Search

Bruxelles: mini vodič za insajdere

Bruxelles: mini vodič za insajdere

Što sve možete obaviti u dva i pol dana


Image: Facebook / Wikipedia

Glavni grad Belgije, jedno od sjedišta Europske unije, prijestolnica stripa i općenito grad u kojem se sukobljavaju kontrasti

Bruxelles je za mnoge grad koji je a) ružan/prljav b) čudan c) zbrkan. Ja sam se u njega vratila 10 godina nakon prvog posjeta, a moram priznati da ga tada nisam puno doživjela s obzirom na to da smo dane provodili u Gentu na jednom od tada najpoznatijem festivalu elektroničke glazbe (pogađate kojem?), hranili se najfinijim kebabom na svijetu i vaflima te spavali onako usput. Definitivno avantura za neku drugu temu, sada je bolje da se skoncentriram na nedavni, kratki, ali slatki posjet Bruxellesu.

Stojim iza svake čokolade i iza (gotovo) svake pive, ali Bruxelles je puno više od toga. Mnogi ga doživljavaju kroz važne europske institucije i politiku, nedavni teroristički napad organiziran iz Molenbeeka (gdje se baš održavao glazbeni festival za vrijeme mog izleta), prekrasne parkove i trgove, ali Bruxelles pruža što god poželite. Kako bi rekla naša "domaćica" koja ondje živi više od dvije godine: "Ovo je grad u kojem nikog nije briga što radiš". Koliko zvuči zabavno, toliko je i zastrašujuće jer uvijek postoje dvije strane medalje o čemu god se radilo. Bruxelles je sastavljen od 19 autonomnih regija i granici između dvije regije, valonske-francuske i flamanske-nizozemske tako da u različitim dijelovima grada možete iskusiti različite utjecaje. Flamanci su organizirani, njihova četvrt je prepuna malenih barova, dizajnerskih shopova i ugodnih mjesta za klopu, dok navečer možete chillati uz pivo, čaj i jazz. Mi smo odsjeli u dijelu koji se zove Flagey (Flažej - obavezno pripaziti na izgovor kada uzimate taksi, veće language nacije još nisam srela, baš su drski) i jako je živ. 

Grand Place

Dva i pol dana su "propalo veče" za klasično razgledavanje grada, tako da smo odlučili živjeti onako kako živi naša "domaćica" koja je odličan vodič po insajderskim mjestima za koja možda i ne znaju svi, a vrijedi ih posjetiti. Mene je zanimao ponovni odlazak na Grand Place koji je predivan, izgrađen u flamanskom karakterističnom stilu, a to je barokno gotički, optočen zlatom i kad staneš u sredinu imaš osjećaj kao da su sve zgrade malo asimetrične i nepravilne (one to i jesu) što ovaj trg čine stvarno impresivnim. Mogla bih stajati satima i promatrati zgrade i šetati uskim starim ulicama i sanjariti o životu u nekim prošlim vremenima. "Veronika, java te zove, digni slušalicu" brundaju moji i krećemo u obilazak. 

Što se tiče hrane u obzir je dolazila isključivo tradicionalna kuhinja pa smo svoju glad utažili u preslatkom restorani Les Brassins koji je smješten u ulicu gdje je rođena Audrey Hepburn (Rue Keyenveld 36) i nudi nekoliko ukusnih jela. Neka od tradicionalnih jela su gulaš od pive (carbonnade) koji podsjeća na našu pašticadu, te dagnje na buzaru (koje su njihovo nacionalno jelo) i prženi krumpirići, a odlične riblje delicije možete probati i na trgu Sainte-Catherine u popularnom street food restoranu De Noordzee / La Mer du Nord i ručati s pogledom na velebnu crkvu Sv. Katarine.

Mer du Nord

Les Brassins

Što se tiče barova i pubova ima ih mali milijun, a ja sam izdvojila Cafe Roskam (Vlaamsesteenweg 9 Rue de Flandre) gdje je često svirka uživo i bar Monk (Sint Katelijnestraat 42, Rue Sainte Catherine) gdje uz lokalna piva možete i prizalogajiti. Ljubitelji ginova past će na pod (doslovce) ako posjete jedan od najboljih gin barova De Haus. Za one ambicioznije željne lokalne atmosfere i japanskih viskija uz ginove preporučujem Le Tigre koji je lagano opskuran, ali odličan za večernje piće. Što reći, nego uvjerite se sami.

Le Tigre

Kao i svaki ozbiljan europski grad u Bruxellesu možete pronaći što god poželite od šopinga. Second hand shopovi su fenomenalni i mnogi funkcioniraju tako da zadnju subotu u mjesecu možete nabaviti odjevne komade za samo nekoliko eura. Uvijek kad otputujem uglavnom obilazim lokalne dizajnere da vidim što nude, a Hunting and Collecting (17, Rue des Chartreux 1000 Brussels - Belgium) je odličan miks domaćih i dobro poznatih svjetskih dizajnera. Isto tako, zona Dansaert je prepuna dućanima belgijskih dizajnera tako da možete uživati (i kupovati) do milje volje.

Hunting and Collecting

Ako se kojim slučajem poželite tetovirati, jer putovanje je idealno za tetošenje otečenih dijelova tijela, bacite pogled na radove umjetnika Burtona (Jean Phillipe) čiji je studio "Purple sun" smješten na adresi 41, Rue Blaes 1000. Baš poput mnogih tattoo umjetnika u početku je vrlo samozatajan i djeluje nezainteresirano, ali kad vas promotri i "kliknete" atmosfera postaje i više nego ugodna. Njegove radove možete pronaći ovdje, a u slučaju da vas ne privlače tetovaže, oko studija možete pronaći razne buvljake i šarene tržnice te otkriti još jedan zanimljivi dio grada prepun antikvarijata. Između ostalog tamo je i najveći buvljak u Bruxellesu - na Jeau de Balle.

Purple Sun

Da ne bih zakinula clubbing, jer ipak je vikend, izdvajam klub koji živi u staroj anglikanskoj crkvi. Možda glazbeno i nije neka sreća s obzirom na komercijalni žanr (osim svake prve nedjelje u mjesecu kada se odražavaju partiji elektroničke glazbe), ali svakako vrijedi posjetiti i osjetiti prostor unutra. Spirito Brussels nalazi se na adresi 1050, Rue de Stassart, a zovu ga još i noćni hram uređen u kristalu i zlatu. Za "ozbiljniji" clubbing ipak preporučujem kultni europski klub Fuse ( Rue Blaes 208).

Fuse

Šećer sam ostavila za kraj, a to je bivši dom kemijske tvrtke Solvay koja je godinama bila tek napušteni kompleks, a poznati belgijski umjetnik Denis Meyers udahnuo joj je novi život. Svoje misli, riječi i sjećanja je pola godine vjerno prenosio na unutrašnjost zgrade i ispunio svako prazno mjesto i time nam dočarao intiman pogled na svoj život. Inače, Bruxelles ima snažno razvijenu umjetničku scenu i grad je oslikan s gomilom murala koji krase stare ulične zidove, a ovo je sigurno jedinstveno mjesto. Svemu lijepom dođe kraj, pa je i ta ista zgrada odnedavno zatvorena za javnost (planiraju ju rušiti), mi smo imali sreće što znamo ljude koji znaju ljude i koji su nam omogućili da budemo dio tog umjetničkog spektakla.


Sjećanja i uspomene s putovanja nitko ne može platiti i ne bih nadodala više ništa osim toga da kada vam se pruži prilika svakako posjetite Bruxelles. I savladajte šačicu francuskih izraza - trebat će vam. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više