Search

6 savjeta za \"zelenija\" putovanja

6 savjeta za "zelenija" putovanja

Na što obratiti pažnju?

Tekst: E.G.


Image: Richard Tilney-Bassett,
Pexels,
promo

Pronašli smo načine pomoću kojih ćete moći putovati u skladu s ekologijom, pri tom ne dovodeći u pitanje stavke poput udobnosti ili luksuza

Rijetki o tome razmišljaju, ali trend čestih putovanja ostavlja vidljiv trag kad je u pitanju ekologija. Primjeri koji ovdje prvo padaju na pamet su zagađenje koje stvaraju avioni, kao i velika potrošnja energije karakteristična za hotele. No, postoji li način za "zelenije" opcije putovanja koje neće utjecati na okoliš? Sudeći prema savjetima stranice za organizaciju putovanja, The Luxe Nomad, postoji. Izdvojili smo 6 praktičnih savjeta koji bi vam u ovoj misiji mogli pomoći.

Koristite ekološki prihvatljivu prtljagu

Srećom, vremena u kojima je bilo izrazito teško doći do prtljage napravljene u skladu s načelom održivosti su iza nas. Danas je ekologija u određenom smislu postala trend, pa se tako mnogi dizajneri u svoje kolekcije odlučuju uvrstiti ekološki prihvatljive proizvode. Kad je riječ o prtljagi, Stella McCartney je ponudila svoj Falabella Travel Set, izrađen prema veganskim standardima i koristeći reciklirane plastične boce. Ova je dizajnerska prtljaga samo jedna od opcija, a na tržištu dostupne i su cjenovno pristupačnije varijante.

6 savjeta za "zelenija" putovanja (фото 1)

Pazite gdje i što jedete

Na putovanjima svi posebno volimo jesti i isprobavati lokalnu kuhinju. Uz to, putovanja su prilika da potrošimo nešto više novaca na kvalitetan obrok i pri tom ne žalimo. Upravo zato  što hranu na putovanjima plaćamo skuplje, trebamo razmisliti o onome što jedemo. Prije nego što odlučite otići u neki restoran, raspitajte se nudi li namirnice iz lokalnog uzgoja i vodi li računa o ekologiji. Takva će hrana često biti ukusnija i bolja za vaše tijelo, ali i okoliš.

Kupujte lokalno

Umjesto da već po navici otiđete u velike shopping centre, suvenire ili druge proizvode pokušajte kupiti na lokalnim tržnicama ili od malih proizvođača. Proizvodi koje kupite na lokalnim tržnicama će uglavnom biti posebniji od onih iz masovne proizvodnje. Naravno, nikako nemojte zaboraviti ponijeti platnene vrećice koje možete iskoristiti više puta.

6 savjeta za "zelenija" putovanja (фото 2)

Razmislite o održivosti kad su u pitanju tretmani

Odlazak na godišnji odmor je vrijeme u kojem će se mnogi od nas htjeti počastiti kakvim spa tretmanom ili masažom. Pri odabiru mjesta koja nude takve usluge, vodite računa o tome koliko im je stalo do održivosti i ekologije. Budući da sve veći broj klijenata ima takve zahtjeve, mnogi centri će na vidljivim mjestima imati istaknute certifikate koji garantiraju da brinu o tim stavkama. Bonus koji ovdje svakako treba spomenuti i su i organski kozmetički proizvodi koji blagotvorno djeluju na vašu kožu.

Birajte ekološki prihvatljiv smještaj

Još prije samo koju godinu, hoteli diljem svijeta su bili na lošem glasu zbog nepovoljnog utjecaja na okoliš. Malo je koji vlasnik brinuo o tome što poslovanje velikog kompleksa čini okoliši, no danas se situacija promijenila. Ako se malo potrudite, naći ćete cijeli niz opcija smještaja koje rade prema načelu održivog razvoja, koriste ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje i rade s lokalno dostupnim proizvodima. No, svakako pripazite da hotel u koji odlučite ići zaista posluje po tom principu, budući da ga se mnogi ne pridržavaju, neovisno o tome što komuniciraju prema gostima.

6 savjeta za "zelenija" putovanja (фото 3)

Razmislite o kampiranju

Želite li biti potpuno sigurni da je vaš smještaj maksimalno ekološki prihvatljiv, kampiranje je opcija koju svakako trebate razmotriti. Ako vam se klasičan koncept kampiranja ipak čini previše izazovnim, pronađite opciju suvremenih načina kampiranja. Diljem svijeta se otvaraju kompleksi koji nude tzv. luksuzno kampiranje s kojim vam baš ništa neće nedostajti. Odlučite li se za kampiranje, bolje ćete doživjeti prirodu i okoliš u kojem se nalazite.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više