Search

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje

Pogled u budimpeštanski boutique hotel iz prve ruke


Image: Laszlo Balkanyi,
promo

"Danas je na toj adresi Brody House, osebujni butik hotel s 11 soba, koji je prošle godine časopis The Sunday Times Travel Magazine proglasio jednim od najzavodljivijih hotela na svijetu..."

Nije neka mudrost u mojim godinama znati da voljeti i biti zaljubljen nije isto. Znati da teško volim, a lako se zaljubljujem predstavlja ipak neku pristojnu razinu samosvijesti. Zaljubljujem se non-stop – u knjige, plaže, gradove, slike, skulpture, hotele, šume, sobe, restorane, zalaske sunca, mirise, glazbu... Desi mi se i da se zaljubim u neki okus ili oblik, čak i sjenu. U ovom nizu mojih (za)ljubljenosti sve ima veze s putovanjima. Da, čak i knjige i glazba, jer to je način da putujem na mjestu ili da putujem između putovanja ili da putujem dok putujem.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 1)
Nedavno sam upoznala čovjeka koji voli napuštene zgrade Budimpešte. Nije riječ o zaljubljenosti, već baš o ljubavi. William Clothier svoju je prvu ljubav-zgradu našao u ulici Sándor Bródy 10. Palača Tauffer iz 1892., sagrađena za doktora Vilmosa Tauffera, nalazi se u dijelu Budimpešte zvanom Palotanegyed, odnosno kvartu palača. Danas je na toj adresi Brody House, osebujni butik hotel s 11 soba koji je prošle godine časopis The Sunday Times Travel Magazine proglasio jednim od najzavodljivijih hotela na svijetu.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 2)
William Clothier i Peter Grundberg uselili su u Brody House negdje 2005. godine s nekom idejom o pokretanju biznisa s nekretninama u njima egzotičnoj istočnoj Europi. Nakon studija na Oxfordu i Willove uspješne menadžerske, a Peterove odvjetničke karijere željeli su se baviti nečim kreativnijim, živjeti negdje gdje ima vremena za eksperimentiranje i igranje, raditi nešto što će im omogućiti da razmišljaju slobodno i da kreiraju mjesta koja će to omogućiti drugima. Čini se da su bili dosta dosljedni toj namjeri jer je upravo iz nje biznis s nekretninama postao nešto sasvim drugo.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 3)

U palači u kojoj su Will i Peter živjeli dio su prostora prepustili umjetnicima, koji su u polurazrušenoj zgradi uredili svoje ateljee. Stalno je netko iz Londona, New Yorka ili drugih dijelova Europe dolazio u posjete. Kuća je bila puna umjetnika i njihove svite koja je spavala na kaučevima ili u, kako Will danas kaže, krivim hotelima u blizini. Neki su novcem, a neki svojim radovima plaćali smještaj, organizirale su se izložbe, koncerti, literarne večeri... I stvorio se neki posebni boemski dvadesetprvostoljetni životni stil Brody Housea. Pa su onda Will i Peter odlučili preurediti Brody House u hotel koji bi bio po ukusu putnika namjernika, koji su postali dio Brody priče, a i neke druge koji su tu priču tek trebali otkriti.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 4)
Ateljee umjetnika prebacili su na novu lokaciju – Brody Studios, koji su danas eklektična inačica engleskih "members only" klubova poput legendarnog Soho kluba u Londonu. Studios, multifunkcionalan prostor koji može biti sve, od kafića, restorana, kluba, pa do mjesta za radionice, partyje, predavanja itd., ima i salu za biljar, projekcijsku dvoranu... I ova Brody lokacija nalazi se u palači u jednoj od ulica uz najelegantniju aveniju Budimpešte – Andrássy. Danas se Brody grupa uz House i Studios sastoji i od Brody Apartments koji se nalaze u najhipsterskijem dijelu Budimpešte u blizini Opere i Brody Art Yarda, tvornice umjetnosti, mjesta gdje se printaju grafike, organiziraju izložbe, prodaju umjetnički radovi.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 5)
Brody prostore karakterizira jedinstven stil – neoklasicistička ljuštura zgrade ostruganih zidova, iz kojih vire slojevi povijesti s detaljima industrijske arhitekture poput metalnih ogoljelih instalacija i pauk lampi, kontrastirana je radovima suvremenih umjetnika i vintage namještajem te komadima poput starih drvenih prozorskih okvira začudno smještenih u prostor. Kaže Will da je želio kreirati prostore u kojima estetika povijesti može inspirirati umjetnike kako bi se ovaj dio Europe revitalizirao kroz kreativnost, intelekt i unikatne prostore kojima je tradicionalno bogat.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 6)
U deset godina Brody House, Studios, Apartments i Art Yard udomili su, promovirali i etablirali stotine umjetnika, tamo su se snimali filmovi i serije, a Matt Damon bio je redovit gost, dok se "Marsovac" snimao u Budimpešti. Svi pisci, slikari, dizajneri, kipari i filmski umjetnici bitni su za Brody narativu. Među njima su, naprimjer, Alexander Tinei iz Moldovije koji je u Brody House stigao negdje isto kada i Will i Peter, čiji radovi su danas u fundusu Saatchi galerije, nizozemski pisac Jaap Scholten, koji je istraživao i pisao o komunizmu u Transilvaniji, francuski umjetnik Etienne de Fleurieu, koji izlaže i u galerijama slavne francuske dizajnerice Agnes B i mnogi drugi.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 7)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 8)
Iako je ime Brody poteklo od ulice u kojoj se nalazila prva lokacija, zgodno je konceptualno podudaranje da je Sándor Bródy bio kontroverzan mađarski autor, boem grubog naturalističkog stila kojim je pisao o strastvenim ljubavnim aferama i koji je bio plodan novinarski feljtonist i reporter, čiji su tekstovi bili prevođeni i na engleski, njemački pa i hrvatski jezik. Puno je interesantnih umjetničkih i konceptualnih prepletanja i podudaranja satkano u Brody priču. Kaže Will da su različitost i raznolikost ključni elementi kreacije i to je u ovoj priči evidentno. Evidentno je i da je riječ o poslovnom konceptu, koji je, kao i prostori koje je stvorio, avangardan i dobra lekcija dvojice zapadnjaka što se s poviješću, tradicijom i kreativnošću može napraviti u ovim našim istočno-europskim krajevima.

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 9)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 10)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 11)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 12)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 13)

Brody Grupa – mjesta iz kojih viri povijest i avangardno promišljanje (фото 14)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više