Traži

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske

Engleski kraj nevjerojatne prirode


Fotografija: Daria Darmaniyan

"S jedne strane premoćni klifovi i otvoreno more, a s druge beskrajne zelene nizine. Pogled je nevjerojatno fotogeničan!"

Često kažem da su mi najdraži letovi avionom na daleke destinacije jer to su rijetki sati kada imam vrijeme samo za sebe, mobitel mi ne zvoni svakih par sekundi, nema interneta ni signala i u potpunosti sam prepuštena svojim mislima, gledanju najnovijih filmova i čitanju knjige, koja već neko vrijeme skuplja prašinu na polici. Prošli vikend sam pronašla alternativno rješenje za stopostotnu relaksaciju na obali Dorseta u Engleskoj, gdje sam bila okružena nacionalnim parkom - morem, klifovima, poljima i nizinama. Rasterećenje od bilo kakvog stresa, obaveza i misli pronašla sam šetajući i penjući se po brdima uz obalu mora.

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 1)

Odsjela sam u malom bed&breakfast hotelu Bindon Bottom, koji se sastoji od svega šest soba nazvanim po prezimenima poznatih pisaca. Ja sam spavala u sobi pod nazivom Soba Barrie, nazvanoj po J. M. Barrieju, autoru Petera Pana. Što da vam kažem - ne žuri mi se odrasti! Izvana hotel izgleda kao mali dvorac, a iznutra odiše rustikalnim šarmom autentičnim za taj kraj. Domaćini Lisa i Clive paze na najmanje detalje, tako da je usluga na razini luksuznog hotela. Doručak će vam poslužiti u prostoriji s pogledom na park prirode i to isključivo ekološki uzgojene proizvode, svježe sokove, a za one s alergijskim reakcijama na određene namirnice imaju specijalni meni bez glutena i laktoze.

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 2)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 3)

Živeći u Londonu uvijek mi se činilo da jako puno hodam tijekom dana, trčeći s jednog mjesta na drugo, ali nakon što sam upoznala ljude iz Dorseta shvatila sam da su ljudi ovdje u izvrsnoj kondiciji. Jedne lijepe sunčane subote dobila sam savjet za lijepu šetnju obalom. Preporučili su mi da odem izvidjeti Lulworth Cove i Durdle Door te nastavim hodati uz obalu par sati do obližnjeg puba iz 13. stoljeća, pod nazivom Smugglers Inn. Ono što mi nisu spomenuli jest činjenica da će šetnja trajati tri i pol sata uzbrdo te nizbrdo, i tako osam puta. Naravno, tu nije bio kraj jer se šetnja nastavila kroz šumu, zatim blatnjavim putem, pa preko plaže i onda još malo penjanja na nekoliko manjih brda. Tek sam tada ugledala toliko priželjkivani pub. Nikada nisam mislila da ću izvesti polumaraton kako bih popila šalicu finog domaćeg čaja, ali ovo je bilo jedno od onih neočekivanih i čudesnih iskustava u mom životu. Nađeš se sam na svim tim visinama, a krajolik koji se prostire pred tobom je nevjerojatan. S jedne strane premoćni klifovi i otvoreno more, a s druge beskrajne zelene nizine. Pogled je nevjerojatno fotogeničan! Jedino o čemu razmišljaš je kako si se uopće našao ovdje, dok priroda potpuno ovladava tobom. Pokušavaš udahnuti što više ovog svježeg zraka i upiti svu nadrealnu ljepotu.

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 4)

Što se tiče večeri u okolici Lulworth Covea, nakon zalaska sunca nastaje potpuno zatišje, ali domaćini će vam uvijek preporučiti par malih restorana i pubova gdje možete provesti ugodno vrijeme. Ja sam se uputila autom u poznatu zalogajnicu Crab House Cafe, gdje se poslužuju najsvježiji morski plodovi ulovljeni isti dan, uključujući i morske rakove koji na stol stižu svježi iz mora. Kako bi okusili meso raka, morate ga zaslužiti pa je tako i ova večera svojevrsna antistres terapija. Posebnim alatom uspjet ćete svladati oklop raka te konačno početi uživati u večeri. Entuzijazam svih gostiju oko ovog rituala te ljetna glazbena kulisa pridaju posebnu atmosferu ovom mjestu smještenom na samoj na obali mora.

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 5)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 6)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 7)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 8)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 9)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 10)

Büro 24/7 putopis: Dorset na obali Engleske (фото 11)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor