Search

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda

Naša kolumnistica Lucia Marinov opisuje svoj idealan bijeg od europske zime

Urednik: BURO.


Image: Lucia Marinov

Ove zime smo odlučili pobjeći na jug u potrazi za vrućim ljetom, plažom s biserno bijelim pijeskom, gorostasnim palmama i ružičastim zalaskom sunca. No, sve to željeli smo imati samo za sebe, bez velikih gužvi, u potrazi za potpunom relaksacijom u tropskoj osami s mogućnošću ronjenja u koraljnom grebenu. Mislite da zvuči pomalo nestvarno? Čitajte dalje.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 1)

Otočje Racha nalazi se u Andamanskom moru na jugu Tajlanda i sastoji se od dva dijela - Racha Yai i Racha Noi. U razgovoru s lokalnim ugostiteljima, shvatili smo da oba otoka, u velikoj turističkoj potražnji za Phi Phi, James Bond i Similan otočjima, često prođu neprimijećeno. Štoviše, ova se dva otoka najčešće spominju samo kao stajališna točka različitih ronilačkih tura i izleta ili kao odmarališna točka za ručak. Upravo zbog toga, na otoku na kojem smo mi odmarali - Ko Racha Yai, nećete pronaći mnogobrojne luksuzne resorte niti beach barove s glasnom glazbom. Umjesto toga, naći ćete prostranstvo neiskvarene prirode, skrivene udoline sa zelenim močvarama i gomilom volova, obzorje puno palminih drveća s kokosima i bananama, vrtove pulmerije (tzv. Frangipani - vrsta cvijeta koji je specifičan za područje Pacifika i ostalih tropskih regija) i osamljene plaže s najmekšim biserno bijelim pijeskom.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 2)

Osim volova, najveći vladar ovog područja je ogroman gušter iz porodice varanus gmazova - Varanus salvator. Ovi koje smo mi vidjeli protezali su i do jednog metra dužine sa svojim repom. Važno je napomenuti da, iako na prvi pogled mogu izgledati zastrašujuće, gmazovi s ovog otoka djelovali su skroz bezopasno i mirno, te ih mještani koji rade na otoku tretiraju pomalo kao domaće pitome ljubimce. Njihova omiljena hrana su zmije, stoga ako imate neizmjeran strah od zmija (poput mene) na ovom otoku se možete potpuno opustiti.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 3)

Zbog svoje bogate flore i faune, ovaj otok je dom svega dva do tri turistička objekta. Mi smo imali iznimnu sreću boraviti u jednom od šest ekoloških villa napravljenih u cijelosti od bambusovog drveta i pozicioniranih na idealnom mjestu između doline palminih drveća i private pješčane plaže u uvali s koraljnim grebenima. Kada smo prvi put primijetili da ovaj eko koncept postoji, odmah smo znali da ga želimo isprobati.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 4)

Uz odličnu organizaciju našeg smještajnog tima, iz Chalonga na jugu pokrajine Phuket do otoka Ko Racha Yai smo stigli u roku od 30 minuta gliserom. Kako to biva na ovom području, dobrodošlica je bila popraćena s hladnim kriškama lubenice i ananasa - idealno osvježenje na 30 Cezijevih stupnjeva. Istog popodneva, krenuli smo roniti u plitkim vodama uvale Konkare gdje se nalazi jedno od čuvenih staništa koraljnih grebena i mnoštvo raznobojnih tropskih ribica. To je bio jedan od najljepših prizora ovog otoka i nikako ga nismo mogli odraditi samo jedanput. Gostoprimstvo ovog naroda je neizmjerno - ne samo da smo dobili cijelu opremu, već smo konstantno imali nekoga za pomoć oko svega što smo poželjeli vidjeti.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 5)

Jutro na ovom otoku počinje već oko šest sati uz cvrkut ptica i iznimno glasno zviždanje cvrčaka. Naš već omiljeni Bambooraya tim svako od tri provedena utra na otoku upotpunio je nekom originalnom aktivnošću. Prva dva odradili smo adrenalinsku vožnju ATV-om kroz skrivene prašume otoka do udaljenih pješčanih plaža. Nakon toga vratili bi se na tradicionalni ručak u "društvenom klubu" s pogledom na tirkizne vode Andamanskog mora.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 6)

Najveća čar ovog mjesta je činjenica da je cijeli klub napravljen ručno od ekoloških materijala koje su osnivači pronašli na otoku poput ostataka drva, metala, palminih granja, doplutale užadi, raznolikih biljaka... Odmor na ovakvom mjestu bio je pravi užitak znajući da kroz odabir odmora na ovom mjestu podržavamo kreativnost i principe za koje se mnogi borimo počevši od reciklaže, ekološke odgovornosti i samoodrživosti.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 7)

Zbog toga što nam je svaki dan bio ispunjen do kraja, treći smo odlučili ljenčariti na pijesku gdje smo dočekali noć i promatrali potpuno čisto zvjezdano nebo. Čuli smo mnogobrojne priče o zloglasnim tropskim komarcima, no kada se spusti noć na ovom otoku vjetar igra za vas. Ovu, kao i svaku drugu noć, bili smo potpuno mirni jer komarcima nije bilo ni traga. Da ne zaspemo u divljini, ušuškali smo se natrag u našu oazu od bambusa da bi se ujutro  probudili s pogledom na varane i volove koji su se ugnijezdili točno ispred našeg ulaza. Nažalost ovaj prizor je trajao prekratko da bismo ga toliko uzbuđeni uspjeli ovjekovječiti fotografijom, pa smo zato smo odlučili ovjekovječiti jedan drugi - jednako poseban trenutak koji opisuje ovaj tropski bijeg - naš zadnji doručak u rajskom vrtu.

Čaroban otok: Neotkriveni dragulj i divlja priroda na jugu Tajlanda (фото 8)

Tekst: Lucia Marinov

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više