Search

Büro 24/7 putopis: Portugal

Büro 24/7 putopis: Portugal

Kroz objektiv fotografskog para Nikole i Tamare Stokanović

BURO.


Image: Nikola i Tamara Stokanović

Iako oboje arhitekti, Tamara i Nikola Stokanović zaljubljenici su u fotografiju, i oboje su hobi s vremenom pretvorili u posao te zajednički stvaraju prekrasne fotografske priče. Samo za Büro 24/7 podijelili su svoj doživljaj čudesnog Portugala

Gdje idemo ove godine? Sardinija ili Portugal? Pa... Portugal! Ne znam nikoga tko je bio tamo, pa me baš zanima. Jug i Lisabon. Tako smo odlučili gdje ćemo putovati 2011. godine. Iz ovog ugla čini se davno, ali je nama najljepše ljetovanje do sada, ako uzmemo u obzir plažu, more... Odmor je trajao 15 dana. Trebali smo dva i pol dana biti u Lisabonu, ali zbog leta iz Beograda koji je u startu kasnio, nismo stigli u hotel u 13 već u 23 sata. Malo vremena za obilazak. No ako se unaprijed isplanira, kao što smo mi, dosta toga može se obići u tako kratko vrijeme.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 1)

Sve najbitnije točke: Belém kula, manastir Jerónimos, priobalje oko mosta 25. aprila, Expo '98, metro stanica Santiaga Calatrave, čuveno platno/paviljon Portugalca Álvara Size... S ove točke se jasno može vidjeti most Vasco da Gama, dužine 17 kilometara. Vožnju kroz Lisabon preporučujemo i autobusom i podzemnom željeznicom. Ni u jednom ni u drugom nema velike gužve i svugdje stižete na vrijeme.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 2)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 3)

Najbolje je biti smješten u centru grada jer onda postoji više opcija za prijevoz, a do najljepših dijelova grada možete doći i pješice. Mi smo bili smješteni kod samog parka Eduarda VII., pa nam je blizu bila boemska četvrt Bairro Alto, u kojoj je doživljaj biti kako danju tako i noću. Uske ulice, kaldrma, barovi s gotovo litrom mojita u ponudi karakteristični su za ovaj kraj. Grad će te najbolje doživjeti ako se puno šećete. Prepun je malih, zavučenih ulica koje su priča za sebe.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 4)

Iznajmili smo auto i krenuli na jug. Odsjeli smo u hotelu koji je izdvojen od gradića Armação de Pêra, na našu sreću, jer smo htjeli odmor bez gužve.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 5)

Nemojte da vas razočaraju jutra ako su oblačna i hladna. Do 10 ujutro smo pili za kavu na terasi, iako je bilo toliko hladno kao da je kraj rujna, a ne početak kolovoza. Od 10 sati se sunce probija kroz oblake i ne zalazi prije 20 sati. Preporuka za plaže je obići ih što više. Svaka ima besplatan parking u hladovini, besplatan ulaz na plažu i nitko se ne sunča na ležaljkama. Na većini plaža ih ni nema. Na jugu Portugala su plaže uglavnom male, pješčane, okružene stijenama. Nema mnogo ljudi, velikih gužvi. Voda je malo hladnija, oko 20 stupnjeva Celzijusa, ali ako volite ljeto i kupanje, ništa vas neće spriječiti da se "bućnete" i uživate.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 6)

Između 12 i 14 sati na plaži postane jako toplo zbog stijena koje isijavaju, pa smo pauzu koristili za rashlađivanje mojitom, koji smo i sami pravili. Carvalho, Marinha, Alvor, Vale de Centeanes, Senhora da Rocha, samo su neke od plaža koje se moraju posjetiti.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 7)

Hrana je fenomenalna. Velik izbor čega god poželite. Naravno fokus je na morske plodove i vino. Gotovo svaka plaža ima mali restoran, u kojem se osjećate kao da ste u posjeti prijateljima. Naravno, služi se isključivo svježa riba upecana tog dana.

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 8)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 9)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 10)

Jug Portugala je blizu Seville i Cádiza, tako da se može iskoristiti prilika za još poneki obilazak, kratki izlet. Svakako iz naše perspektive i iskustva, Lisabon i jug Portugala, Algarve, destinacije su za ljude koji se žele maksimalno opustiti i uživati u odmoru. Preporuka za one koji putuju u društvu je iznajmljivanje kuće s bazenom, na obali. Od plaže vas dijeli samo jedna minuta. Uživajte!

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 11)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 12)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 13)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 14)

Büro 24/7 putopis: Portugal (фото 15)

Tekst: Nikola i Tamara Stokanović

Related articles

Buro 24/7 Selection

više