Search

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje

Surf & yoga tjedan na Fuerteventuri by Snježana Nina Vukas

Tekst: Snježana Nina Vukas


Image: Ivan Delmić,
Snježana Nina Vukas

Naša kolumnistica Snježana Nina Vukas posjetila je Surf & yoga tjedan na kanarskom otoku Fuerteventura

S obzirom na to da sam ovo ljeto i jesen posvetila pisanju knjige i poslu, zasluženi godišnji sam koristila zimi. Prijateljica je predložila Fuerteventuru, Kanarski otok poznat po vodenim sportovima, i školu surfanja na valovima u organizaciji Kohola surf kluba iz Zagreba. Prijedlog sam objeručke prihvatila te sa Koholom dogovorila i nekoliko yoga sati tijekom tjedna. Jer, odmor nije odmor ako nije aktivan i ako ne uključuje nešto vezano za yogu, tj. za posao. Voljela bi reći da je razlog tomu ljubav prema yogi, no istina je da sam uz to pomalo i radoholičar.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 1)
Fuerteventura je drugi po veličini Kanarski otok, nešto manje turistički razvijen i razvikan od Tenerifa ili Velikog Kanara te manje poznat kao otok za obiteljsko ljetovanje, a više kao jedna od boljih europskih surferskih destinacija. Otok krase raznolike kilometarske plaže - od zlatnih pješčanih plaža i dina na istočnoj obali otoka, do vulkanskih stijena i plaža sa crnim pijeskom na zapadu. Otok je, osim prekrasnim plažama, blagoslovljen i vječnim proljećem/ljetom. Temperature se tijekom godine na spuštaju ispod 20 i ne dižu iznad 30 Celzijevih stupnjeva.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 2)
Gradić Corralejo, gdje smo bili smješteni, nalazi se na sjeveru otoka. Prepun je surf škola, surf dućana te restorana i barova a najbolji valovi, odnosno "surferske točke" za one iskusnije nalaze se u blizini. Sam otok je vrlo suh, a unutrašnjost dosta nenaseljena. Neki dijelovi ostavljaju dojam kao da ste na drugoj planeti.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 3)
Žuti kombi naše surf školice pod nazivom "Home Grown" skupljao nas je svako jutro u 10 ispred kuće. Ovisno o uvjetima, instruktor bi nas odvezao na jednu od plaža gdje su valovi primjereniji početnicima. Nakon zagrijavanja i kratkih uputa na suhom, poslao bi nas u ocean u borbu s vjetrom, valovima i surf daskom.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 4)

Već prvi dan sam uvidjela da surfanje na valovima nije lako savladati. Snaga i balans koju sam razvila kroz yogu i mislila da će biti od pomoći nisu pomogli onoliko koliko sam se nadala. More i vjetar brzo umore, upale mišića su neminovne, "pedlanje" (plivanje na dasci kako bi stigao do vala te uhvatio val) je zamorno i često frustrirajuće, no onaj osjećaj kada prvi puta staneš na dasku, ostaneš stajati, zajašeš i "odvoziš" val je zaista neprocjenjiv. Ovakvih trenutaka je malo, no radi njih se sva "borba" prije isplati.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 5)
Poslijepodnevni sati bili su posvećeni yogi, plaži, yogi na plaži ili pak nekom izletu. Dobro je unajmiti auto i provozati se po otoku, posjetiti vulkan, dine i plaže na zapadu i jugu. Cijene rent-a-cara, ukoliko se auto rezervira na vrijeme, zaista su povoljne. Centar Corraleja, koje je zapravo ribarsko selo, nudi sve što vam je potrebno od dućana poput Zare, Bershke i dućana sa surf opremom, parfumerija sa duplo jeftinijim parfemima nego kod nas, do restorana i barova. Centar mjesta, posebno uz more, prepun je restorana sa prihvatljivim cijenama i dobrom ponudom, a ukoliko vam je nakon čitavog dana do koktela ili izlaska, barovi su posvuda.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 6)

Fuerteventura me zaista ugodno iznenadila, surfanje na valovima oduševilo a organizacija sa strane Kohole je bila odlična. Već razmišljam kako bi im se na proljeće opet pridružila na jednom surf kampu - možda ovaj puta u Portugalu. U svakom slučaju - surf's up!

Više informacija saznajte na koholasurf.comninavukasyoga.com.

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 7)

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 8)

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 9)

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 10)

Büro 24/7 putopis: Kanarsko otočje (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više