Search

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio

Putovanje u središte Istre

Ove smo godine duže nego obično čekali tople zrake sunca da se pojave. A onda kada su konačno stigle, ideja o napuštanju grada u potrazi za novim vidicima došla je prirodno. Poziv je stigao jednog ranoproljetnog dana, a nas je put odveo u srce Istre, nadomak Motovuna, u malene Škrape. Baš tu, u zemljopisnom središtu Istre, smjestili su se Dvori od Škrapi. Kako ih oni koji ih poznaju vole nazivati – jedinstveno zaklonište od olujnih udara marljivosti, hiperaktivnosti i stresa. Četiri istarske vile, jedna do druge, i svaka nosi svoju istarsku simboliku. Kamene kuće građene u tradicionalnom stilu i uz primjenu tradicionalnih materijala tu su da vas podsjete zašto toliko volimo Istru. Još jedna prednost kada vam se ovakvo putovanje dogodi prije službenog početka sezone, jest to što ćete izbjeći turističku euforiju, a u Istri se ljudska znatiželja uvijek nekako ravnomjerno rasporedi jer različite se zanimljive priče kriju svuda. No, vratimo se mi na naše dvore.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 1)

Četiri priče koje će vas provesti kroz četiri simbola Istre. Mi smo jutro započeli u Hiži od fritaj s mirisom domaće fritaje. Fritaja, kao temelj istarske kuhinje, priprema se sa svime što rodi istarska zemlja, tako i ova kuća predstavlja temelj ponude Dvora od Škrapi. Za nju možemo reći da je "najfamilijarnija" od svih. Središte kuće posvećeno je blagovaonici dovoljno velikoj da primi sve goste naselja, sudionike teambuildinga ili nekog poslovnog eventa. 

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 2)

Njezina prostranost od 400 četvornih metara omogućiti će boravak većim i manjim društvima, a dva odvojena apartmana mogu funkcionirati zajedno i odvojeno, kao dvije zasebne priče. U vinskom podrumu ćete pronaći hlad i predah, uz mogućnost kušanja neizostavnih istarskih vina. Ispred kuće nalaze se veliki bazen i prostrana ljetna terasa za dekadentna ljetna uživanja. A nakon svih uživanja čeka vas fitness soba, stolni tenis i sauna za opuštanje.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 3)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 4)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 5)

Preko puta nalazi se Hiža od skute. Kako se već kaže u Istri - onaj tko nije probao istarsku skutu, ne zna što je svježina. Ono što ovu vilu karakterizira je bijela boja, prozračnost i svježina. Najintimnija od svih, Hiža od skute nudi prostranu blagovaonicu koja se nadopunjava kamenim stolom u sjenci baladura i dnevni boravak s prostranom terasom.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 6)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 7)

Spavaće sobe posebna su priča - intima dvije potkrovne dvokrevetne sobe ili raskoš "roditeljske sobe", u čijoj kupaonici ćete uživati u velikoj kadi koja dolazi iz nekih drugih starih vremena. Cijeli interijer obiluje plavim detaljima na bijeloj pozadini koji će vas "uljuljati" u romantičnu atmosferu. Ne možemo si zamisliti bolji početak dana od onog u sigurnoj hladovini baladure uz svježi ovčji ili kravlji sir, uz pokoju kap domaćeg maslinovog ulja ili svježih smokava. Nakon takvog početka čekat će vas veliki otvoreni bazen i pozvati na još jedan relaksirajući doživljaj.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 8)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 9)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 10)

Prvi korak u nizu Dvori od Škrapi učinit ćete s korakom u Hižu od šparog. A s prvim danima proljeća počinje i branje šparoga; vjerojatno jedna od "naistarskijih" radnji koje vam prve padnu na pamet. Za Istrijane ovo je više od tradicije, a za nas koji to radimo kao posjetioci kada nas obuzme ta istarska atmosfera, je i sjajna rekreacija i zabava. Šparoge su od davnina cijenjeno jelo, stari Egipćani ostavljali su ih u grobnicama kao dobru popudbinu, a Kinezi od njih pripremali lijekove.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 11)

Na našem domaćem terenu obožavamo ih pripremati na raznovrsne načine; najpopularnije u fritaji, ali samo vam mašta može reći gdje je kraj kombinacijama okusa. Isto toliko mogućnosti pruža ova kuća kao polazišna točka putovanja kroz slike, okuse i mirise Istre. Unutar Hiže od fritaj se nalaze sauna i unutarnji bazen boje lavande. S galerije pruža se pogled na, po mnogima, najljepši dnevni boravak Dvora od Škrapi. Zelena boja "roditeljske" spavaće sobe, ili jedna od dvije dvokrevetne sobe s balkonima, s kojih se pruža najljepši pogled na 10 000 četvornih metara zelenila koje okružuje Dvori od Škrapi, obuzeti će vaša osjetila. Interijer kuće obogaćen je sitnim retro detaljima te središnjim kaminom koji će prizvati neka druga vremena i učiniti buđenja drugačijima od onih u modernom, današnjem svijetu.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 12)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 13)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 14)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 15)

Zadnja u nizu smjestila se samozatajna Hiža od terana. Najzastupljenije istarsko crveno vino; teran, tamne je rubinove boje, voćne arome i živih mirisa. U njemu su uživali još i stari Rimljani, a u njegovim čarima uživao je i sam Casanova - navodno poprilično uspješno. Koliko je okusima bogat teran - toliko je bogata i Hiža od terana.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 16)

Gotovo srednjovjekovno bogati restaurirani naslonjači u dnevnom boravku, kuhinja i blagovaonica s kamenim umivaonicima samo su dio priče. Kuća obiluje detaljima i komadima namještaja koji će vam odmah ispričati neku povijesnu priču. Iz bogatog dnevnog boravka izaći ćete na prostrani bazen ili se možda opustiti u pripadajućoj sauni. Najveća od svih kuća u naselju, Hiža od terana nudi četiri luksuzno opremljene dvokrevetne sobe, dok ćete se u kupaonici koja pripada "roditeljskoj" sobi osjećati kraljevski dobro. Zadnja u nizu, ova je kuća odsječena od ostalih što joj daje neku vlastitu, intimniju atmosferu.

No, ovdje naša priča ne završava. U drugom dijelu putopisa pokazati ćemo vam kuda vas sve znatiželja može odvesti kada se nađete u Dvorima od Škrapi.

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 17)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 18)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 19)

Istarski komadić raja: Dvori od Škrapi, 1. dio (фото 20)

Tekst: Tina Kovačiček
Foto: PR, Tina Kovačiček 

više