzivnim predavanjima i radionicama. Svake godine studenti mode i dizajna pripremaju modnu reviju. Na taj catwalk pozivaju se eminentni ljudi iz modne industrije. To je „trenutak istine“ koji svijetu predstavlja nova imena. Jedan od pokrovitelja sveučilišta je i modna kuća Louis Vuitton u čiju je čast nazvana i glavna predavaonica. I to je samo mali dio informacija koje mogu podijeliti s vama. Arhitektonski kompleks zdanja Granary izgrađen je kao minijaturni grad za pet tisuća studenata ili, bolje rečeno, za kreativne ljude i njihove mentore. Sva stvaralačka sila okupljena je na jednom mjestu. Mirne boje i minimalistički dizajn zgrade Granary dekoriraju i istaknute karakterne crte upravno nas — studenata.

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 7)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 8)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 9)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 10)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 11)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 12)

Pogled unutar Central Saint Martins Collegea (фото 13)

Tekst i foto: Daria Darmaniyan

više