Traži

\"Allokataplixis\" je pojam koji savršeno opisuje osjećaj koji imamo dok putujemo. Otkrijte što znači!

"Allokataplixis" je pojam koji savršeno opisuje osjećaj koji imamo dok putujemo. Otkrijte što znači!

Riječ koja je brzo ušla u naše rječnike


Fotografija: Unsplash

Kada odlazimo na putovanje kao da se određena kemija u našem tijelu promijeni. Od trenutka kada se nađemo na području koje nam nije dio svakodnevice ili u potpunosti odudara od onoga na što smo naviknuli, mi počinjemo zamjećivati i najmanje sitnice. Tada im se ili divimo ili smo zgroženi, ali nekakav mediokritetski osjećaj se ne javlja ni u najmanjim količinama. Naravno, ovakvi osjećaji ne javljaju se kod apsolutno svakoga, ali jako je česta pojava. Osobito kada otputujemo u neku drugu državu javlja se u nama taj osjećaj da je svaka najmanja sitnica vezana uz to drugo mjesto bolja ili znatno lošija od one s kojom se susrećemo u našoj svakodnevici, i ne samo to, mi na svaki taj detalj obraćamo pozornost, a nikada nećemo obratiti pozornost da takve detalje ako smo im izloženi na dnevnoj bazi.

Liam Heneghan, profesor na DePaul Universityju u Chicagu, uočio je takvu pojavu kod svojih studenata koje često vodi na studijska putovanja u rodnu Irsku i primijetio je da takav obrazac ponašanja ima većina ljudi koja se nađe na nekom putovanju. Ono što je još primijetio jest da ne postoji riječ koja bi opisala taj osjećaj koji se javlja u nama kada smo oduševljeni nekim novim, ali inače običnim detaljem koji svakodnevno susrećemo, no sada smo još više s njime fascinirani čisto zato što se nalazimo na nekom novom, do sada nepoznatom mjestu. Kako bi opisao taj osjećaj, profesor Heneghan ga je nazvao "allokataplixis" što dolazi od grčkih riječi allo- drugi i katapliktiko - čudo.

U značenju u kojem Heneghan koristi ovaj termin, allokataplixis bi zapravo bio dar koji svaki putnik, često nesvjesno, daruje nekom novom mjestu koje posjećuje. Ovaj osjećaj ne mora nužno biti povezan uz neku novu državu, mjesto vam samo mora biti do sada nepoznato. Dakle, ako ste do sada odlazili na neko novo mjesto i sve vas je fasciniralo i htjeli ste upiti apsolutno sva znanja i iskustva koje vam to mjesto može ponuditi, a najmanji detalji činili su vam se kao najrelevantnijim (iako u svakodnevici na njih ne obraćate pozornost) - vi ste također iskusili "allokataplixis" i vjerojatno ćete ga iskusiti na svakom svom putovanju.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više