Search

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim

Što posjetiti u Vječnom gradu?

Tekst: Ema Glavina


Image: Wikipedia,
promo,
Pixabay

Ako ste u potrazi za destinacijom do koje se brzo i lako dolazi i koja nudi pregršt povijesnog i kulturnog sadržaja, talijanska prijestolnica se nameće kao savršen izbor...

Rim je grad koji ne treba posebno predstavljati, barem što se tiče osnovnih informacija. Čak i ako nemate prevelikih afiniteta prema putovanjima ili povijesti, ovo je grad o kojem ste kroz osnovnu i srednju školu učili nebrojeno mnogo puta. Spada u jedne od najznačajnijih svjetskih gradova prema povijesnoj baštini te uopće ulozi koju je imao kroz povijest. Neki od nadimaka koje ponosno nosi su stoga i "Vječni grad", "Prijestolnica svijeta" te poznati "Grad na sedam brežuljaka." Oni koji se bave povijesti ili povijesti umjetnosti ovaj grad odavno imaju na popisu destinacija koje moraju posjetiti, a broj turista koje svake godine privuče se mjeri u milijunima. Bilo da vas zanimaju povijesne znamenitosti, Vatikan ili autentična talijanska kuhinja, Rim je grad koji vas sigurno neće razočarati.

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim (фото 1)

Kako doći?

Udaljenost od Zagreba do Rima iznosi nešto manje od 900 kilometara, što znači da se na put možete uputiti automobilom, ali će vam na putovanje otići više od polovice dana. Uz to, jednostavna računica nalaže da je mnogo ekonomičnije i praktičnije posegnuti za zračnim ili grupnim kopnenim prijevozom. Direktne linije iz Hrvatske do Rima postoje, ali nisu uvijek dostupne. No, uvijek možete bukirati opcije s jednim kratkim presjedanjem uz koje ćete u Rimu biti kroz samo nekoliko sati, a cijena povratne karte (bez dodatnih akcija i popusta) će vas u prosjeku stajati oko 1400 kuna. Savjetujemo i da pretražite ponudu autobusnih prijevoznika koji sve više uvode akcije za svoje karte, a također i proširuju svoju ponudu. Ako pak na raspolaganju imate i dodatnih nekoliko dana, odlična je opcija kupovanje InterRail karte za vlak, koja će vam omogućiti stajanje u gradovima prije Rima te razgledavanje dodatnog sadržaja. Cijena karte koja vam omogućuje pet putovanja u deset dana iznosi oko 1500 kuna.

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim (фото 2)

Gdje odsjesti?

Za razliku od mnogih europskih prijestolnica, Rim još uvijek ne spada u ekstremno skupe gradove. To je posebno bitno kod rezervacije smještaja, koji u jeku turističke sezone doseže visoke iznose, ali se u pravilu uvijek može pronaći cjenovno prihvatljiva varijanta. Ovisno o mjesecu za koji se odlučite, možete dobiti vrlo dobar smještaj u samom centru grada. Primjerice, "Hotel Boccaccio" se nalazi na petstotinjak metara od čuvene fontane Trevi i Španjolskih stuba, a tri noćenja za dvije osobe u veljači će vas stajati oko 1100 kuna. Želite li biti smješteni bliže Vatikanu, odličan izbor bi mogao biti "Ancient Romance B&B " koji se nalazi na samo pet minuta hoda od Vatikanskog muzeja. Tri noćenja za dvije osobe će ponovno stajati 1100 kuna. Ako želite proći još povoljnije i nije vam probleme dijeliti sobu ili kupaonicu s drugim putnicima, pronaći ćete cijeli niz odlično lociranih hostela u kojima ćete moći noćiti za otprilike 70 kuna, s uključenim doručkom. Primjer takvog smještaja je i "Alessandro Downtown Hostel", lociran u blizini kolodvora Termini.

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim (фото 3)

Što i kako vidjeti?

Iako sve veći broj putnika preferira samostalno istraživanje grada koji posjete, nekad nije naodmet imati i opciju vođene ture koja može poslužiti kao orijentir za daljnje aktivnosti. Kao i svi veći europski gradovi, i Rim nudi besplatne ture po gradu. Princip je vrlo jednostavan; potrebno je posjetiti stranicu ture za koju ste se odlučili te pogledati gdje se i u koliko sati grupa nalazi. Uvijek se radi o fiksnom mjestu i vremenu s kojeg grupe polaze svakodnevno i prolaze najveće gradske znamenitosti. Vodiči su uglavnom mladi ljudi koji se trude unijeti dozu humora u prepričavanje povijesti grada, a zarađuju od dobrovoljnih donacija koje im ostavljate na kraju ture.

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim (фото 4)

Donacije nisu obavezne, ali je praksa da se nagradi trud osobe koja vas je uputila u sve ono na što treba obratiti pažnju. Često će biti puno više od povijesnih činjenica, pa ćete svoje vodiče moći pitati gdje se jede najbolja pizza ili pije najbolja kava. Budući da Rim obiluje povijesnim i kulturnim znamenitostima, možete otići na nekoliko vrsta tura, poput one koja se u potpunosti koncentrira na Vatikan, Koloseum ili pak mješavinu znamenitosti koje se nalaze u samom centru grada. Ako vam ostane vremena, savjetujemo i odlazak na jednodnevne izlete u Pompeje, koji se nude po cijelom gradu po pristupačnim cijenama, a moguće ih je rezervirati i unaprijed.

Gdje jesti?

Ako se u nešto možete pouzdati u Rimu, to je da sigurno nećete ostati gladni. Iako svaka zemlja u svijetu ima svoje kulinarske adute, Italija je do danas ostala jedna od zemalja koja je imala najviše utjecaja na svjetske gastronomske trendove. Suprotno očekivanom, za vrhunsku pizzu ili domaću tjesteninu s tradicionalnim umakom ovdje nećete morati platiti bogatstvo. Naravno, u Rimu možete objedovati u brojnim prestižnim restoranima u kojima ćete glavno jelo platiti oko 400 kuna, no postoji i cijeli niz pristupačnim restorana, bistroa i zalogajnica iz kojih ćete izaći siti i zadovoljni.

Büro 24/7 vodič kroz putovanja za svaki džep: Rim (фото 5)

Jedno od takvih mjesta je i restoran "Da Francesco" koji se nalazi tik uz slavnu Piazzu Navonu. Ako se nađete tamo za lijepog vremena, možete uživati u prekrasnoj velikoj terasi, ali ako to i ne bude slučaj, neće vas razočarati niti tradicionalno uređen interijer. Restoran nudi cijeli spektar tipičnih talijanskih jela čiji se sastojci u potpunosti rade prema starim recepturama. Savjetujemo da probate platu njihovih savršenih bruschetta, domaću tjesteninu s tartufima, lazanje i čuveni tiramisu s pistacijom. Cijena cjelokupnog ručka će iznositi stotinjak kuna po osobi. Budete li raspoloženi za sasvim posebnu pizzu kakvu nećete pronaći nigdje drugdje, nezaobilazna postaja je "Pinsere". Ondje ćete za samo tridesetak kuna moći uživati u najboljem od talijanskih stručnjaka za pizze, koje su maštovite nadjenute i rađene od ponekih tajnih sastojaka.

Gdje izaći?

Želite li iskusiti noćni život Rima, naići ćete na široku ponudu najrazličitijih klubova. Svi oni koji su godinama priželjkivali istinski underground klub koji će evocirati osjećaj berlinske party scene, razveselili su se otkad se otvorio klub "Vicious Club" u blizini kolodvora Termini. Različiti dani u tjednu nude različitu vrstu glazbe (techno, house, rap), a u ranijim satima funkcionira kao koktel bar. Tražite li pak nešto mirniju varijantu izlaska, s mogućnosti plesa i ležernije atmosfere, savjetujemo da posjetite "COHO Apartment" koji se nalazi u samom centru grada i lako je dostupan. Najavljen je kao spoj tipičnog njujorškog industrijskog lofta i noćnog kluba, budući da se sastoji od dvije različite etaže koje su i različite namjene. "Room 26" je izvrstan izbor za sve one koji su željni dobrog plesa, i to u predivnom interijeru koji podsjeća na kakav muzej. Jedna od glavnih odlika ovog kluba jest i besprijekoran sound system koji je napravio Steve Dash, jedan od najvećih stručnjaka u tom području.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više