Search

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu”

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu”

Tekst: Tina Kovačiček


Statistike stanovništva u SAD-u, u posljednjih nekoliko godina pokazuju kako se Amerikanci sve više odlučuju na mirovinu izvan granica. Čak 8,7 milijuna njih seli se ili povlači u inozemstvo. Što je tome “okidač”? Niske cijene i ljepši standard, pogotovo za ono doba života kada vam je dosta svega, a prioritet je “piti koktele s pogledom na more”. Bilo da ste 25 godina ili svega mjesec dana udaljeni od mirovine, sigurno vam je palo na pamet kako bi bilo lijepo jednog dana živjeti uz plažu. Istražili smo listu zemalja koje slove kao financijski pristupačne uzevši u obzir stanovanje i komunalne usluge, kao i životne detalje poput prijevoza i hrane. Parovi se u ovim zemljama mogu snaći za dvije tisuće eura ili nešto manje, dok za samce troškovi života padnu ispod tisuću eura. Ako vam se na prvu čini puno, ne zaboravite da biste u ovom slučaju živjeli u jednoj od tropskih zemalja s razglednice.

 

Kostarika

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 1)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 2)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 3)

 

Ova srednjoamerička država dugogodišnja je meka za iseljenike iz cijelog svijeta. Na španjolskom “costa rica” znači bogata zemlja, a tako nekako predlaže i životna stvarnost u ovoj ljepotici. Kostarika je omiljena zbog svog načina života “pura vida”, život kakav jest u svom najugodnijem tempu gdje vam je jedina briga hoćete li uhvatiti zalazak sunca tog dana. To je i jedna od najjeftinijih zemalja za “hvatanje” nekretnina u blizini obale. “Central Valley” odnosno Središnja dolina Kostarike mjesto je gdje ćete pronaći umjerenu klimu i bujni zeleni krajolik zajedno sa sigurnim rezidencijalnim zajednicama, izvrsnim restoranima i kvalitetnom zdravstvenom zaštitom. Ne brinite, kristalne dugometražne plaže udaljene su samo kratku vožnju džipom. Da, tamo će se najviše isplatiti imati robusnije vozilo dok se budete probijali prašnjavim cestama-putevima, ali baš zbog toga Kostarika je autentičan komadić raja.

 

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 4)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 5)

 

Panama

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 6)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 7)

 

Još jedan dragulj Srednje Amerike omiljen je među doseljenicima koji dolaze sa sjevera. Panama često pobjeđuje među Amerikancima koji žele otići u mirovinu izvan Sjedinjenih Država. U blizini je, relativno je lako dobiti prebivalište, može se pohvaliti kvalitetnim zdravstvenim ustanovama, mnogim govornicima engleskog jezika i američkim dolarom kao valutom. Iako je za Europljane i ostatak svijeta, Panama nešto dalje na karti, pogodnosti biste mogli pronaći u istim ovim razlozima. Osim otvorenosti prema strancima, gradovi Paname su jako dinamični i uzbudljivi, čak i oni u planinama donose zanimljiv društveni život, a plaže izgledaju točno kao na razglednicama. Na panamskoj obali Tihog oceana, mali ribarski gradić Pedasí privlači svojim surovim, prostranim plažama, prijateljskom zajednicom engleskog govornog područja i lijenom ruralnom atmosferom. Kažu kako bi samac ovdje mogao živjeti sa skromnim budžetom koji doseže svega 6.000 kuna. Jesmo vam rekli koliko su panamske plaže lijepe? E, zato se taj budžet ne čini tako mnogo.

 

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 8)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 9)

 

Kambodža

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 10)

 

Ako već niste preselili u Srednju Ameriku, onda vjerojatno razmišljate o Aziji kao destinaciji gdje biste mogli povoljno živjeti kada se odlučite umiroviti od sadašnjih poslova i obaveza. Kambodža je možda daleko, ali njezin prekrasan krajolik, kultura i hrana nadoknađuju kilometre. Čak tri godine zaredom proglašena je prvom zemljom u kategoriji troškova života što znači da ćete ovdje pronaći mnoge istomišljenike koji su se odlučili na jeftin i uzbudljiv život u stranoj zemlji. Dok glavni grad Phnom Penh (gdje možete pronaći jednosobni moderno opremljen stan za 1500 kuna mjesečno ) privlači mnoge emigrante, opuštena obala jednako je primamljiva, a mnogi se međunarodni stanovnici nastanjuju u šarmantnom kulturnom odmaralištu Kep.

 

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 11)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 12)

 

Ekvador

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 13)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 14)

 

I evo nas nešto niže u Americi. Odmah nakon Kostarike i Paname, adut za ugodan i jeftin život je Ekvador, država u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog oceana. Ovdje se upućuju svi koji žele nesmetani tempo i netaknute plaže jer obalni pojas broji kilometre i kilometre nepreglednih “screensavera”. Ovdje se također zemlja kupuje jeftino, a svježih plodova mora ima u izobilju. Zvuči kao scenarij u sklopu kojeg je lijepo ostariti, ili se barem smiriti. Iako mnogi emigranti započinju svoju ekvadorsku avanturu u živahnom gradu Cuenca (gdje životni troškovi iznose oko 25 posto onoga koliko košta život u nekim manjim američkim gradovima, recimo), drugi kreću ravno prema moru, gdje odabiru šarmantne gradove za odmor, ali i mala mirna ribarska sela.

 

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 15)

 

Portugal

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 16)
5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 17)

 

Nije Amerika, a nije niti Azija, ali je zato omiljena zemlja brojnih Europljana za život. Portugal je na cijeni zbog divnih kilometarskih plaža, šarmantnih ribarskih mjesta i mogućnosti surfanja u mnogima od njih. Doseljenici ga vole zbog iznimne kvalitete života i mogućnosti, a ako se odlučite živjeti u manjem mjestu, možete rentati cijelu kuću po cijeni prosječnog stana u Zagrebu. Oni koji traže apsolutno najbolji omjer cijene i kvalitete trebali bi se uputiti u tihu Mafru, udaljenu svega 15 minuta od plaža kod gradića Ericeira, orijentiranih na surfanje. Šarmantna Ericeira sa svojim popločenim ulicama te malenim i živahnim centrom ispunjenim kafićima, barovima i jednom od najvećih nacionalnih palača u zemlji, zanimljiva je mnogim strancima koji najčešće ovdje i ostaju živjeti.

 

5 zemalja u kojima je jeftino živjeti kada odlučite da je vrijeme za “mirovinu uz plažu” (фото 18)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više