Search

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji

Tekst: BURO.

Iako je ljeto otišlo svojim putem (a mi još uvijek ne možemo za njim u Australiju) ostalo nam je još nešto malo kraćih, ali jednako toplih dana da izniveliramo stanje u glavi. Zato, ako ste u prilici da uhvatite još slobodnih dana, zgrabite ih i iskoristite. Na obali, u prirodi, sami, s partnerom, s društvom… Mentalna higijena je pola zdravlja, a mi vam u to ime preporučujemo mjesta na kojima se možete povezati sa sobom u ranu jesen.

Ako ste… ljubitelj povijesti

Možete skoknuti do mjesta Vrane blizu Pakoštana gdje se nalazi Maškovića Han. Izgradnja ovog Hana počela je još 1644. godine, po naređenju admirala turske flote Jusufa Maškovića, koji ga je planirao koristiti kao ljetnikovac kada se vrati iz Carigrada. No, Mašković je početkom 1645. stradao u spletkama na turskom dvoru. Han je poslije toga ipak završen, ali u puno skromnijem obliku nego što je to prvobitno planirano.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 1)
Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 2)

Maškovića Han

Vrane

Danas je Maškovića Han kompletno obnovljen zahvaljujući EU donaciji i to je sada lijep mali heritage hotel sa 16 smještajnih jedinica, u sklopu kojega postoji i fini restoran smješten na mjestu nekadašnje džamije, a tu je i muzej sa stalnom postavkom predmeta nađenih na području Pakoštana i Vrane. Također, kao i wellness centar gdje se gosti mogu opustiti.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 3)

Ako se želite počastiti

Onda neizostavno morate vidjeti o čemu se radi kada je u pitanju novootvoreni hotel Lopud 1483 koji se nalazi preko puta Dubrovnika. Nekada je to bio samostan iz XV stoljeća, a današnja vlasnica Francesca Thyssen-Bornemisza ga je otkrila 1992. godine i trebalo joj je 18 godina da ga restaurira po svom ukusu.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 4)
Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 5)

Lopud 1483

Lopud

Za projekt je bila je zadužena zagrebačka arhitektica Rujana Bergam Marković iz studija Arhitekti koja je osmislila njegov današnji izgled i stvorila koncept od pet apartmana. U proces renoviranja je bila uključena i talijanska dizajnerica Paola Lenti pa su zajedničkim snagama stvorili balans između originalnih struktura i modernog dizajna. Pored toga, prostor je ispunjen umjetninama iz privatne zbirke obitelji Thyssen-Bornemisza koja obuhvaća djela izrađena između XIII i XXI stoljeća. Doista radi se o posebnom mjestu gdje je sve podređeno relaksaciji i hedonizmu u njegovom istinskom obliku.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 6)

Ako ste… za jednostavan odmor

Ako želite odsjesti na lijepom mjestu koje je od plaže udaljeno 2 lijena koraka i to bez previše filozofije, onda imamo mjesto za vas. Radi se o kamenoj kući u “nultom” redu do mora u Bokokotorskom zaljevu, konkretno u seocu Muo.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 7)
Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 8)

Kućica Muo

Muo

Originalno kuća potječe iz XIX stoljeća, a renovirana je 2018. godine i to u miksu tradicionalnog mediteranskog stila i modernog, mladalačkog dizajna u svijetlim tonovima. Kuća maksimalno prima četiri osobe i iznajmljuje se u cijelosti. Ako ste prelijeni za otvoriti vrata i doslovno upasti u more, tu je predivna terasa na prvom katu koja predstavlja nastavak dnevnog boravka.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 9)

Ako ste… u stisci s vremenom

Ako želite pauzu, ali nemate previše dana odmora, predlažemo rješenje u obliku Fairy Oak kuće u Vrdniku.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 10)
Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 11)

Fairy Oak

Vrdnik

Radi se o kućici u prirodi koja djeluje kao da je ispala iz neke slatke bajke. Iznajmljuje se i za događaje i vjenčanja. U ovom okruženju ćete biti miljama daleko od realnosti i obveza. Ovdje samo vladaju rustikalni detalji i ptičice koje nježno pjevaju.

Ako još uvijek imate želju putovati, predlažemo vam nekoliko mjesta u regiji (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više