Search

5 najljepših hrvatskih dvoraca

5 najljepših hrvatskih dvoraca

Zašto ne biste posjetili neke od naših ljepota?


Dvorci se smatraju najljepšim građevinama svijeta

Svojim zidinama, estetski oblikovanim odajama te raskošnim vrtovima često su kroz povijest služili kao inspiracija za pisanje mnogih priča, legendi i bajki. Tajanstvenošću svojih zdanja danas bude divljenje posjetioca, jednako kao što postaju temelj još brojnih neispričanih priča. Kulturnu baštinu Hrvatske čine stotine dvoraca, utvrda i ljetnikovaca. Poviješću i besprijekornošću vlastite arhitekture predstavljaju prave bisere našega kraja.

Najveći broj dvoraca na našim područjima nastao je u vrijeme srednjega vijeka. Vremenski okvir nastajanja imao je i najveći utjecaj na raskošne ljepote kakvima ih danas znamo. Brojni dvorci danas su pretvoreni u muzeje i otvoreni za javnost. Nažalost, još uvijek postoje i oni koji vape za restauracijom te povratkom nekadašnjeg staroga sjaja. Želeći vam pobliže približiti povijesne građevine tih davnih doba, izabrali smo za vas pet najljepših dvoraca našega kraja. Naš izbor nije bio nimalo lak, a vjerujemo kako neće biti ni vaš, ako se odlučite za posjet samo jednog od njih.

Trakošćan


Po mnogim obilježjima Trakošćan se smatra najljepšim dvorcem Hrvatske. Nastao u 14. stoljeću prvotno je bio mala srednjovjekovna utvrda - burg. Svoj konačan izgled, koji ga krasi i danas, dobiva tek sredinom 19. stoljeća. Naime, tada ga obitelj Drašković odlučuje preoblikovati u rezidencijalni dvorac. Obitelj se u to vrijeme odlučuje i na oblikovanje pejzaža te stvara prekrasan perivoj po uzoru na engleske parkove toga doba. Veliko umjetno jezero koje i danas ostavlja bez daha također je djelo Draškovića te jedan od najljepših estetskih dodataka ovom dvorcu.

Dvorac Pejačević,  Našice


Dvorac Pejačević nalazi se u središtu Našica. Smješten u perivoju, danas gradskom parku, s ljepotama manjeg dvorca i gospodarskih objekata plijeni pažnju slučajnih prolaznika. Temelji prvotnog dvorca postavljeni su početkom 19. stoljeća. Već nekoliko desetljeća kasnije dvorac se obnavlja te dobiva današnji neobarokni izgled. Uz veliki dvorac podignut je i perivoj romantičarskih obilježja kao i jezero koje samom dvorcu daje nadasve posebnu čar. Dvorac je otvoren za javnost te se u njemu nalazi muzej, spomen sobe, etnografske zbirke te mnoge druge znamenitosti ovoga kraja.

Veliki Tabor


Veliki Tabor jedan je od najbolje sačuvanih kasno srednjovjekovnih i renesansnih utvrđenih gradova kontinentalne Hrvatske. Obnovljen 2011. godine svojim posjetiocima omogućuje da dožive neke od najljepših prostorija toga renesansnog doba. Sagrađen u drugoj polovici 15. stoljeća, nalazi se na zapadnom rubu Hrvatskog zagorja. Njegova povijest najviše se veže uz obitelj Ratkaj, ali i brojne legende i priče koje su dijelom ovoga dvora. Najpoznatija legenda odnosi se na lijepu Veroniku Desinić koja je zbog zabranjene ljubavi ostala zazidana u stijeni viteškog salona. Kažu kako se njen krik još i danas čuje iz zidina tog povijesnog zdanja.

Dvorac Ozalj


Srednjovjekovni grad Ozalj smješten je na litici iznad rijeke Kupe. Građen i nadograđivan u različitim epohama, u 18. stoljeću konačno dobiva izgled kakav postoji danas. U sam dvorac ulazi se preko mosta koji je nekada služio kao obrana samoga grada. Brojne plemićke obitelji, od kojih su zasigurno najpoznatije one Zrinskih i Frankopana, često su boravile u ovom povijesnom zdanju. Danas su ovi interijeri dom muzeja otvorenog za javnost. Posjetioci tako mogu uživati u otkrivanju posebnosti arhitekture kao i brojnih umjetnina koje su krasile zanimljivosti kojima su se krasila doba povijesnih velikana.

Dvorac Mailath


Dvorac izgrađen u lovačkom stilu na prostoru općine Donjeg Miholjca jedan je od posljednjih izgrađenih dvoraca s početka 20. st. Dvorac obiluje brojnim kulama, visokim krovištima, ukrasnim dimnjacima te prostranim terasama neoklasicizma. Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj, a osim bajkovitom arhitektonskom građom zasigurno će vas osvojiti i ljepotama povijesnog perivoja u blizini. Unutrašnjost dvorca danas nije otvorena za javnost, no vjerujemo kako će i sama arhitektura vanjskoga dijela biti i više nego dovoljna da vas očara.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više