Search

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox?

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox?

Tekst: BURO.


Ovoga puta pričamo o pravom bijegu, o putovanju na kojem biste se mogli suočiti s vlastitim mislima jer druge smetnje ne postoje. Realno, nema baš puno logike da potrošite pravo malo bogatstvo kako biste pobjegli od obaveza, a onda ih sve ponesete sa sobom u vašem smartphoneu i nastavite se sa svim dramama baviti na egzotičnoj plaži. Čak i da su kolege dovoljno uviđavne, ostaje nam taj strah da ćemo nešto propustiti na Instagramu (plot twist, nećemo) pa scrollamo do besvijesti umjesto da upijamo prirodu oko sebe. Moderni putnici su shvatili da je jedini način da se vrate samima sebi jest da se disconectaju od čitavog svijeta. A ta misija je više nego teška! Zato je najpametnije krenuti ka nekom zabačenom dijelu svijeta, toliko daleko da više nema ni signala mobilnog telefona. Poslije prvobitne panike uživat ćete u osećaju slobode. Predlažemo nekoliko mjesta gdje biste to mogli isprobati.

INKATERRA RESERVA AMAZONICA, PERU

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 1)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 2)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 3)

Inkaterra Reserva Amazonica je luksuzan kompleks koliba smješten u dubini Amazonije u Peruu. WiFI praktično ne postoji, a mobilni signal je na ovom mjestu iz kategorije „pa jedva“. Sastoji se od 35 ekološki sagrađenih kolibica koje su idealan izbor za obitelji koje se žele maknuti od svijeta i provesti istinski kvalitetno zajedničko vrijeme. U ponudi je mnoštvo jedinstvenih à-la-carte izleta zbog kojih će čak i klinci iz generacije Z zaboraviti na telefone. Jednostavno za to neće imati vremena dok veslaju u kajaku niz rijeku Madre de Dios i paze hoće li ugledati anakondu dok prelaze Inkattera Canopy Walkway most od konapa koji je na visini 30 metara iznad džungle.

JALAKARA, INDIJA

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 4)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 5)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 6)

Boutique hotel Jalakara nalazi se na predivnim Andamanskim otocima koji pripadaju indijskom teritoriju iako ih od kontinentalnog dijela Indije dijeli preko 1.000 kilometara. Donedavno plaže i mjesta nisu imali imena, već samo brojeve, a kada se turizam zakotrljao, okrenuli su se eko turizmu namijenjenom onima koji bi voljeli usporiti i prepustiti se Robinson Crusoe životu. Ali u modernoj verziji! Hotel Jalakara nalazi se na najvećem otoku koji se prostire na 113 kilometara i ima 5.000 stanovnika. Postoji samo sedam soba i sve su različite, gostima su na raspolaganju i mali spa centar i bazen, ali WiFi nije, televizori su također protjerani iz smještaja, a jedino je moguće dobiti DVD player i projektor na zahtjev.

OTOK MUMBO, MALAVI

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 7)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 8)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 9)

Ovaj otok u cjelini predstavlja svojevrsni digitalni detoks. Naime nema signala, a WiFi je limitiran. I što tamo raditi? Uživati u vlastitoj verziji pustog otoka, jer je potrebno sat vremena veslanja po jezeru Malavi, a zatim i sat vremena vožnje do glavnog grada Lilongwea. Osim radnika kompanije Kayak Africa, kuhara i vodiča, nećete vidjeti baš puno ljudi na svom odmoru. Možete plesati na plaži ili se kupati goli na mjesečini, što god da vam padne na pamet. A obavezno probajte lokalni džin koji se ovdje pravi od šezdesetih godina 20. stoljeća.

ONAR, GRČKA

Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 10)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 11)
Biste li se usudili otići na pravi digitalni detox? (фото 12)

Obožavamo ludu gužvu grčkih otoka i spontane epizode koje je teško i prepričati, ali Grčka nudi i predivna skrivena mjesta gdje možete dobiti jednako raskošne prizore, ali ovog puta sami i u miru. Onar znači „san“ na starogrčkom, a danas je to kompleks od 13 kamenih kuća koje se nalaze na zabačenom dijelu otoka Andros koje se nalazi na nekoliko sati od Atene. U kućama može boraviti od dvije do pet osoba, dovoljno je privatno, ali zbog zajedničkog doručka, velikog bazena u centralnom dijelu i domaćina koji je na raspolaganju nećete se osjetiti usamljeno. WiFi je dostupan uz nadoplatu, ali savjetujemo vam da izdržite prvobitni impuls i da tih nekoliko dolara radije potrošite na kućno vino u nekom od restorana uz more.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više