Traži

Bajkoviti talijanski otočić na jezeru samo je 6 sati vožnje udaljen od Zagreba

Bajkoviti talijanski otočić na jezeru samo je 6 sati vožnje udaljen od Zagreba

Čudesan otočić s dvorcem koji planiramo uskoro posjetiti

Tekst: T.L.


Fotografija: Instagram

Prije desetak godina šuškalo se da je holivudski glumac George Clooney prodao velebnu vilu u Italiji i svojoj tadašnjoj djevojci Elisabetti Canalis kupio, ni manje ni više, nego cijeli otok. Radilo se, naime, o otočiću Loreto na talijanskom jezeru Iseo gdje se par zaljubio. Trač se, doduše, pokazao posve neistinitim, a i Clooney ga je demantirao, no mnogi su vjerni čitatelji žutog tiska tada doznali za bajkoviti privatni otočić s dvorcem okružen magičnim zelenim vrtom.

Na sjeveru Italije, u pokrajini Lombardiji, između Alpa i doline rijeke Po smjestilo se jedno od brojnih talijanskih jezera Lago d'Iseo. Čudesno jezero smješteno je vrlo blizu gradova Brescia i Bergamo, a mjesto je čudesne netaknute prirode na kojem stanovnici obližnjih gradova traže odmor od vreve velegrada i sivila industrijske zone. Na jezeru Iseo smjestio se i najveći jezerski otok u Europi - Montisola, brdoviti zeleni otok na kojem su automobili zabranjeni, a njima se voze samo hitne službe. Stanovnici za transport rabe autobuse, motocikle i bicikle, no najljepše je Montisolu obići pješice. Za to će vam navodno trebati tek tri i pol sata hoda. Doduše, želite li doživjeti jedan od najljepših pogleda u životu, preporučit će vam da obujete gojzerice i popnete se na najviši vrh Montisole na 600 metara nadmorske visine od kuda pogled puca na plavičasto jezero, ali i brežuljkastu Lombardiju. Uspon, kažu, nije osobito lagan, no svi će konstatirati da se trud svakako isplati.

Dodatni šarm Montisoli svakako daju i dva sićušna otoka na jezeru Iseo - Loreto i San Paolo. Otočić Loreto smješten je sa sjeverne strane Montisole i u povijesti je bio mjesto susreta ribara, trgovaca i putnika. Krajem 15. stoljeća časne sestre iz Brescije tamo su sagradile samostan da bi otok mijenjao vlasnike sve do početka 20. stoljeća. Zbog nedostatka dokumenata, povijest otoka prije 1910. godine gotovo je posve nepoznata. Tada je Vincenzo Richieri, kapetan u Kraljevskoj mornarici, kupio otok i sagradio na njemu čudesan dvorac u neogotičkom stilu učinivši ga svojim privatnim posjedom. Nažalost, i San Paolo i Loreto i danas su u privatnom vlasništvu no želite li ih vidjeti iz blizine, u ponudi otoka Montisola postoje ture koje će vas s čamcem provesti po jezeru pored otočića. Planirajući skorašnji izlet konzultirali smo Google Maps koji nam je naveo kako od Zagreba do jezera Iseo imamo 563 kilometra vožnje automobilom ili, u prijevodu, nekih šest sati autocestom. Posjetiti Lago d'Iseo dobra je ideja i ako vas put odvede do Milana. Što se nas tiče, znamo kamo planiramo otići ovog proljeća da napunimo baterije.

Napišite komentar

više