Search

Malo mjesto kao iz bajke: Alacati, Turska

Malo mjesto kao iz bajke: Alacati, Turska

Kamene ulice, živopisne plaže i prava turska kava


Maleno selo Alacati smješteno je na slikovitoj obali Egejskog mora, sat vremena vožnje od Izmira. Uske, kamene ulice, raznobojni krovovi kuća koje su priljepljene jedna na drugu te izgledaju kao igračke, prekrasni vrtovi i tirkizno more – ovo mjestašce svojom ljepotom konkurira najpoznatijim europskim gradovima. Za razliku od napučenog Istanbula i Izmira prepunog turistima, Alacati se izdvaja svojim spokojem i tišinom. Zahvaljujući svojoj kristalno čistoj vodi, prekrasnoj obali i stabilnom vjetru često ga posjećuju surferi iz cijelog svijeta.

turska

Do Alacatija je lako doći, autobusi i vlakovi voze između Izmira i mjesta nekoliko puta dnevno. Da biste u potpunosti upili sve čari ovoga predivnog mjesta, da biste ga vidjeli očima mještana, a ne turista, odsjednite u malenim obiteljskim hotelima s pet ili šest soba, ili pokušajte unajmiti vikendicu na nekoliko dana od lokalnih stanovnika za vrlo skromnu naknadu. Kao dodatak dobit ćete savjete o najzanimljivijim mjestima koje trebate posjetiti: buvljaka, kojeg sami nikada ne biste uspjeli pronaći, gdje ćete moći kupiti vrijedne starine i prave turske začine i bilje, male restorane, koji su skriveni od znatiželjnih očiju turista, u kojima možete jesti ukusne i svježe morske pldove, povrće i voće te malene pekare, u kojima u rano jutro možete kupiti svježe pečene kolače za doručak i krepku tursku kavu.

turska

Posebnu pozornost zaslužuje subotnji bazar, tržnica u centru Alacatija gdje možete kupiti svježe lokalne proizvode, rukotvorine, keramiku, slike lokalnih umjetnika, tepihe i nakit. Obavezno biste trebali posjetiti stare hramove i crkve, koje se nalaze na području s brojnim džamijama i medresama te također palače i muzeje.

turska

turska

turska

turska

turska

turska

turska

turska

turska

turska

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više